Eve za site sto plukaat po drzavna administracija da vi kazam deka jas pred da zaminam na rabota vo stranstvo, rabotev drzavno i toa vo ministerstvo i bev rakovoditel na sektor, najvisoko sto moze da bide i zimav edvaj 40.000 den plata. A za tie 40.000 potpisuvav i odobruvav milionski dogovori, ostanivav do 18h na rabota, na vlada redovno do vecer. Sega razgovarav so koleskite, na krizava koja postoi ni denar ne im kacile plata, a imam kolegi i sto zemaat i po 25.000 den plata a imaat strasno odgovorna rabota. Prosto ne mi se veruva drzavava nema mrdnato ni milimetar od pred 5 godini koga jas napustiv rabota. Sram i grev. Mozam da zamislam kako im e na tie so 18.000 den Sega se vrativ vo MKD, bev vo market, higienata e poskapa i od Svajcarija kade sto jas ziveam, koja katastrofa od standard, vo Svajcarija minimalna plata e 3500 fr, a tuka 300fr, a ceni skoro isti, nemam komentar Ni sledi strasno praznenje na drzavava od narod i iseluvanje, zalno
Mnogu iskreno i realno napishano. Vo italija nekoi proizvodi po marketi se poevtini od ovde, bash se zachudiv. Vo mk standardot e uzhasen, realno najgolem del od lugjeto odvaj vrzuvaat kraj so kraj, zhivotot e sveden na prezhivuvanje, ne zhiveenje.
Моментално жални 10тина илјади денари месечно, невработен сум и работам од дома со онлајн мал бизнис.
На Инстаграм имам профил со поголем број на РЕАЛНИ и ТАРГЕТИРАНИ следачи за промоција на туристички понуди. Работа со туризам, па Инстаграмот ми е поврзан т.е. работата со Инстаграм промоциите ми е поврзана и со работата со туризам, ги комбинирам за екстра приход особено во летна сезона. Исто така, работам како спортски новинар на еден портал и една телевизија, од дома, кога ми одговара и сум слободен сум и спортски коментатор во фудбал (Прва и Втора македонска фудбалска лига). Изработка на семинарски, есеј, презентации во power point, статистики и слични пресметки во excel, изработка на бизнис планови, анализи и слично. Дополнително, работам повремено и некои други работи што ќе ми излезат од временски карактер.
Добро е што повеке луѓе се охрабруваат да заминат од тука цените се поскапи на различни продукти како во неки европски држави а платите ужас дно мизерија направија луѓе да завршуваат факултети не зависно државен приватен со едвај плата до 500евра ако нема неможе да се вработат да не зборам оние кои се со Средно неможат ни да се вработат и која би плата тие луѓе зимале ,кој може да преживее со тие пари а да не е под кирија пошо цела Мкд дојде во ск браво
Нетреба фалкутет,работа треба. Фалкутето е само парче хартија. Магистри земат по 27,000 плата как нас во фабриката а тие шо се тренери само со средно земат по 44,000 плата. Последната сега по 50,000 зедоја. Во германиа не те прашува шојмаш завршено,прашуват шо знајш да работиш.
Zdravo sakam da prasam na 4 saati ako ve prijavi da rabotite kolku plata od prilika ke se zima dali minimalecot ili ke se namali platata
Секако ако сеха минималниот просек не ме држи за збор е 18.000 ден на пола скратено време ке земаш 9.000