Повеќето држави во регионот имаат од 500 евра па нагоре минималец, мислам од екс ју, без Косово и Албанија.
Со овие плати, тонеме. Со оваа минимална плата, тонеме. Отворете огласници за Албанија, во Тирана има многу работни места каде нудат плати од 1.000, 1.300 евра плата.
Па искрено мислам дека може. Кога ќе видиш дека некој нов почнал на работа и одма е сениор, значи дека има и фина плата. Али претежно е IT секторот, во останатите сектори од одма не ти ја даваат таа плата, ама не значи дека не можеш да стигнеш до истата со искуство.
IT инженерите во администрација не. 50 000 ден земаат програмерите во администрација. И пред пензија да е , нема да му се зголеми за не знам колку.
Ја даваат одма во останатите сектори. Почетна плата на судии, обвинители е 120 000 ден. Ново именуваните не толку , но 100 000 ден сигурно е. Зборувам за Основен. Апелација , Врховен, Уставен и да не правиме муабет.
Работам 1.5 часа дневно 5 дена во неделата. Ме плаќаат окулу 3000 евра. Работам хибридно околу 50/50 физичко/онлајн.
Добро вечер, Сакам да прашам нешто. Деновиве на интервју од една фирма ми понудија плата од 50 000 + 10 000. Не живеам во Скопје, немам мој стан таму, живеам во друг град во МКД. Ако ја прифатам понудата, ќе треба да плаќам од таа плата за кирија и за сето останато за живот. Не посетувам кафани, кладилници, кафичи, не пушам, не пијам, не одам по кафиња итн, значи пари не трошам за такви за мене неважни работи. Дали 50 000 + 10 000 (тие 10 000 се од време на време за редовни дежурства) би биле добра сума за кираџија како мене во Скопје? Под добра сума подразбирам да ми остане нешто на крај на месец да можам да заштедам, барем 10 000 да тргам настрана секој месец. Кола не морам да возам секаде, можам и со точак ако дозволува времето, за јадење не јадам секакви работи, само мал број работи јадам, така да не би трошел ни за храна премногу. Дали таа сума од 50 000 + 10 000 е некоја сума по која многу од апликантите би се залетале и би ја прифатиле? За личност која има место за живот без кирија е супер понуда најверојатно, но за личност која нема своја недвижнина во Скопје дали е супер понуда? Поздрав.