1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку оброци му давате на вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 21 октомври 2012.

1. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    2.626
    I jas prvata kasicka mi bese ovosna i toa od banana a zelencukovata od tikva i kompir i neznaes samo kolku gi obozava sega :)

2. Figit

Figit Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    63
    мајки ај кажете ми во часови распоредот на хранење на бебушите од 7месеци. ние сме 7месеци пред неколку дена почнавме со поручек 11ч пред тоа беше во 14ч ручек зеленчук со месо и 18ч овошје и нормално измеѓу на секое пред спиење го дојам. и што ми предлагате за поручек моментално му давам од Нipр бисквити со млеко. За со вечера пред спиење уште немаме почнато обично ја заспивам во 20ч.
    Фала од напред за одговорите

3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.883
    Јас искрено не разбрав. Што е тоа " поручек " ?
    Некако испомешан распоредов се изгубив не ме сфаќај погрешно. Зар доручек немавте, прво со ручек сте започнале?
    Прво се воведува доручек, па ручек и на крај вечера се воведува. Најмалце 1мес размах од воведување на оброк.
    Доручекот секогаш се препорачува да е житарка со овошје или само овошје. Овошје навечер не се препорачува зашто е тешко за варење ( имаш за ова подетално на јутуб : 0+месеци на Телмс ) , за вечера може палента, к.млеко, гриз, јогурт, бисквити, од кутиите купечки, ноќни готови каши итн комбинации за вечера. Ручекот секогаш зеленчук со или без месо и со или без леб.
    Нашиот распоред од почеток па до 11+ е вака :
    Станува најкасно 07.30 ( претежно во 07ч ) и околу 09.30 - 10ч е доручек.
    Ручекот е околу 14.30-15ч.
    Вечера околу 19 -19.30ч.
    Цица кога сака и колку сака во текот на денот. Е сега будејќи мојов е поголем некогаш измеѓу оброци може да грицка смоки на Лино, Ло Бело бисквити или од готовите каши на цуцање ( ретко, а ако дадам е највеќе 100гр ) што се. Оброците се готвени, освен ако сме излезени или ако за вечера му дадам од купечките кутии ( било која ) .
    Ужинки не воведувам сеуште и незнам може за некој месец ќе воведам, за да му остане доењето како еден вид ужинка да не ми намали со цицање.
    Се надевам ти помогнав.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Поручек е појадок

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.371
    @Figit моево уште малку е 7 мес и имаме само доручек. Околу 9 ,9.30 ч, а ручекот оваа недела би требало да го воведам и би бил околу 14 часот.
    Ти освен доручек и ручек имаш и овошје навечер? Нели е рано за 3 оброка? Овошјето треба да е доручек ако веќе воведуваш навечер е млечна каша.

6. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    @Figit ние сме скоро 8 месеца, ова е нашиот распоред:
    07h - будење
    08-09h појадок овошје со житарици
    11-12h млеко (на Аптамил сме)
    15h ручек зеленчук (месо уште немам дадено)
    18h млеко
    21:30 млеко и спиење

(Ноќеска се буди еднаш за млеко)

Појадокот ни е секогаш овошје со житарици. Ручекот зеленчук мешано или палента со јогурт почнав да му давам.

Инаку јас имам прашање: Сајковски на преглед рече риба обавезно на дете и тоа пред 8 месеца. Што мислите за тоа? И со која риба почнавте? Сакам месецов да воведам риба а нареден месец кога ќе е полни 9 да почнам со жолчка.

7. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Малата моја е 8+ и од вчера почнавме со трет оброк. Распоредот ни е вака:.
    Околу 7 часот се буди и бара млеко и одма презаспива.
    8.30 станува од спиење
    10 - прв оброк овошје
    13- втор оброк зеленчук и месо
    16- Ад
    19- трет оброк (досега само каша од житарки имам дадено, меѓутоа планирам за вечера да е млечен оброк со житарки, палента, гриз и слично)
    22- Ад и заспивање и не се буди до утрото.
    Нормално дека некои денови има отстапки, некогаш станува порано, некогаш подоцна, оброците некогаш ни се +/- половина час разлика, а некогаш иако е реткост станува и преку ноќта за млеко.

8. Figit

Figit Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    63
    ние почнавме со ручек во 14 ч и овошје во 18 ч уште од 5 месеци и сега пред две недели воведов појадок инаку сме другото време на цицање

ние почнавме со риба уште од 5 и пол месеци по совет од педијатар инаку во германија живеам и почнавме со лосос рибата од HIPP кашичките и супер си ја прифати

Последна измена од модератор: 9 март 2018
    На Mia.milicka и eli25 им се допаѓа ова.
  9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Бебе 7+ дури и кога јаде по цела голема тегла кашичка е гладно за саатипол најмногу два. А најчесто особено ако изеде овошна каша бара за 1 саат цицање.
    Инаку од најмал цица точно на 2 саати и навечер и преку ден.
    Денес за ручек мало компирче, мало морковче, кромидче, парче телешко месо и путер - изеде се плус и малку кисело млеко (само така ми јаде каши) и бараше да цица за 2 саати. Малку ли му правам? Ама па не бара уште...со сила му давам да дојаде тргличка до крај.. Ајде дома сум не е проблем...ама ќе тргнам на работа ...пречесто бара да цица не знам како ќе планирам оброци :/
    Наутро по овошните каши и побрзо бара да цица...
    Вашите колку количински јадат и колку време се сити после појадокот и после ручекот?

Последна измена од модератор: 13 март 2018
  10. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    2.626
    Колку цврсти оброци има? ако сте 7+ треба да имате два цврсти оброци
    Па нормално овошје не држи многу, мојата после овошје за 1 саат и гладна е ко ништо да не јадела хехе ние сме 8+ и нашиот редослед е ваков: рано наутро млеко (АД), па доручек па млеко, па ручек, вечера и млеко за заспивање,
    Според мене подој пред отсуство па два цврсти оброци и кога ке се вратиш мислам дека е доволно за 7+ Ако сака млеко измеѓу можеш да се измолзеш, една пријателка на паузата од работа одеше дома да го нарани бебчето,.. се надевам помогнав еве и др мајки ке кажат

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Нормално е, кашичката менува еден оброк млеко, а рачунај не се толку калорични како млекото.
    Слободно нека цица кога и да побара, сепак до годинка главно јадење им е млекото.

На Igle и sofi2107 им се допаѓа ова.
  12. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    @Marija_Magdalena сега скоро воведов и ручек, значи два оброци, кога како изедени.
    @Kitten мене најлесно ми е да цица ама на работа ќе тргнам од мај...цицањр нема да е достапно постојано...тоа ме мачи инаку ич нека не јаде ако не сака...

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    13.391
    Исто и мојата. За саат и пол до два бара млеко и и давам ад. Читав тука дека кашата заменува млеко и некои бебиња ги држело и три саати, кај нас не е така. Некогаш дури и за еден саат по кашата и давам млеко.

14. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    2.626
    Ехее мајка во Мај бебчето ке ти биде 8ипол а може и 9м па ке си воведеш и трет оброк (може а и немора) па подој пред па три цврсти оброци па подој кога ке се вратиш е сасвим доволно, тогаш ке имаш и поширока лепеза на намирници кои ке го држат по 3 часа а може и повеќе..најбитно е храната да биде разновидна и богата со витамини..поздравче

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    А прифаќа Ад?
    На пример освен доручек и ручек да има едно млеко помеѓу како ужинка.

16. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Па мислам дека ќе прифати...немам пробано одамна но има пиено хип комбиотик...инаку така и ми беше планот ама ако он сака да цица/јаде на растојание од два саати тешко дека ќе поминеме со распоредот појадок млеко ручек...фала ти во секој случај.. ќе видам како ќе се одвиваат работите до мај.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @Igle вода пие ли? Не бара да цица од што е гладен, или е жеден или сака да се гали. Синко знае да побара да цица и после 15мин откако убаво ќе се изнајаде. Ко ужинка му е цицањето.
    Кога сум на работа помеѓу ручекот и вечерата има 4-5 саати и не бараше ништо. Од скоро почнавме ужинки да му даваме.

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Му давам по некоја лажичка после оброк...не пие баш :/ фала ти на мислење

19. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    6+ месеци и имаме 5 оброци.
    Се будиме во 9 и доручекот почнува од 9 ипол и тоа со овошна каша со малку просо или палента.
    Во 12 ипол млеко од 210мл.
    Во 3 ипол зеленчукова каша, основата секогаш ни е ориз или батат. Во 6 ипол млеко од 210мл и последно ни е во 9 ипол исто млеко од 210мл и на спиење :)
    До 8ми месец ќе воведиме уште една каша за вечера, а ќе отстраниме уште едно млеко.

20. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Здраво мајки , ќе ве молам за совет . Посебно тие што сте на ад млеко .
    Веќе треба да воведеме и 3 оброк . И никако неможам распоред да си ставам .
    Сега пие сабајле млеко во 7 ипол , во 10 ипол , 11каша , во 1 ипол млеко , потоа имаме вечера каша кај 5 ипол , 6 . (По совет од педијатар прво воведовме вечера).
    И завршуваме со млеко во 9.
    Е сега многу збиено ми доаѓа да биде млеко, доручек, ручек, вечера , млеко.
    Вечерта си ја преспива цела значи не пие навечер. Вкупно 5 оброка треба да се , 3 цврсти и 2 млеко.
    Каков распоред имате вие?