Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку оброци му давате на вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 21 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Исто беше и кај нас, кога јаде, кога не јаде, ама сега фала Богу е во ред. Моево не бендисува секаков зеленчук, грашок на пример ич не сака, а сите го сакаат дека е сладок, моево го плука. Ама јаде компир, морков, боранија, леќа, јаде месо и жолчка, па ги вртам тие работи. Како што се зголемува бројот на намирниците ќе биде полесно за идеи, па белки нешто ќе му се погоди на вкус.

2. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Ако може некоја мајка да ми пише за 10 месечно бебе кое го дои и плус има 3 цврсти оброци, како изгледа целодневниот распоред на оброци, конкретно ме интересира колку пати цица бебе и дали ноќ му давате да цица.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    мојата цицаше и ноќе по 2-3 пати
    а за преку ден немам броено
    колку сакаше толку цицаше
    налето секако повеќе цицаше

На Seline му/ѝ се допаѓа ова.
  4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Доручек окколу 8 , прво цицање накај 11 со спиење.
    Ручек 2 и пол - 3, второ цицање накај 5-6 со надеж за втора дремка
    Вечера во 8, цицање во 9 и заспивање.
    Преку ден цица 3 -4 пати, повеќе не ни бара, оброкот го држи долго, а ноќе сега почнав да му скатувам подои, 2-3 пати барем да цица зошто иначе стануваше по 20тина пати, ни он спие ни јас спијам. 10 и пол мес сме.

На Lolipop23 и Seline им се допаѓа ова.
  5. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    И моето слично ко твоето, само што еден период кога имаше 4-5 месеци по цела ноќ сврзуваше без да бара да цица, сега поголема е и се буди еднаш, ретко два пати, ама пак би сакала некако да го исклучам ноќниот подој затоа прашав.

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кога воведовте вечера?

7. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @Lolipop23 vecera na skoro 9 vovedovme
    @Seline и моето како расте се повеќе се буди и бара да цица, гладен не е но навиката и потребата да цицне е се поголема. На оваа возраст дефинитивно можат и требаат да ја спијат цела ноќ но ете... доколку тебе ти одговара слободно скрати подои ноќе

На Seline и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Колку оброка давате на 7 месечно бебе а колку млеко?
    Знам дека секаде е индивидуално и претпочит на мајка но сакам да слушнам искуства?

9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Два оброка и тој период многу млеко ми пиеше,сигурно 3-4 пати млеко давав

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    2 цврсти
    останатото беше цицање

11. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    300
    Јас од 7 и нешто ќе почнам со втор. Сега што го имаме не е ни доручек ни ручек. Насабајле не му се ни цица, дека ноќеска цица. Стане, поиграме си 2 саата, цица па заспие, па после спиење следува кашичка. За еден ден - 7 месеци .

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Јад од вчера почнав да давам 2 цврсти и 3 пати млеко во ред ли е?
    Да не не е многу?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    3 пати за 24 часа
    или три пати во денот па даваш плус ноќе?
    и зависи колку пие?

14. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    И јас размислувам за втор оброк, но незнам да не е рано..ние сме скоро 7+2, со каши почнавме на точно 6 месеци..еден оброк од сабајле и после на доење колку сака.. јас уште не сум и дала од сите намирници предвидени за 6 месеци, а да не зборам за оние од 7-ми..
    Што мислите, да почнам и втор или да почекам уште недела две? Не ми е некоја јадачка, сеуште повеќе си сака млеко..

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Ne e rano za vtor obrok.

На moli.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Јас со оброк почнав на 6 месеци претходно си пиевме млеко само. Сега е 7 месеци почнавме со втор оброк иако сите намирници ги немам дадено. Не се брзам ќе дадам лека полека од се.
    Битно јадеме две каши.
    Лично јас сметав дека е време.
    Секој за себе сепак конусултирај се со педијатар за рано не е рано.

На moli.mk и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    На едногодишно како ќе одат оброците сега,почнав да давам кравјо.
    Дали наместо него да давам друга ужинка или да продолжам со три цврсти оброка и кравјо млеко?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Моите се една година. Јас кравјо давам од 6 месеци. Моментално два пати во текот на ноќта пијат кравјо млеко. Еднаш околу еден часот по полноќ, а потоа 6, 7 или 8, зависи кога ќе се разбудат. Потоа околу 9-10 утрото им давам појадок, си пијат вода и околу 11 часот заспиваат. Потоа околу 14-15 часот давам пак кравјо млеко, околу 16-17 часот заспиваат, па кога ќе станат(околу 18 часот) им давам оброк (ручек-вечера), па вода, сок и пак одново. Се случува и помеѓу оброците да им дадам некоја овошна кашичка како десерт, зависно од тоа колку количински бил појадокот. Уште не сум вовела трет оброк, некако не бараат повеќе. Мислам дека кравјото млеко е мрсно и ги заситува. Пијат тазе кравјо млеко, без никакви додатоци.
    Им се фаќа да пијат три пати млеко по 230 мл во рок од 24 часа. Да им е малку храна, не им е, се гледа по синко :D :inlove:

Туку, имам недостиг на идеи што да им готвам. Наутро им мешам овошје, какво имам во моментот со плазма бисквити. Почнав да им давам и од Лино кашичките и ме изненади ќеркичката ги сака и ги јаде без молење и натегање. Синко ги јаде ама не е нешто воодушевен.
    А за ручек гледам да биде здрава храна, домашна, кога немам време им купувам и готови кашички од хип, алете, миласан, бебевита и сл. Само за нив купивме јагне и го поделивме на мали парчиња за по еден оброк. Исто така колеме и домашни кокошки/петли посебно за нив. Домашни јајца, ако сме во можност и домашен зеленчук, овошје купуваме и така.

Моиве не сакаат палента, два пати им варев и мешав со кисело млеко ама ја одбиваат.
    Ќеркичкава многу пие вода за разлика од синко. Значи кога ќе почне да пие, се задржува како кога пие млеко.

19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    33.981
    На 13 м колку патии јадат вашите деца. Ние се доиме уште сабајле кога се будиме од навика мора да фати 2-3 пати да цица во рок од 15мин следи доручек(не е секогаш овошна каша,често знае и супа со зеленчук да касне домашна правена) имаме 3 цврсти оброци но и цицање често.

20. Sihana

Sihana Нов член

Се зачлени на:
    17 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Jas nadevam da namali so cicanje toj pocesto bara a 8+ sme noke stanva sto pati a najaden ubo dva obroci nekogas I tri.Znaci ne sme bile samo nie.Ama me utesivte