Колку е важна одговорноста во животот?

Discussion in 'Кафе-муабети' started by Tanjamm, Dec 16, 2016.

1. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Одговорна сум можеби и премногу и тоа го барам и од другите,тука како број еден ми е ако се договорам во 10 часот тоа подразбира јас сум таму 15мин предходно.

EminemsGirl and biGirl like this.
  2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Многу е важна, секако.
    Ама не за џабе рекле " на слепо пиле Господ гнездо му прави" , па секој со својата среќа и звезда!

winter flower and Dorothy89 like this.
  3. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Мислам дека неодговорните можеби си поминуваат подобро на краткорочно, но не и на долгорочен план. Еден ден ќе пораснат, ќе станат возрасни личности што ќе треба да се грижат самите за себе си, веќе нема да ги има родителите или пак одредени професори да им попуштаат, па и за возрасен човек, нема секогаш да ги има тие луѓе на чиј грб дотичната личност се шлепала за одредени одговорности.

Јас сум одговорна за некои работи, но неодговорна за други. На пример, за факултетот сум прилично неодговорна во врска со обврските, но знам кога е доста и до каде ќе се толерира тоа мое однесување. Кога ќе ми се насоберат испити, знам да се уозбилам и тие неколку дена да не правам ништо друго освен да учам.
    Во однос на планови со другарки од типот, еј ќе одиме на кафе, ми се флексибилни (и може да се каже дека и двете страни се неодговорни) ,може да се откаже и да се префрли за друг ден, па ни тогаш да не се испие тоа кафе :D ама ова не ни го сметам за некоја одговорност.
    Кога се работи за поголеми работи, од типот на одмор, патување и слично никогаш јас немам откажано, да не се појавам или нешто слично. За тоа се прави подетален план и си се придржувам кон тоа.

За некои работи не ни се обидувам да кажам дека ќе ги завршам.. зошто знам дека нема :D и не си земам за џабе одговорност, па после да не ја исполнам.
    Ох Боже.. како ли јас утре ќе си го задржам работното место со овој mindset. :D

4. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Есенцијално имаме голема одговорност пред животот.
    Ние сме родени креатори, олицетворие на Господ... мислам дека треба да го испоштуваме стариот и да си сносуваме одговорност за нашите постапки во животот. :)

EminemsGirl and biGirl like this.
  5. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Живееме во земја каде народот има лежерен менталитет и одговорноста не е многу важна, децата од мали не се воспитувани на одговорност и дисциплина.
    И да сакаш да бидеш одговорна личност, ќе се најде некој да те направи будала :)

6. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Isto i jas taka razmisluvam do poslednata tocka .
    Svekorot moj shto beshe jooj za nishto da ne se interesira tolku ne videna ne odgovornost c c c nemam zborovi .

Se izvinuvam za latinizata ot tel sum. :tmi:

7. Taa

Taa Истакнат член

Скапо се плаќа во општество како нашево.

Tanjamm likes this.
  8. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Додека некоја мама или тато ги издржува, цената за неодговорноста најчесто ќе паѓа врз кутрите родители. Но кога ќе треба да се осамостојат, тогаш ќе почнат проблемите да ги осеќаат. Нејќеш да си во брак со таква личност или пак цимер да ти биде.

Tanjamm, crimson and Summerlover like this.
  9. Готичарка

Готичарка Активен член

Неодговорните луѓе лажат и манипулираат почесто од одговорните и самоуверени луѓе. Затоа сметам дека е многу важно да се биде одговорен.

winter flower and Tanjamm like this.
  10. Liu

Liu Популарен член

Според мене одговорноста во животот е една од најбитните работи доколку сакаме успех и добро постигната цел. како човек кој се води според одредени принципи до сега се докажало дека одговорноста игра голема улога за да се завршат работите како треба. Се трудам да сум колку можам одговорна а тоа најчесто го барам и од другите луѓе. :)

11. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Многу, многу, многу... Ако сега дур немааш семејство, не стекнеш права одговорност, со семејство уште потешко.
    Бев неодговорна, признавам. И се уште сум, но се трудам конечно да се освестам.
    А, своите неодговорности уште од сега ги плаќам. Али ќе биде!! :)
    Каде-каде сум поодговорна од порано...

12. prashinka

prashinka Истакнат член

Најважна е, и тоа во сите сфери. Човек што е свесен и има перцепција за самиот себе и околината, ќе биде одговорен. Во спротивно, наоѓа изговори.

Tanjamm likes this.