Житарките не ми ги собра па затоа ги ставам во др мислење. И секако да надополнам не купувајте производи со натриум глутаминат,најдов известување во кои производи го има
Мами, скоро сите производи на Алнатура ги имаме пробано, топ се навистина! За шеќер - користиме Мусковадо од Виталија, ептен е добро, претходно имавме лајт, сега дарк. Ќерка ми на мусковадото не реагира со хиперактивност, како што знае да одвали кога јади бел шеќер, настрана што белиот, за разлика од овој, нема никакви хранливи вредности.
Дали тоа значи дека сите вегети т.е зачини од ваков тип имаат натриум глутамат вклулувајќиј а и нашата дафинка и што употребувате за вас кога готвите наместо ваков зачин зашто јас онаква само сол не ставам
Изгледа дека сите имаат. Јас користам зачин К+ на Храна и Вино, ама зависи од јадењето. Почесто правам комбинација од нивната морска сол, онаа зелената со Б9 витамин и зачински тревки (нане, босилек, рузмарин, оригано, магдонос, коријандер...), и јадењата се и така вкусни. Инаку, дарк мусковадо е најдобар шеќер, само мм не го сака затоа што му мирисал. Ама подобар е од обичниот бел шеќер во секој случај. За колачи, торти и здрави десерти е одличен.
Сите сум ги испитала и освен К+ на Храна и Вино како што кажа Ана нема.Ние го користиме веќе долго време и немам намера да го сменам. Имаш и други варијации на мешан зеленчук во Биокулт ама каде- каде се поскапи
Благодариме многу значи и ние ќе смениме. Ќе морам да се согласам со Д-р Вокер (Walker) иако со него не се согласувам за месото koj вели буквално се што е пакувано во ќеса нечини се додека јадете непакувани работи а уштре подобро домашни ќе бидете здрави .
Има Зачинал од Алкалоид БЕЗ натриум глутаминат. Пишува на него „диетален“ и „без натриум глутаминат“. Малку потешко се наоѓа, јас го купувам во Веро, ама и таму го нема секогаш.
Фалсификувана храна во Македонија – внимавајте што купувате Сокови, колачи, чоколади, гуми за џвакање, се само дел од фалсификуваните производи што се среќаваат на домашниот пазар, велат извори на „Дневник“. Во Пазарниот инспекторат потврдуваат дека, освен облеката од познати трговски марки, храната и пијалаците се втори на списокот за фалсификување. Храната најчесто е произведена во домашни мини-фабрики или е увезена. По формата и по амбалажата многу личи на оригиналот, а дека е фалсификувана потврдуваат производителите или увозниците на оригиналните примероци. Досега никој не направил анализа на овие производи бидејќи кога истите ќе бидат откриени, се сметаат за небезбедни и се уништуваат согласно со законот. Во Организацијата на потрошувачи на Македонија знаат за проблемот и велат дека многу лесно инспекциските служби можат да утврдат дали стоката е во ред само со барање документ од страна на трговецот со кој се потврдува дека е купена од овластен доставувач.Во Пазарната инспекција велат дека нивните инспектори на терен имаат пронајдено многу фалсификувани производи наменети за исхрана. - Најчесто станува збор за колачи или за сокови на познати брендови. Но за детели треба да се обратите во Агенцијата за храна – велат во Пазарната инспекција. Од Агенцијата, пак, велат дека лани кај нив била поднесена само една пријава за фалсификувани производи. Слично било и претходните години. Не посочуваат што се фалсификувал, ниту, пак, дали е безбедно за луѓето. Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) неодамна излезе со бројка дека количеството фалсификувани прехранбени производи, пијалаци и земјоделски производи со кои се тргува во светот секоја година е с` поголемо. Kонзервиран зеленчук, млеко во прав, путер, инстант-кафе, алкохол, кондиторски производи, па дури и храна за деца, се само дел од производите што се на списокот на оваа организација. Алкохолните производи се главна цел на фалсификаторите, кои оригиналните шишиња ги полнат со неквалитетна замена, стои во извештајот на ОЕЦД.
Еве го уште еднаш линкот погоре што го имав ставено http://www.plusinfo.mk/vest/85936/Kashi ... klo-vo-niv ЕДИТ: Моира, нели треба да напишат кои производи и брендови се фалсификувани? Ова исто како скандалот со млекарите... ние видовити сме и ќе знаеме одма што е фалсификат. Страшно!
Еод болдираново ми е највеќе страв а сомнително ми е од поодамна кој знае што јадеме молам домашно производтво на се не е за смеење трагично е ама на се неможев да не ја пишам фацава испаѓа ништо од продавница не купувај се домашно и по можност да се преселиме на село за самите да го одгледуваме за да знаеме дека е навистина ок
Доколку некој сака да ја конзумира Coca Cola Zero Благодарение на строгите закони на етикетите да биде наведено од што е направен производот, корисниците сега можат да проверат што консумираат а не само да им веруваат на рекламите. Според етикетите на Кока Кола Зеро во другите земји точно може да се види што содржи – но само читајќи го составот нема ништо да ви значи – еве објаснување за состојките на овој популарен пијалок. Сите информации можете да ги проверите на интернет, а и овде низ текстот за секоја состојка посебно како и на крајот од текстот ќе ви пренесеме неколку линкови. Она што зачудува е што дури и компаниите признаваат за штетноста на некои состојки но потенцираат дека за да човек заболи морало овие штетни состојки да ги има во големи количини или пак во огромни количини да се консумира пијалокот ?!?!?! инаку во процент колку што ги имало во пијалоците не било опасно. Прочитајте па проценете сами дали е или не е опасно за вас и вашето здравје. Останува да се види кои од овие состојки ќе ги има во Македонската верзија на Кока Кола ЗЕРО. Венецуела во 2009 донесе забрана Кока Кола Зеро да се продава во оваа држава поради штетноста на пијалокот и и нареди на Кока Кола да ја повлече оваа верзија од пијалокот во Венецуела. 1. Списокот на етикетата почнува со Carbonated Water – и ако прашате е добро што може да е штетно во вода – епа некои научници тврдат дека иако е докажано дека оваа вода е безбедна иако има индиции дека ја намалува еластичноста на коските и ја разјадува забната глеѓ – поопасен е фактот што ова вода во комбинација со повеќето состојки кои нормално ги има во газираните пијалоци предизвикува различни здраствени ризик фактори. Сепак оваа состојка мора да се каже генерално е прифатена како безбедна. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 2. Caramel Color (најчесто Caramel IV) – се прави од изгорен шеќер а зависи од што е шеќерот се добива различен интензитет – затоа и има различни броеви. Бројот 4 содржат sulfites. А тие се поврзани со намалување на имуниот систем , а во последно време има истражувања и дека има висок процент на ризик фактор за рак. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 3. Phosphoric Acid – E338 –ја намалува густината на коските бидејќи го врзува калциумот и магнезиумот создавајќи соли кои не се апсорбираат. Исто така предизвикува болести на бубрегот и создавање на камења, опаѓање на забите, и osteoporosis.. Токму оваа состојка ја прави кока колата незаменлива за чистење на ТОАЛЕТИТЕ и отстранување на Р`ЃА. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 4. Fenilalanin (Phenylalanine) – влијае на лачењето на серотин – хормон на задоволство кој инаку предизвикува зависност. Ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 5. Fosforna киселина (Phosphoric acid) – E338 –ја намалува густината на коските бидејќи го врзува калциумот и магнезиумот создавајќи соли кои не се апсорбираат. Исто така предизвикува болести на бубрегот и создавање на камења. Phosphoric acid or Orthophosphoric acid – E338 – H3PO4 ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 6. Natrijum ciklamat (Sodium cyclamate) – E952 – вештачки засладувач кој 1969.година бил забранет бидејќи се открило дека формира канцерогени материи во организмот. Sodium cyclamate – E952 – aka Cyclamate – C6H12NNaO3S. го има во овој пијалок во: Austria, Brazil, Colombia, Costa Rica, Estonia, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal, Serbia, Slovenia, Spain, Turkey. 7. Acesulfam k (Acesulfame Potassium) – E950 – вештачки засладувач за кои се тврди дека не е не е испитан доволно. И не е доволно тестиран пред да се пушти во употреба и за кои постои сомнение дека е канцероген ( нема научна ниту потврда ниту негирање) Acesulfame potassium – E950 – Acesulfame K or Ace K - C4H4KNO4S. ј има во сите верзии на пијалокот во светот. 8. Aspartam (Aspartame) – E951 – постои сомневање дека е штетен за мозокот и дека е ризик фактор за предизвикување на тумор. На сајтот на wikipedijа можете да прочитате за сите останати несакани последици на оваа состојка како и сомнителните околности како овој засладувач мистериозно успеа да биде одобрен и покрај сите научни докази дека е штетен. На оваа тема пишувавме и ние на следните линкови можете да добиете повеќе инфо – Видео: Слатка мизерија – затруен свет! Вака започна труењето на луѓето ширум светот! Опасниот аспартам го прекрстиле – на храната сега е со име „AminoSweet“ Кока Кола и Пепси – поопасни отолку што мислите? Ја има во сите верзии на пијалокот во светот. 9. Kofein (Caffeine) – ова помалку или повеќе сите го знаат. Дека предизвикува зависност доколку неконтролирано се користи … 10. Natrijum citrat (Sodium citrate/Trisodium citrate) – овој ,,регулатор,, на вкус всушност е АНЕСТЕТИК и тоа за јазик а исто така е и антикоагулант. 11. Potassium Citrate – ова е добра состојка тоа е природен начин да се реглира користењето на вода во нашето тело и спречува создавање на камења во бубрегот – со оглед дека има состојка која создава камења оваа состојка добро доаѓа. 12. Natrijum benzoat (Sodium benzoate E211 и Potassium Benzoate E212) – двата се конзерванси кој може да реагираат со витамин Ц може да формира benzene– канцерогените својства на бензенот се познати докажано е дека оваа состојка предизвикува и оштетување на Ќелиите бидејќи влијаела на ДНК митохондрија – во 2007 е откриено дека benzoat (E211) предизвикува хиперактивност и намалување на интелегенцијата кај децата. IQ паѓал и до 5.5 поени!!! Кока Кола тогаш изјави дека ќе престане со употребата на E211 но ,, штом се пронајде адекватна замена,, Sodium benzoate E211 NaC6H5CO2. го има во верзиите на кока кола зеро во: Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Denmark, Ecuador, Finland, Hong Kong, Mexico, New Zealand, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Taiwan, Turkey, Potassium benzoate – E212 – C7H5KO2. само во US versions. Останува да се види кои од овие состојки ќе ги има во Македонската верзија на Кока Кола ЗЕРО. Линкови http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570055/ http://hiddenhealthscience.com/2011/04/coke-zero-whats-not-to-love/ http://humagaia.hubpages.com/hub/Whats-in-Coke-Zero
Извадок од Хрватски весник кој сакав да го споделам со вас,го ставам во спојлер бидејќи е на хрватски Спојлер Ne odupremo li se GMO hrani, zdravstvenom odgoju i cjepivu ubojici, ljudski rod će nestati’ Najprije se stvori ozračje prema kojem je masovno cijepljenje nužno, a onda se politika cijepljenja koristi za redukciju broja stanovnika. To prorjeđivanje vrste se radi selektivno, pa se ‘smrtonosnim cjepivom’ cijepi samo stanovništvo ‘manje vrijednih zemalja’, kako bi živi ostali tek pripadnici ‘elite’, primjećuje dr. Jurčević. Autor: Damir Kramarić Photo: Matija Vasiljevski Četvrtak, 21 Ožujak 2013 20:30 Dok se u Hrvatskoj već mjesecima vode polemike oko nametnutog zdravstvenog odgoja te dok protivnici upozoravaju da takav program, zbog posljedica koje može izazvati (impotentnost, spolne bolesti, razorene obitelji, psihičke bolesti), vodi izumiranju društva, a dok im se zagovornici rugaju riječima da je srednji vijek odavno završio, poznati australski istraživač i novinar Max Igan prije par dana na Hrvatskoj je televiziji otvoreno progovorio o sveprisutnijoj svjetskoj strategiji smanjenja populacije na Zemlji. Nije, doduše, spominjao zdravstveni odgoj i ministra Jovanovića, ali je, nevezano uz njih, govorio o metodama i sredstvima kojima je cilj proširiti bolest propagirajući zdravlje, te izazvati smrt slaveći život, a koje mnoge države u svijetu skriveno ili otvoreno, te svjesno ili nesvjesno, podržavaju i provode. Igan: Zar suština cijepljenja ne bi trebala biti poboljšanje zdravlja, a ne smrt? Max Igan je, da podsjetimo, u emisiji ‘Na rubu znanosti’ Krešimira Mišaka kazao da velik dio čovječanstva kao uspavan i bez reakcije već godinama sluša prijeteće izjave Bill Gatesa i drugih pripadnika tobožnje ‘elite’, koji govore kako je cilj politike cijepljenja smanjiti broj stanovnika na Zemlji?! - Zar suština cijepljenja ne bi trebala biti poboljšanje zdravlja, a ne izumiranje vrste - upitao se u Mišakovoj emisiji Max Igan, te zaključio da je svjetska javnost danas, zahvaljujući i masovnim medijima, ne neki način ‘hipnotizirana’ pa i ne čuje što im ljudi poput Gatesa poručuju i spremaju. Kazao je osim toga, da je genetski modificirana hrana također sredstvo iste politike, što znači da bi se moglo dogoditi da slijedeće generacije, ako nastave konzumirati GMO hranu, više neće moći imati potomaka. Nakon treće generacije koja jede GMO hranu, nestaju potomci! - Eksperimenti sa štakorima su pokazali da treća generacija koja je hranjena takvom hranom nije imala potomke, a spolni organi su im bili posve deformirani. Hoće li se ista stvar dogoditi i ljudima još ne znamo, jer još nisu odrasle tri generacije koje jedu genetski modificiranu hranu - vrlo zlokobno je u jednom trenutku zazvučao australski istraživač i autor poznatih dokumentarnih filmova. Kako hrvatski stručnjaci komentiraju Iganove riječi, upitali smo uglednog biokemičara i farmaceuta mr. Dragana Hazlera, te povjesničara koji se posebno bavi istraživanjem fenomena ‘kulture smrti’, dr. Josipa Jurčevića. Hazler: AIDS bi odavno bio izliječen, da to farmaceutima odgovara - Max Igan je apsolutno u pravu. Sva farmaceutska industrija doista radi ljudima više štete nego koristi, premda ja to, kao bivši zaposlenik tvrtke Novartis, baš i ne bih smio javno govoriti. AIDS je, primjerice, namjerno posijana bolest, a cilj je bio smanjenje populacije u Africi. Kasnije se Amerikancima taj ‘đavolski plan’ osvetio jer su oboljeli i mnogi Amerikanci. Posve je danas jasno da je lijek protiv AIDS-a mogao odavno biti otkriven i da je ta bolest mogla biti iskorijenjena, kao svojedobno malarija, no to ne bi odgovaralo farmaceutima koji odlično zarađuju prodajom lijekova koji tek olakšavaju ili produžuju život oboljelima. Rak je, pak, rezultat sustavnog trovanja zemlje sredstvima za zaštitu bilja. Sva ta sredstva strana su ljudskim organizmima, koji se od stranih tijela brane povećanjem broja stanica. A umnožavanje stanica je u biti rak. Upravo zato se broj oboljelih u zadnjih stotinu godina udeseterostručio, ako ne i ustostručio. Dok ljudi hranu nisu prskali otrovima, nije gotovo ni bilo kancerogenih bolesti - napominje mr. Dragan Hazler, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, te ugledni farmaceut i kreator brojnih novih lijekova. 'Gospodari svijeta' provode strategiju smanjenja broja stanovnika na Zemlji - Smanjene broja stanovnika na Zemlji je strategija koja nije potekla od farmaceuta, već od takozvanih ‘gospodara svijeta’ koji na razne načine: ratovima, GMO hranom, AIDS-om, politikom cijepljenja… nastoje provesti tu strategiju. Farmaceutih ih samo slijede, jer imaju velike koristi. Tako već sada proizvode serum za novu vrstu gripe koju će posijati za otprilike pet godina. Kao farmaceut i biokemičar koji je godinama radio u Znanstveno-istraživalačkom institutu Novartisa znam da se svaki serum ispituje i proizvodi desetak godina, što znači da u normalnim uvjetima nije moguće odmah proizvesti cjepivo za novu vrstu gripe, već se očito radi o tome da novi oblik gripe posiju nakon što priprave serum, kako bi na cjepivu mogli zaraditi - dodaje mr. Hazler. Još korak dalje otišao je dr. Josip Jurčević. Jurčević: Ljudi pristaju da ih polagano ubijaju?! - Politika ‘isrebljenja dijela populacije’ nije nova, ali nove tehnologije nude sve veće mogućnosti uz pomoć kojih se stanovništvo može smanjiti čak i uz ljudski pristanak. Najprije se stvori ozračje prema kojem je masovno cijepljenje nužno, a onda se politika masovnog cijepljenja koristi za redukciju broja stanovnika. To prorjeđivanje ljudske vrste se radi selektivno, pa se ‘smrtonosnim cjepivom’ cijepi samo stanovništvo tobože manje vrijednih zemalja, kako bi živi ostali tek pripadnici ‘elite’. Nekadašnji rasizam nije imao toliko tehnoloških mogućnosti, zbog čega nije ni mogao nanijeti toliko zla. No, ovo je svojevrsni socijalni rasizam koji tvrdi da postoje oni koji nisu vrijedni živjeti, pa im zato treba onemogućiti razmnožavanje. Indija i Kina same su prihvatile takvu politiku, pa same sprječavaju razvoj života. Gospodari svijeta, dakle, već duže vrijeme zastupaju i provode kulturu smrti, no pri tom ne vide da na taj način ‘ubijaju’ i sami sebe - ističe u uvodu dr. Joisp Jurčević, pa dodaje da je u zadnjih pedeset godina takozvana ‘bijela kuga’, odnosno izumiranje stanovništva, prisutno ponajviše u razvijenom zapadnom svijetu, dakle u civilizaciji koja najustrajnije zagovara i provodi strategiju smanjenja broja stanovnika na zemlji. Mnogo sličnosti s dekadencijom Rimskog carstva - Povijest se ponavlja. Poznato je da su gotovo sve destruktivne ideologije rođene u najbogatijim dijelovima svijeta. Tako je Neron zapalio Rim na vrhuncu Rimskog carstva, koje je u to vrijeme bilo daleko moćnija kultura nego takozvana zapadna civilizacija danas. Na vrhuncu moći Rimskog carstva javile su se i brojne deformacije te poremećaji, što je na koncu i dovelo do propasti vjerojatno najmoćnije civilizacije u ljudskoj povijesti. Slična stvar se danas događa zapadnom svijetu. Jer upravo tu se najglasnije promovira takozvana ‘kultura smrti’, čiji je dio I zdravstveni odgoj kakav se Hrvatskoj zadnjih mjeseci nameće. Tako se ljude, primjerice, uvjerava da ne mogu biti uspješni ako imaju djecu, što nije točno. Takva ideologija dovodi do biološkog izumiranja zapadnog svijeta, no oni, bez obzira na to, i dalje nastoje smanjiti broj stanovnika na Zemlji?! Očito je, dakle, da je u pitanju teška dekadencija i velika duhovna kriza zapada. Zato je danas najvažnije razobličiti kulturu smrti, kako bi skrivene namjere te ideologije postale opće prepoznatljive. Uvjeren sam, u svakom slučaju, da će život na kraju pobijediti jer je život Božji dar i jer je jači od dekadencije koja ga želi uništiti - zaključuje na kraju dr. Josip Jurčević. Незнам дали кај нас овој знак го има на одредени производи,но во сеоседните држави веќе одамна го има.По секоја цена одбегнувајте го зожто се работи за Генетски модификувана храна еве сликче како изгледа. Едит-ОБАВЕЗНО ЧИТАЈТЕ ДЕКЛАРАЦИИ!
Да си кажам нешто искрено дури и во млекото хумана СЛ соја протеинот кој го сметаат за високо квалитетен е добиен со ГМО наводно некоја си висококвалитетна техника бла бла искрено не верувам ама немам избор додека не добијам точни резултати или додека наполни 6 месеци за да и воведам друго а најчудно е што највеќе и прија
ЕВЕ СО ШТО ПОЛНАТ МАКЕДОНСКИТЕ САЛАМИ Ова видео прикажува како се прават кремвишлите во светот, но речиси сите салами и колбаси кои ние ги купуваме како чадени и варени, содржат главно колагенов протеин од свински кожи, колагенов протеин од говедски коски, соја гранули, алгинатна смеса наместо маснотии, нитратна мешавина и овкусители. Знаеме ли со што се полнат македонските салами и колбаси? Порталот ,,мојата убава градина,, разговарал со претседателот на Асоцијацијата на месопреработувачите во Македонија. Според Кирил Ватев во западна Европа редовно ставаат замена во колбасите. Кај нас се увезуваат такви производи. Тие не се отровни, но даваат слаба хранлива вредност за потрошувачите. Овие замени може да предизвикаат онко-заболувања. Додека кожите, коските, жилите, се природни состојки, колку и да се од низок квалитет. Друга состојка која активно влегува во колбасите се соја гранулите. Тие се јавуваат како замена на голем процент од квалитетното вистинско месо. Соја гранулите се во форма на гел кој се раствора со вода, а потоа треба да се мешаат со специјална машина наречена кутер. Од животинските коски и кожи се добива колагенов протеин, кој е во форма на гел и може да замени меѓу 10 и 15 отсто од потребното месо во колбасите. Присуството на месо во колбасите всушност се мали парченца, остатоци на коските, кои со специјална машина се одвојуваат. Заедно со тоа мало количество месо производителите ја мелат ‘рскавицата, жилите, дури малите, ситни и меки коскички. Извор – mojataubavagradina.mk http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... oM1s3cltTc
За ГМО - генетски модифицираната храна има кренато огромна бука и од тоа што сум информирана мислам дека е непотребна. За знакчето на сликата, тоа не значи ГМО, туку дека фирмата има сертифициран ХАСАП систем. Прво, од здравствен аспект, кој најмногу ги загрижува луѓето, ГМО храната нема никаков поинаков ефект врз нашиот организам од обичната храна затоа сите паники за здравјето се излишни. Дури напротив, некои храни кои се ГМО може да се и подобри од останатите, на пример пред неколку дена прочитав за еден вид на ориз кој имал плус некои витамини. Или пак ГМО кое е отпорно на штетници и нема потреба да се прска со пестициди и со тоа да се избегне нивното штетно дејство кое е докажано. Она за што ГМО е опасно е од економски, правен и политички аспект. ГМО е технологија, ваквите семиња ги произведуваат големи корпорации кои имаат само една цел - профит. Затоа кај нас е забранета употреба на ГМО семиња и се оди во затвор ако некој употребува вакви семиња. ГМО ги уништува малите земјоделци со тоа што корпорацијата која го произведува семето го принудува да купува такво семе секоја година, наместо како сега кога дел од родот може да се искористи како семе следната година. Свесни сме за ова како заврши во Индија каде една американска корпорација на земјоделците почна да им продава подобри семиња и средства за заштита и прихранување на кредит со цел парите да ги вратат од приносите, арно ама парите не биле доволни и секоја година влегувале во поголеми долгови и тоа заврши со серија на самоубиства на селани кои ги прегази модерната технологија и профитот на големите корпрации. За ова има многу да се пишува и може да се отвори тема, затоа што сметам дека не се во ред да се шират такви шпекулации како хрватскиот текст од погоре. ГМО се штетни од економски аспект и кој сака може да ги бојкотира тие производи, ама барем тоа да го прават заради вистинските причини.
Expert, те имам читано и по други теми ненам зошто си толкав контраш ( знам дека доаѓаш во конфликт со многу членови) или напросто си заслепена од тоа што се случува денес.Немам намера да се подбивам со тебе нити пак да се докажувам.Но нешто кога го тврдиш барем наведи веродостојни факти. Гмо храната нема никакви нус појави ???Ма дај те молам и те како има,тоа веќе и птиците надвор го знаат,ти ако сакаш слободно јади,твое право е ама ТЕ МОЛАМ немој да шириш дезинформации дека може да биде подобра од органската храна. како тоа одеднаш се појави Гмо храна а до сега ја немаше? Па дури станала и здрава?! Знакчето е ставено баш за личности како тебе да не го приметат тоа битното,информирај се што значи Codex Alimentarius и има тема за Гмо таму можеш да развиеш дискусија
Не дека вистинското место му е тука ама тука ќе го пишам во фемина се зачленив кога дознав дека имам ендометриозна циста 12см на 7,5 см тоа се едни од моите први мислења по малку истражување дојдов до еден поим КСЕНОЕСТРОГЕНИ материи кои во организмот се врзуваат за естрогенскиот рецептор идоведуваатдо „збунување на организмот “ и еден дизбаланс на сите процеси во телото и се главно ОБВИНУВАНИ за ендометриозата . Во детска козметика зборуваме за парабени и тие се едни од ксеноестрогените како и мн други хемикалии(БПА) за кои веќе сме дискутирале кои ги има и во храната инасекаде околу нас . Кога ја исчитав листата дури нени знаев како да продолжам да живеам, а да не ги внесувам тоа е скоро невозможно . Во прилог неколку линкасо листа и ефекти . http://suite101.com/article/list-of-xenoestrogens---chemical-estrogens-a205523 http://www.balancedconcepts.net/tips_avoid_xenoestrogens.pdf