Колкава плата имате?

Дискусија во 'На работното место' започната од littleflower, 2 септември 2014.

?

Колкави се вашите месечни примања?

1. До 10.000 денари

47 глас(а)
    3,5%
  2. Од 11.000 до 20.000 денари

286 глас(а)
    21,4%
  3. Од 21.000 до 30.000 денари

369 глас(а)
    27,6%
  4. Над 30.000 денари

393 глас(а)
    29,4%
  5. Над 40.000 денари

91 глас(а)
    6,8%
  6. Над 50.000 денари

86 глас(а)
    6,4%
  7. Над 60.000 денари

65 глас(а)
    4,9%
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.719
    Некогаш луѓето сосе бонуси ја кажуваат целата сума како плата. Мене ми е побитно за солидна плата да работам со години, да сум пријавена, да имам ок колеги, се да тече нормално, отколку некаде да ми дадат 1.000 евра плата, ама со екстремно лоши колеги, токсичност, мобинг, па да избегам после некое време и џабе ќе е муабетот за 1.000 евра, кога тоа траело кратко.

На Wellwell, eliesaab, Mumoftwo30 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. redwine77

redwine77 Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Би сакала да ве прашам дали некои пензиски фондови се подобри од останатите? Во однос на некои “провизии” и слично.. Прво вработување ми е, не се разбирам многу од тематиката, знам дека може да се бира фондот, но мене по некој случаен избор ми беше доделен Сава, а член сум и на Државниот пензиски фонд. Дали може да споделите искуства? :)

3. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    2.210
    Требало да си избрала во рок од 3 месеци од вработувањето, МАПАС по службена должност ти го определил САВА.
    Може да го промениш кога сакаш, но во првите 2 години се наплаќа 15 евра.
    За надоместоците (провизиите) кај сите е иста во овој момент:
    IMG_20241010_121841.jpg
    Во однос работењето, зависи периодот во еден период едно пензиско друштво, во друг период друго пензиско друштво:
    IMG_20241010_123233.jpg

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lepotajce

Lepotajce Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    15
    Dali nekoj znae vo fabrika evropa kolku plata zimaat rabotnicite

5. sviti

sviti Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    32
    Каде работиш?

На shekerna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.537
    26.000 ми е основната , меѓутоа , се зависи од тоа колку работни часови ќе имам во месецот .. Има периоди кога имам 50.000+ плата , има и кога сум со 29.000 денари . Како човек со работно искуство од една година , не се жалам :D . За годинава , постигнав многу работи кои ги имав зацртани како цел . Сега мала пауза , па од пролет повторно акција :D на личен план :D .

На Alex.T, Stark и GirlLove им се допаѓа ова.
  7. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    904
    70 000, ИТ сектор, странска фирма

На tina2018, Alex.T, Skorpija25 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    46.000 ден Мк фирма но не сум нешо задоволна искрено. Не е воопшто лошо сосема ок е ама може мнг повеќе само условот е да не раб за мк фирма очигледно ахахахха

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    24,000 ревизија

На ani23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.184
    Допаѓања:
    16.419
    Верувај лошо е Странска фирма, со македонски менаџери....

Скроз да е странска и менаџмент и се, да немаат допирна точка со нашиве.... Оти македонскиот менаџмент го бива најмногу за микроменаџмент.

На Alex.T и pianogirl им се допаѓа ова.
  11. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    да да се согласувам. Моево е мк фирма скроз, не е странска фирма со мк менаџери. Затоа и пишав мнг повеќе пари би земала ако раб за комплетно странска фирма

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Taka e ,ama ti nikako ne ja kazuvas samo prasuvas drugi,ko bozem te znaeme od negde.

На eliesaab, SummerGirl и GirlLove им се допаѓа ова.
  13. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Cel zivot sum rabotela za nesto malku nad minimalec,e sega mi se smaci i nejkam i baram nesto poplateno i ucam i idam na obuki i vlozuvam vo sebe.Ke ispadne deka sum rabotela za fala,ama imam steknato iskustvo i znam da rabotam so ljuge,stazot mi tecel i duri i so taa plata si ja kupuvav samodoverbata za razlika od nekoj koj ne raboti nisto i ceka idealni uslovi samo zasto ima faks ,kako mnogu ,ili mali mi se decata i kup izgovori.

На Alex.T, Tanjamm, st-el и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.719
    Заработката варира. Сега работам од дома и можам да кажам така навистина се штеди, за разлика од одење секој ден во канцеларија, па превоз, па појадок, па некое кафе со колегите, па постојано обновување на облека, чевли, чанти итн, па губење време да се стигне до канцеларија. Бонусот може да биде 1.500, а може да биде и 16.000 денари, може да биде ваучер од 12.000, 9.000, 6.000 денари за земање на конкретни производи од фирми соработници. Севкупно, досега во три фирми сум работела за онака не многу голема ама солидна плата и сум била пријавена на цела сума, без тоа земање пари на рака, враќање на К-15. Многу ми е битен континуитетот. Постојано да имам примања и да бидам пријавена на солидна сума, затоа што на старост ќе ми биде битно секое денарче од пензијата, ако ја дочекам. Работам во македонска фирма, приватна, сопственост на Македонци и секогаш било така. Фаќам и по некоја тезга во македонска фирма исто сопственост на Македонец, ама тоа е за некој ситен трошок, од тоа не се живее, тоа е само дополна. Основната плата е во рамка помеѓу 30.000 и 40.000 денари. Обуките преку работа не ги плаќам, имам сертификати, ги чувам по папки, искрено не знам кој би ги гледал ако би ги носела на интервју за работа, обично гледаат дали од некаде те знаат како име, по нешто конкретно сработено, дали некој кажал нешто позитивно за тебе, каков имиџ уживаш во браншата. Не ценам и јас луѓе што 20 години се жалат дека за нив нема работа, ако ги препорачаш крајно зезнуваат, не креваат телефон, доцнат, се расправаат, и за нив нема работа и пари, само кукаат.

Во глобала мене не ми се исплати да забошотувам, оти бонуси нема да има во тој случај, напротив секое зезање е ризик приватна фирма да пропадне.

Последна измена: 26 октомври 2024
    На Alex.T и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.184
    Допаѓања:
    16.419
    Мислам треба доволно да се опуштиме и да кажеме во која фирма колку плата се зима, што позиција сме и дали имаме бонуси или не и како оди се тоа.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Moze pocni prva ,jas odma ke kazam ,ova zimam tolu K ili onolku nisto ne znaci ako ne se znae pozicija i startna plata ,i dali e nasa ili stranska firma.Mu doaga kako k...... ,ako rabotis primer vo stranstvo i zivees tamu i izgleda nesto vauuu za nasiot standard.Moze da si pomogneme kaj da ides ili ne ama ovde slabo gledam nekoj so pokonkretni primeri,site se plasat i si kuti pusto makedonce.

На SummerGirl, GirlLove и Tanjamm им се допаѓа ова.
  17. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    13.438
    Во голем дел од фирмите во договорот за вработување пишува дека платата е деловна тајна и како таква не смее да се споделува информација за неа јавно или меѓу колегите.

На Alex.T, eliesaab, bookslover и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.377
    Допаѓања:
    40.703
    Во скоро сите административни компании го има ова во договорот. Во ИТ најчесто и NDA се потпишува што важи дури и откога ќе ја напуштиш компанијата.
    Секако, не е од интерес на компаниите да те тужат за плата ако кажеш, ама дека можат, можат.

На eliesaab, bookslover, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    952
    Ama pisuva ili ne nevazno ,pravata na rabotnikot ne gi pisuva koga se krsat za odmori,boleduvanja i se sto ti sledi i plus i da go dobies go mislis kako nagrada ,kolku posteni firmite bile.Prekuten dogovor e deka ne se spodeluva so kolegi,ama deka ne treba opsto da kazes ne sum potpisala ili videla takov dogor.Pisuva obicno za rabotite na companijata, ne za plata sto si ja srabotil so vreme i trud.

На SummerGirl, GirlLove и нина122 им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.719
    Не можеме да кажеме име на фирма, и тоа не дава целосна слика, затоа што од кај знам па јас кој колега со колкава стартна плата почнал, може некој се пазарил подобро, некој полошо, зависи. Мојата стартна плата и на таа што е 50 годишна жена сигурно не е иста.

Инаку, имам мониторирано избори еднаш за дневница, еднаш сум одела на промоција на возила по градови, еднаш, еднаш на фокус група исто за дневница. Лоша работа е тоа што во домашните компании има функционери што се во власта и можат да не ти платат никогаш, знам за два такви случаи кај што јас сум работела и од две партии не платија и ништо не им можеш, ако им се закануваш со тужба, ќе ти пратат инспекција, ќе ти измислат нешто и готов си. Можам само да кажам, СДСМ беа ок соработници, за нив тоа не се однесува.

Хонорарно сум работела за домашни фирми, ама испорачаните услуги биле за странски и тогаш знаеш, подобро платено. Сум правела попис на население за УСАИД, сум носела деца на прегледи исто со наши лекари платени од УСАДИД да прегледаат Роми и Македонци, сиромашни. Сето тоа биле услуги за домашна фирма, скопска, а нив им платиле странци за сработеното. Имаше еден дедо, пензионер, сиротиот се бутка нешто да работи хонорарно дека мали се пензиите и за сите хонорарни работи, во сала пред 20 души прашува кој е нарачател и кој плаќа, циркус. Веднаш прашува колку пари ќе биде платено, само што влегол од вратата и кој е плаќачот. Кога му рекоа еднаш „УСАИД“ и овој „ааа, епа ако е УСАИД треба да се пошироки, повеќе да платат“. Кога го сретнав лани зимата со внукот, се изнендив дека е уште жив, а и скапав од смеење за тоа ценкање, небаре ако се буни, повеќе ќе зема од другите.

На eliesaab, GirlLove и ani23 им се допаѓа ова.