1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку ги миете забите?

Дискусија во 'Лице' започната од magic, 10 декември 2009.

1. KalaV

KalaV Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    301
    Јас се нервирам што имам осетливи непца и многу често ми се случува кога ги мијам да ми се раскрварат.. и тоа напред кај првите заби..
    Иначе гледам да ги мијам што почесто (два пати минимум) бидејќи сакам многу бели да ми се (иако коската на забите и не ми е баш бисерно бела, плус многу бел тен имам...)
    А иначе последно ја купив од Colgate Max White и преубава е, многу сум задоволна.
    Иако е доста поскапа од другите пасти, а и помала. Многу брзо ја потрошив јас, скоро за месец дена. Ама вреди во секој случај :)

2. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.437
    Допаѓања:
    17.075
    Се извинувам шо го цитирав моето мислење, но не било здраво да се мијат по 5-6 минути. Забарот барем така ми кажа две минути до три, а ја па се чудам зошто толку многу ми теече крв од забите кга ги мијам. :)

3. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Јас сум опседната со миење заби..едно време имав крварење на непцата и стоматологот кажа дека не било здраво за забите да се мијат толку често ..така да сега намалив и ги мијам три пати дневно. Иначе кај мене проблемот беше и сеуште е тоа што имам преголем страв од забар и си мислев колку повеќе ги мијам толку е подобро за нив , нема да ми се расипат и и ќе немам потреба да го посетувам забарот.. ама не било така , сега ги мијам само трипати дневно и сеуште немам ниту еден расипан заб ( пу пу да не ми е урок :D )

4. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Насабајле и навечер задолжително, освен ако не си дојдам малку со претеран алкохол во мене, секако го прескокнувам миењето заби зашо мислам дека ќе повратам тогаш!
    А може и 3 пати, ако испаѓам поручек, обавезно и тогаш ги мијам, a обично испаѓам, така да 3 пати е точниот одговор.

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    околу 2 минути, насабајле и навечер задолжително
    + 3 пати на ден со сретство за заби
    = 5 пати на ден

6. HeelsLover

HeelsLover Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    655
    На сабајле , кога излегувам , и пред спиење најчесто по 5-6 минути

7. Justice.Girl

Justice.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    213
    Заболекарката ми рече дека доволни се само 2-3 минути, а не 8 :^) Јас ги миам забите обавезно 2 пати на ден, а понекогаш се случува да ги измиам и 3-4 :D

8. Smileeee

Smileeee Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    75
    Двапати на ден :)

9. Lady97

Lady97 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.172
    Допаѓања:
    524
    Кога носев протеза знам дека подолго ги миев забите затоа што има повеќе ритуали и ги миев после секое јадење,а сега ги мијам 2 до 3 минути два пати во денот т.е. кога ќе станам и пред да си легнам :)
    -гледам некои од вас ги мијат забите до 5 минути што не е препорачливо,прашав стоматолог и ми кажа дека за забите е доволно 3 минути да се четкаат со кружни движења,доколку ги миете 5 минути или повеќе непцата ќе се раскрварат ии да една половина од четката треба да е на непцето а другата половина од четката на забите :!: :*

10. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Наутро и пред спиење секој ден, но понекогаш и после оброк доколку сум јадела нешто што има невообичаен мирис или вкус. Ги мијам по 3-4 минути, а сум слушнала дека стоматолозите препорачуваат по најмалку 5 минути, но имам многу чувствителни непца така што тоа ми е многу време и лесно ги раскрвавувам непцата.

11. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Ги мијам два пати.. Насабајле и навечер..

Што се однесува до времетраењето на миењето, па некаде околу 3,4 минути.. И да сакам подолго, насабајле времето не ми дава..

Мењам четка на секои 2,3 месеца... Пааа, тоа би било тоа :)

12. Dayse

Dayse Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    133
    Си ги мијам навечер и наутро.

Околу 3 минути гледам да биде :D некогаш може да промашам :D

Инаку четката си ја менувам на 2 месеци тука негде може и 3-4

13. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.390
    Обавезно навечер кога ќе ги ставам протезите и наутро кога ќе ги иставам. Значи двапати на ден, ако има потреба и три. Забите ги четкам околу 5 минути.

14. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    4.555
    Насабајле и навечер

15. smajliX

smajliX Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    29
    Насабајле, навечер обавезно и пред излегување од дома. Познавам луѓе што мијат заби еднаш во два три дена и не ми е јасно како самите можат да се поднесат, а па камо ли некој друг да ги трпи :puke:

16. sweety-m

sweety-m Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    52
    Насабајле, навечер и пред секое излегување, така да најчесто во денот ги мијам 3-4 пати, временски не знам колку ама сигурно 2-3 минутки.

17. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Ги мијам 1-2 дневно но задолжително пред спиење(тогаш е најважно!) темелно околу пет минути, четкичката ја менувам на 3 месеци, а задолжително после секое јадење или пиење сокчиња си ја плакнам устата 2-3 пати со обична вода. Ова ми го препорача стоматолог, и навистина од тогаш нема проблеми со кариес.

18. Shortie

Shortie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    Паа ги мијам два пати до три дневно..околу 3,4 мин..четката си ја менувам додека не пошне да ми се ''расцветува'' обицно на секој 2,3 месеци..после миење јадам некое овошје ради свежина во устата..и такааа...:)

19. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Нез околу 5-6 пати на ден(имам протези)по секое јадење, ужинка, десерт :D си ги мијам МОРАМ така ми рече ортодонтот |( И ги мијам по 3-4 минути ;)

20. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    3 пати на ден т.е по секое јадење :)
    Обично ги мијам околу 2-3 мин :)