Колку години би сакале да живеете?

Discussion in 'Општи дискусии' started by manja666, Oct 30, 2013.

1. manja666

manja666 Популарен член

Според вас колку години се доволни за да си го остварите сите животни цели ?
    Колку години просечно би сакале да доживеете ?
    Јас лично мислам дека 60 години се сосема доволно за да изградиш кариера, да создадеш семејство и лесно да си заминеш од овој свет. Никако не би сакала да доживеам 70 години или повеќе затоа што сметам дека животот тогаш представува само страдање, изнемоштеност и мачење со болести.

2. Ketrin.Moon

Ketrin.Moon Популарен член

Според мене ,цел живот оставруваме,па и над 60 тоа е моментот кога обично се добиваат внучиња а за постарите луѓе тоа е најголема радост.Болестите одат со годините,но несекогаш е така,е на колку луѓе не им би дала 80г. луѓе кои одлично се држат,со 70 години патуваат,шетаат за рака,ги носат внучињата на школо,пример баба ми,е сега нејзина цел како 80 годишна жена, цел и е да ги доживее свадбите на вничињата,тоа е момент од кој не сакам да се откажам,сакам длабока старост.Многу повеќе креираме, остваруваме и градиме кариера на млади години.Но убаво е да се ужива и во староста.Има и таа благодети. Само здравје.:)

cresa-jagoda likes this.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Би сакала да живеам онолку колку што би можела да водам грижа сама за себе. Ако биде тоа и до 90, па би си поживеала, не би ми дошло лошо. Ама ако ме совладаат болести, не дај Боже и да легнам во постела не би сакала да живеам така ни до 50, подобро директива да се приберам, каде и да биде тоа. За мене повеќе е во квалитетот, здравјето, него ли бројот на години.

Sahlene, stefyle, vitomir and 2 others like this.
  4. drugarka

drugarka Популарен член

Додека сум здрава за да не претстаувавам терет на другите.
    Еве хипотетички нека е 50-60, сеедно.
    Сакам да ги исправам на прав пат децата како родител (ако некој ден станам родител) да ги научам на тоа што можам, и да ги научам сами да учат во животот дека нема секогаш да сум тука како мајка.

5. aleks26

aleks26 Истакнат член

Порано кога бев помлада,кога некој на 60 години ке умре и ке речеа леле млад си умре јас си се чудев како бе млад :^) е сега татко ми ближи во тие години,а јас го сметам за млад,а и тој самиот исто така.Па и јас би сакала да поживеам до кај 80 години се разбира ако сум способна да се грижам самата за себе а ако недај станам неспособна да водам рачун за себеси веднаш да ме снема во истиот момент колку и да се годините небитно несакам да си се измачувам,а најмногу што несакам да ги измачувам тие околу мене.

elenkata20 likes this.
  6. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Онолку колку што е потребно.А секако до едно 100 - тче, мојт зш да не :D
    Велат дека секој човек е со одредена мисија и се додека не ја оствари, реализира, не умира.Релативно е ова за да се каже точно колку би сакал човек да живее.

7. lunicka

lunicka Форумски идол

Реално онолку колку што ќе можам да се грижам самата за себе.Децава да немаат обврски околу мене.Дури и сум им дала инструкции слободно ако западнам нека ме сместат во дом,не сакам некоја снаа да има главоболки од мене,или зетот да нема разбирање за ќерка ми ако таа сака да помине некој час со мене. :D
    Поставувањео на бројки за смрт за мене е лудост.Прво кои сме ние да кажуваме до кога треба да живееме,второ што се годините кога има за што да се радуваш.Кога децата си ги извел на пат,си добила и внучиња,сега е моментот кога треба опуштено да уживаш.Се разбира ако здравјето е во ред.Не се осудувам да ставам граничник ни на мојот живот ни на другите.Немам право на тоа.

cresa-jagoda and Sweetheart87 like this.
  8. Silver.E

Silver.E Популарен член

90 засега... Потака можеби поинаку ќе мислам... :) Секако, здрава и на нозе. :D

9. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Па не е ни битно колку, битно како... Ама 60тина доста се некако :D Барем од сегашна гледна точка, можи ко ќе имам толку ќе се осеќам млада... Здрави и живи да сме па ... ќе видиме :D

10. Anne15

Anne15 Истакнат член

Највеќе би сакала да живеам до 60 и нешто.
    Па повеќе од тоа ми се чини како само да треба да се мачам да за живеам.
    Стара,изнемоштена....Не ќе можам ништо сама да направам,секогаш ќе ми треба рака за помош.
    Но,живи и здрави можеби и нема да биде така. ;)

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Сакам да живеам доволно за да им помогнам на децата да ги израснат внучињата, поготово ако сум млада баба. Ќе речев дека сакам на внуците да им играм на свадба, ама модерни времиња се сега, па до тогаш кој знае може нема да примаат баби на свадба, или ќе биде во некоја дискотека каде Џастин Бибер ќе биде ретро хит... :D :D :D
    Озбилен муабет - дури сум здрава да сум и жива. Кога човек веќе не може да се грижи сам за себе и станува терет на другите, не се битни годините веќе, туку квалитетот на живот. Кога нема квалитет џабе ти е квантитет.

12. Rama

Rama Форумски идол

До толку колку што ќе можам да водам грижа сама за себе без да паднам во нечии неблагодарни раце. Познавам изнемоштени лица кои никој не ги гледа, не им подава чаша вода и ги навредува лично синот, снаата или внукот . Е...те животот таков, си им творел нешто цел живот за после да не ти даваат чаша вода :devil:

13. Kikka.C19.20

Kikka.C19.20 Нов член

Би сакала да останам млада засекогаш ]:)

14. Ludaaaa

Ludaaaa Истакнат член

15. Stefani999

Stefani999 Популарен член

До кај 100 :devil:

16. poenta

poenta Форумски идол

Толку колку што ми се потребни за да ги исполнам моите амбиции.Скромна сум во желбите.Бројот е релативна работа.Автобиографијата е начинот на нашиот живот,добар или лош.

17. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Колку што е можно повеќе. :D

18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Доволно за да ги исполнам зацртаните цели во мојот живот- факултет, работа, брак со мојата најсакана личност, деца и изведување на децата на нивниот прав пат (ако ми даде Господ деца) и да помогнам со внучињата :wasntme: Доволно :D

19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

100 год. доста ми се :rofl:

20. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Јас би го поставила прашањето обратно, има ли некој што сака да умре? Значи, без оглед колку години и да имаме никогаш нема да кажеме е сега ни е доста. Читам овде разни мислења па така некој од печеснаесе години вели јас сакам да живеам 60 доста ми се. Но тоа е затоа што таа бројка од нивна перспектива им изгледа далечна и си викаат, ееее има време. Но кога ќе дојдат на тие години всушност сваќаат дека дури тогаш треба да му се радуваат на животот.
    Постојат неколку работи од кои на човек никогаш не му е доста, мегу нив се љубовта, богатството и животот. Колку и да има човек љубов ќе сака уште, колку и да има пари ќе му бидат малку и колку и да има години ќе смета дека треба уште да живее. Не џабе старине луге кога ќе се пожалат дека нешто ги боли реченицата ја почнуваат, ма не е до годините него незнам што ми е што вака лошо се чувствувам, а имаат преку 80. Значи не сакаат да си признат ниту себеси дека годините ги навјасале туку сакат да веруваат дека тоа е минлива состојба.
    Да бидам конкретна, сакам да живеам онолку колку што ќе можам сама да се крепам без да бидам товар на другите, колку и да е тоа.