Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колкава плата имате?

Дискусија во 'На работното место' започната од littleflower, 2 септември 2014.

?

Колкави се вашите месечни примања?

1. До 10.000 денари

46 глас(а)
    3,5%
  2. Од 11.000 до 20.000 денари

286 глас(а)
    21,7%
  3. Од 21.000 до 30.000 денари

371 глас(а)
    28,2%
  4. Над 30.000 денари

391 глас(а)
    29,7%
  5. Над 40.000 денари

81 глас(а)
    6,2%
  6. Над 50.000 денари

90 глас(а)
    6,8%
  7. Над 60.000 денари

52 глас(а)
    3,9%
  1. Lewis Hamilton

Lewis Hamilton Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    20
    Убаво напишано ама кај нас поголемиот дел од луѓето се прости (затоа и не е ни чудно што цел живот работат минимална плата во некоја фабрика) и сметаат дека земјоделието е некоја мизерна работа. А напротив оние што се занимаваат сериозно со земјоделство - пред се високо образовани луѓе живеат многу подобар живот и од оние административци за кои важи дека имаат добра работа и плата. Инаку ќе те поправам за работните часови, верувај дека земјоделците во денешно време кога скоро се е механизирано немаат повеќе од 3-4 работни саати дневно што е дупло помалце од работното време на 99% од вработените кај нас.

На ZRNO, Divine91 и toogood им се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Каде работиш, ако не е тајна ? :)

3. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Македонски менталитет. За другите повеќе ги интересира од своето. (facepalm)

На Oscar Lady и toogood им се допаѓа ова.
  4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    67.417
    Земјоделците немаат повеќе од 3-4 работни часа дневно? :o
    Дури и при користење на механизација земјоделците работниот ден го почнуваат во 5 часот изутрина (во лето, а во зиме нешто подоцна) со пауза од 3-4 саати преку ден и после пак до 10 навечер, може и подоцна, зависи од сезоната.
    Твоево може да важи за оние кои што имаат мала бавча колку за свои потреби, иако и на неа се троши доста време, но за да бидеш успешен земјоделец треба и тоа како да се испотиш.

На eloves, eutixismena, WarriorAngel и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    А ти па толку си таинствен што не ти беше проблем да ја кажеш цифрата.

На eloves, eutixismena, realGirl и 19 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.779
    Допаѓања:
    324.973
    Гарант во Бугарија (веќе и господ знае колку сака да престојува и купува таму) :D

На elimkd, MissDior, wanderlust и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Во Кам Маркет работам.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Lelee lele pa tvoj si se, ne ti gi zimam, ne si gi kradel pa da ne sakas da kazes kolku zimas, Gospode Boze, e toj e toj makedonski mentalitet kako sto i kaza i samiot, pus ne se znaeme licno ta da ti e sram da kazes, ova e forum (facepalm)

9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Pa dobra plata so ogled deka e market

10. niki_88

niki_88 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
  11. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.955
    Па не дека ке ги трошиме парите заедно или ќе го ценам повеќе, мене ме интересира чисто од информативен аспект, добро е да знаеш колку се платени луѓе од различни фирми за да знаеш дали те плаќаат добро или да си бараш подобра опција.Мене никогаш не ми било проблем да кажам колку ми е плата баш заради истите причини што ти ги наброја,нема да ги делиме парите и слично :) Инаку да не бидам оф топик, на првата работа ме плаќаа 18000 а моментално работам за американска фирма и земам 1700$.

На SAMIRA, Tanjamm и irenna им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.968
    Допаѓања:
    12.673
    Имам познаници кои се занимаваат со земјоделство и дури и да имаат пари, тие не уживаат во тие пари. Многу работат, имаат пари, ама во лето не можат на одмор да отидат за да не трпи работата. Тешко е и какви 3-4 часа, ако работиш големи парцели со работници едвај ќе стасаш да скопаш и обереш. И не е само да го произведеш, треба и да имаш пласман.

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.965
    Допаѓања:
    67.417
    Татко ми се занимава со земјоделство и сточарство, а семејството на тетка ми со земјоделство, така да од свое искуство напишав дека не е лесно да работиш таква работа.
    Но доколку си успешен, а ако се трудиш секако дека ќе има резултати, тогаш се заработува добро.

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.946
    Допаѓања:
    133.197
    Татко ми работи земјоделие. Не се сеќавам некогаш да имал 4 работни саати у животот :) тетка ми у двор со цвеќиња е па повеќе врме им псветува од 4 саати дневно. Не знам луѓево у кој свет живеат. Во ек на сезона, кога има многу за работа, има и аргати, ги плаќа месечно или неделно како ќе се договорат и зависно од тоа колку сработиле. Има мрзи кои од дома ги тераат да работат, па нив и помалце ги плаќа оти се бавни.
    Денот на татко ми му почнува во 4, прави кафе, прави распоред за аргатите кој каде и што ќе работи, ги собира од дома со кола тие што се далеку, и во 5 почнуваат со работа. Аргатите завршуваат во 17 часот, он останува додека се гледа. Неретко работи и на вештачка свтлина, има ставено низ цела нива бандери со огромни светилки за да може да доработи до 12 ноќеска. Има фолии низ цела бавча, систем капка по капка, постојани купци на робата и плус тезга.
    Не знам колку заработува точно, знам дека во јануари и февруари скоро ич, другите месеци има месеци со 2000 евра има и со 200 евра. Битно за да има за јадење има секогаш дома. А и децата не му јадат отрови купечки, чува и свињи, порано и кокошки и крави, за да има здраво јадење за дома. Сега веќе наближува накај 60 години и полека намалува на стоката.
    Не е сељак, има одено на факултет, не го завршил оти сакал да шета низ Италија. Младост.

И стварно ми смета што земјоделците ги гледате како прости, сељаци и неспособни. Многу попаметни и поработливи се од многу други кои пијат кафиња на улицана секој ден, а чекаат да им капне на први сама платата.

Да не сум надвор од темата, плата нема таму, има заработка, од 200 до 2000 евра месечно. Настрана трошокот за аргати, семиња, препарати, фолии, бензин и слично.
    Синот (брат ми) не сака физичка работа, магистрираше и реши да оди да работи во канцеларија. Не оти е тешко, туку има идеја да работи нешто друго. Сега гледа дека може многу повеќе да заработи и да биде газда, без да има шеф над глава, со сите субвенции и можности, па нешто зборува органско производство не знам што... Кај и да е знам дека ако некој шеф му покачи тон, ќе рече идете сите у..... и ќе си почне со земјоделие. Зема 20 000 плата, што е многу помалку од она што би го зел од земјоделие. Ок, работи само 8 саати на ден и има право на 22 дена одмор, во земјоделие нема такво нешто.

Последна измена: 10 февруари 2016
    На eloves, WarriorAngel, realGirl и 21 други им се допаѓа ова.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.968
    Допаѓања:
    12.673
    Има не дека не успешни луѓе кои продаваат цели шлепери со пиперки или компири, ама тоа не го може секој. Треба многу земја, работна сила, пласман и да се направи математика за ќарот. Но, на таа работа треба да се посветиш ептен, а треба и да вложиш. Ако немаш механизација, немаш пари да фрлиш ѓубре или да прскаш кога треба џабе.

16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    А да ги префрли мислењата @RainBow во некоја друга тема или нова да отвори за земјоделие? Секојпат кога ќе отворам ново мислење тука со надеж да си ја задоволам љубопитноста, читам за ниви.

На CameliaMiller, eloves, galapce и 14 други им се допаѓа ова.
  17. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.617
    Мене со оглед на тоа што е анонимен форумов не ми пречи темава откако целосно ја прочитав суштината.Само прашањето "Колкава плата зимате?" ми е сувопарно и бесмислено, онака баш македонско.Ама ми се допаѓа идејата за споредба на платите во глобала.Да знаеш на што си,до кај си, до кај може да оди, бараш работа, да знаеш како се движат платите...

Ама вас што пишувате само цифри, без да наведете позиција,струка,тип на фирма, било што релевантно за да се добие некоја слика(што е и цел на темата), не ве сфаќам со која цел ја пишувате само сумата.

На realGirl, buttercup5, Lolipop23 и 22 други им се допаѓа ова.
  18. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    8.431
    Само колку да се пофалат изгледа :)

19. Vip83

Vip83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    242
    Mizerna! Sama da sum ne mi stiga! ;(

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Ovde e sramota i golema diskrecija e platata ili prashanja okolu toa. Samo kje kazham deka kreditnata mesecno mi najmalku 500$ a krediot za kukja 1000$ i plus ima za na strana.