1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку оброци му давате на вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 21 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.292
    Во периодот меѓу 8 и 10 часот наутро стави го овошјето со житарки, тоа да биде појадок. После ќе си спие, па после 12 до кај 14 часот да биде зеленчуковата каша, т.е ручекот. После нека си цица, а кога ќе дојде време, околу 18:30 до кај 19:30 да биде вечерата, т.е млечната каша. Тоа е најубав распоред за оброците воопшто.

@LanaDelR сосема нормално. Моево исто, ноќе цица повеќе откако јаде цврста храна. Не секоја ноќ, ама си цица.

На LanaDelR и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  2. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Може да ми кажете распоред за 10+ бебе? Нашиот е вака од прилика:
    9 часот Доручек житарка со овошје
    12 часот ужинка овошје компот
    3 часот ручек месо жолчка зависи од денот
    6 цица
    8 вечера млечна каша
    8 и пол цица и заспива
    Се буди навечер цица 2 или 3 пати

Фала

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.933
    Допаѓања:
    36.049
    Дали може да ми кажете распоред за бебе 9+?
    Моево бебе ми се чини цело време цица. Ми ги искористи цицките максимално. И дење и ноќе. Не се одлепува од мене.
    Стигнавме до оброк и пол и престана да јаде само цица.
    Како да распоредам оброци?

4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И ние сме 9+
    Редот ни се воспостави кога почнав на работа.
    Наутро кога ќе стане нема цицање, што претходно не беше случај, но некако се одвикнавме. Директно почнуваме со појадок. Најчесто тоа е 9-часот. Кога сум втора смена може да не фати и 10.
    Потоа, од прилика по два, два и пол часа следи цицање и дремка.
    Потоа во 13-14 часот ни е ручек.
    Во три пак цица и спие.
    Кога сум втора смена обавезно има и ужина после оваа дремка, околу 17 часот.
    И во 19 е вечерата.
    Заспива до 22, најкасно.
    Е сега ова е од прилика редот. Времето не секогаш е исто. Некогаш станува порано, некогаш подоцна. Некогаш спие по два часа, некогаш по половина час.
    Некогаш има две преспивања денски, некогаш три. Ама во главно се ориентирам со преспивањето на пладне.
    Ручек е после првото преспивање, ужина после второто и вечера после третото.

На gjoker4e и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Ние сме 13 месеци и менито ни изгледа вака- наутро одма појадок овошје со житарици или овошје со кекс може и мешано некогас и кекс и фрутолино и ставам со овошје, потоа цица пред првото спиење, кога ке стане околу 13ч ручек зеленчук со месо или само зеленчук често давам палента со кисело млеко и малку лебче обавезно секој ден си јаде, потоа пак цицање пред второ спиење, откако ќе стане околу 17-18ч вечера најчесто зеленчук.
    Сакам да прашам дали е правилно за вечера што давам зеленчук порано давав овошје со житарки ама мислам дека тоа не најадува доволно а веќе е голема и затоа вака сменив.
    И негде пред спиење давам овошен јогурт за бебе како десерт и плус цицање пред спиење.
    Ако има некоја бебе на оваа возраст нека сподели распоред за оброци

6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Имам прашувано и др пат но малку сум збунета затоа да си прашам пак.
    Успеавме да воведеме некој ред и со станување порано и давање порано кашичка. Планирам од нареден месец да воведам и трет оброк (ќе има поминато месец и пол од воведувањето на вториот) па сакам полека полека да припремам терен и да фатам нелој редослед. Моментално вака ни е распоредот:
    7-7.30 станува и давам ад па пак заспива пола час до час
    09.30-10.00 овошна кашичка
    13.00-13.30 зеленчукова каша
    16.00-16.30 ад
    19.00-19.30 ад
    22.00-22.30 ад и заспива

Ме интересира дали кога ќе воведам трет оброк, да останам со овај распоред и третиот оброк да го давам 19, 19.30 или пак да направам мала промена така што вториот оброк ќе го дадам покасно (16,16.30) , па потоа третиот исто во 19,19.30 со тоа што измеѓу овошната и зеленчуковата каша ќе дадам млеко.

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Измеѓу доручек и ручек нели спие? Јас би го дала ручекот околу 14ч и околу 19:30ч вечера, со АД измеѓу кое постепено ќе го намалувам.
    Јас почнав да го давам ручекот многу доцна, 15-16 часот, па автоматски и вечерата многу ни се помести, му доаѓа да вечера само 1 час пред спиење, што не е баш добро, ама среќа не му прави проблеми на желудникот.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Спие да ама половина час, толку и се сите преспивања преку денот по половина час. Не знам како е попаметно дали да си продолжам исто со порано ручекот, или да го одложам еден оброк подоцна ама така многу касно ќе ми дојди.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.292
    Вечерата ќе ја ставиш наместо тој ад оброк што ви е во 19-19:30. Ручекот си е таман, најдоцна до 14 часот. А би те советувала да го замениш редоследот на првите два оброци, наместо ад млеко, давај појадок до кај 9 најдоцна, после тоа оброкот со ад млеко (да биде меѓу појадок и ручек).

На sofi2107 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не го одложувај, таман си е ручекот, јас ти велам згрешив, почнав покасно да му давам и со тоа ја поместив и вечерата, па му доаѓа многу доцна, накај 21часот што не е препорачливо. Сега и да сакам порано да го дадам ручекот не го јаде, па не можам ништо да сменам. :doh:

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ќе се обидам и за тоа. Сакам и јас до кај 9 да и е најдоцна појадокот а и порано да си заспива. Полека полека ќе припремам терен. Сега фати некој ред заспива 10, 10.30 најдоцна и не се буди воопшто преку ноќ. Прво будење и е во 7 7.30 и плачи веднаш за млеко. Па пак си презаспива и спие уште пола час или час. Среќна сум што успеав и до овде да стигнам со оглед на тоа дека пред 12 немаше заспано. :)

На sanja.burgundy, sofi2107 и Annath им се допаѓа ова.
  12. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    2.626
    Mojata princeza ima 8m i nasiot raspored e vaka:
    Sabajle se budi kon 8ipol, se mazime se guskame polovina cas,
    menuvame pelena i sednuvame vhranilka,
    koga kako davam zitarki so ovosje koga samo ovosje ... pieme mleko i 12 cas prvata dremka..
    Spieme okolu saat i pol do dva
    Kon 3 ni e rucekot koga kako ako ne e meso, zolcka e...
    Si igrame so nadez za kon 18 za vtora dremka si pie mleko...
    Okolu 2 saati...
    Kon 20 spremna za nova igra i za vecera hahah mnogu retko jade a i da jade nekolku lazici se..
    Vkrevet kon 23
    Preku nok 2x za mleko

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Оваа вторава дремка многу касно. Јас тогаш би ја вечерала и во 8-9 во кревет.

На Среќичка и Annath им се допаѓа ова.
  14. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    2.626
    Koga kako da ti kazam vcera ic ne prespa to vreme vecera i vo 21:30 vkrevet bese, a nekogas i po 3 saati ja tepa vtorata dremka, redov nekako za vtorovo spienje ne mozam da go fatam...

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.292
    Првата дремка ти е касно. Од 12-14/15 часот е за деца што спијат еднаш дневно. Првата дремка треба да ја темпираш од 9 или 10 наутро, после втората ќе ти дојде после ручекот во 14 часот.

На sofi2107 и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.446
    Мојата за прво спиење заспиваше околу 10:30, 11:00 а второто спиење после ручек околу 16:00

17. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Девојки, треба ли да му намалам од млекото кога јаде кашичка, 50 гр денес изеде, 4ти ден како јаде, после кашата му давам млеко колку што си пие вообичаено.

Прашањево го поставив и во ‘‘воведување на цврста храна‘‘ пред некој ден, ама не добив одговор, затоа пак прашувам.

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    31.324
    Јас кога сеуште не јадеше 100 грама за да се рачуна како воведен оброк и замена за млеко малите количини му ги давав помеѓу млечните оброци. Значи млеко па после два саати како ужинка да му дојде па по саат и пол од ужинката пак млеко.
    Кога че почне да јаде минимум 100 грама или повеќе тогаш не се дава млеко и немлечната храна се смета за оброк.

На Marija_Magdalena и RedRevolution им се допаѓа ова.
  19. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Уште ова само. А има ли врска за каков оброк се работи, дали е зеленчук или овошје, бидејќи сега е на овошје, и ќе биде некое време додека да ги испроба овошјата што најчесто се даваат, претпоставувам дека добро праввам, или да почнам и со зеленчуци од седна недела?

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    31.324
    Јас прво давав овошје а потоа почнав мешано три дена овошје, три зеленчук, па комбинации пример јаболко и морков.

На barby и RedRevolution им се допаѓа ова.