Во црквата кај нас пред 10 години си имаше на лист кој колку да плати и тоа не е од сега, мислам оддамна е така
И сега има список што го даваат во црква кадешто пишува кои се обврските на кумот и на старосватот и кој колку пари треба да плати за венчавката. Но тоа не ги спречува младите сами да го платат тој дел доколку сакаат.
Дечко и девојка кога идете заедно на свадба која сума ја давате за свадбите на другари/другарки? На повеќе свадби сме следната година и уште сега се мислиме со време да одвојуваме пари доволно за поклони и да распределиме буџет, за да не сме после кнап зошто си имаме и патувања и други трошоци планирани, па добро е на време да се мисли. Плус и тоа што уште сум студентка без плата, па треба и да се дотераш за секоја свадба, да знам како да се организирам. Дали 4000-5000 е прифатлива сума за поклон?
На свадба не сум бил едно добри 6-7 години, па сега сум поканет т.е. неколку сме поканети од фирма кај колешка со кои имаме ок комуникација, па би сакал да прашам колку се носи сега поклон , колку би било културно да се однесе а дополнителн факт е и што е надвор од Скопје па би имале и дополнителни трошоци и за превоз и за преспивање таму?
Мислам барем 5000 денари е во ред. Ние од сите парови имавме 100 евра, значи 50е од човек, пред некоја година. Колку можете да си дозволите сепак нема закон за тоа, ама ете да не осеќате да се двоите. Заеднички поклон ќе носите, во еден плик од сите? Шо знам, барем 2500 ако заеднички ги ставате парите.
Kolku pari treba da stavam vo pliko za poklon na svadba kaj prva bratucedka na mojot decko? Citav nekoi komentari deka ne treba niso ja tuku on (i decko mi vika taka) ali situacijata e malce specificna negovite roditeli se vo stranstvo, nema da odat na svadbata i odnapred im dale pari zatoa so nemaat doverba vo sinot nivni da mu dadat pari na raka (opsto slabo mu davaat pari ali toa e druga tema) lol .. ja ne sum vo dobri odnosi so negovite roditeli i samo na edno “zdravo” sme, taka da ja ne ucestvuvav vo poklonot niti pa oni me prasaa da ucestvuvam (a citav komentari deka treba da se stai vo plikoto plus 50-100 evra) Drugi komentari citav kao “kolku mozete da si dozvolite”, ja mozam da si dozvolam da staam poise pari i strina mu (majkata na bratucedka mu) mnogu ja pocituvam .. pa kolku bi bilo red da se stavi? Inace drugarka mi vika da ne idam poso se iame ispokarano so negovite roditeli (i decko mi se karase) so negovite roditeli i sea so majka mu mozeme i da zborneme ali so tatko mu edvaj edno zdravo (oni vo megjuvreme se smirija so sinot ali takvi se skrzavi za pari i pred toa i posle toa slabo mu davaat pari, samo za osnovni potrebi dodeka studira) i komplicirano e, i moite se vmesaa me branea mene i sea situacijata e takva, se izbegnuvame so negovite, duri i on gi izbegnuva kolku so moze .. ali negovata strina e mnogu fina, i bratucedka mu e super, i zatoa sakam da otidam na svadbata
@Glenn2 на твое место би ја послушала другарката и не би одела. Дополнително, не треба да е твој проблем каков е односот помеѓу дечко ти и неговите кога се во прашање финансии (види тука може се крие нешто подлабоко и не знам зошто да се избрзува слепо ко да се неговите само криви). Полека. Тие си дале ко фамилија, не гледам да те спомнале(?), ова малку така не те прави да се осеќаш навредено? Што значи, излегува ко он да појде така, а ти си во шах-мат, па да мислиш за отповеќе ставање во плико!? А за чест правење, па тоа е лесно. Во следна прилика ќе ѝ направиш чест на жената, ќе ја поканиш, ќе го дадеш својот дел од поклонот (мада не би претерувала). И те како ќе те цени ако е како што треба. Меѓутоа строго сум за да ја прескокнеш свадбата ако треба да ставаш ко за двајца; додуша не ми се допаѓа и начинот на вмешување на родителите (но тоа е друга тема), како и некои ситници измеѓу. пс.тоа фино-мино, остави го настрана.
Ако си ти во добри односи со тие што ќе прават свадба, а пишуваш дека си, не значи дека не треба да одиш затоа што си се карала со родителите на дечкото. А за парите, ќе се договорите заедно колку да дадете.
Ако ти се кумови, мислам дека 150/200€ се ок. За пријатели и другари јас имам ставано по 60/70€, така да мислам дека оваа сума за кумови е во ред.
Ако си сама, да. Ама ако сте на пример цела фамилија, можете и 250/300€ да ставите. Има едни дрвени пликоа на фб/инста, па со тие би ти делувало уште поубаво. Ти кажувам онака ако сакаш естетски убаво да ти изгледа поклонот.
Кои се тие дрвени пликоа како да ги барам? Слика имаш? Инаку не сум сама со маж ми ќе одам. Нели е многу бе 300€? Па и они двајца беа па 200€ дадоа…
Еве ги пликоата. Да, доволно е 200€ за двајцата. Сепак кумови се и се како фамилија. Не знаев дали идеш сама или со придружба/фамилија. Ама ок е таа сума.