Колку пари да ставите во плик за свадба?

Дискусија во 'Свадба' започната од Caramell, 30 август 2022.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.023
    Допаѓања:
    41.357
    Во црквата кај нас пред 10 години си имаше на лист кој колку да плати и тоа не е од сега, мислам оддамна е така

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    3.833
    И сега има список што го даваат во црква кадешто пишува кои се обврските на кумот и на старосватот и кој колку пари треба да плати за венчавката. Но тоа не ги спречува младите сами да го платат тој дел доколку сакаат.

3. marsilia

marsilia Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    2.638
    Дечко и девојка кога идете заедно на свадба која сума ја давате за свадбите на другари/другарки?
    На повеќе свадби сме следната година и уште сега се мислиме со време да одвојуваме пари доволно за поклони и да распределиме буџет, за да не сме после кнап зошто си имаме и патувања и други трошоци планирани, па добро е на време да се мисли. Плус и тоа што уште сум студентка без плата, па треба и да се дотераш за секоја свадба, да знам како да се организирам.
    Дали 4000-5000 е прифатлива сума за поклон?

4. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.271
    Допаѓања:
    9.229
    Има список од црквата кој колку плаќа. Ама, ние не баравме од кум и старостват,се плативме сами.

5. iden-mladozenec

iden-mladozenec Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    На свадба не сум бил едно добри 6-7 години, па сега сум поканет т.е. неколку сме поканети од фирма кај колешка со кои имаме ок комуникација, па би сакал да прашам колку се носи сега поклон , колку би било културно да се однесе а дополнителн факт е и што е надвор од Скопје па би имале и дополнителни трошоци и за превоз и за преспивање таму?

6. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    12.105
    Мислам барем 5000 денари е во ред.
    Ние од сите парови имавме 100 евра, значи 50е од човек, пред некоја година.
    Колку можете да си дозволите сепак нема закон за тоа, ама ете да не осеќате да се двоите.

Заеднички поклон ќе носите, во еден плик од сите? Шо знам, барем 2500 ако заеднички ги ставате парите.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    346
    5000-6000 okk e za par

8. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    2.305
    Ние ставаме 100е, ако е на по блиска(другар/ка, братучеди) ставаме по 150/200е.

9. Glenn2

Glenn2 Нов член

Се зачлени на:
    2 ноември 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Kolku pari treba da stavam vo pliko za poklon na svadba kaj prva bratucedka na mojot decko?

Citav nekoi komentari deka ne treba niso ja tuku on (i decko mi vika taka) ali situacijata e malce specificna negovite roditeli se vo stranstvo, nema da odat na svadbata i odnapred im dale pari zatoa so nemaat doverba vo sinot nivni da mu dadat pari na raka (opsto slabo mu davaat pari ali toa e druga tema) lol .. ja ne sum vo dobri odnosi so negovite roditeli i samo na edno “zdravo” sme, taka da ja ne ucestvuvav vo poklonot niti pa oni me prasaa da ucestvuvam (a citav komentari deka treba da se stai vo plikoto plus 50-100 evra)

Drugi komentari citav kao “kolku mozete da si dozvolite”, ja mozam da si dozvolam da staam poise pari i strina mu (majkata na bratucedka mu) mnogu ja pocituvam .. pa kolku bi bilo red da se stavi?

Inace drugarka mi vika da ne idam poso se iame ispokarano so negovite roditeli (i decko mi se karase) so negovite roditeli i sea so majka mu mozeme i da zborneme ali so tatko mu edvaj edno zdravo (oni vo megjuvreme se smirija so sinot ali takvi se skrzavi za pari i pred toa i posle toa slabo mu davaat pari, samo za osnovni potrebi dodeka studira) i komplicirano e, i moite se vmesaa me branea mene i sea situacijata e takva, se izbegnuvame so negovite, duri i on gi izbegnuva kolku so moze .. ali negovata strina e mnogu fina, i bratucedka mu e super, i zatoa sakam da otidam na svadbata

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    16.427
    @Glenn2 на твое место би ја послушала другарката и не би одела. Дополнително, не треба да е твој проблем каков е односот помеѓу дечко ти и неговите кога се во прашање финансии (види тука може се крие нешто подлабоко и не знам зошто да се избрзува слепо ко да се неговите само криви). Полека. Тие си дале ко фамилија, не гледам да те спомнале(?), ова малку така не те прави да се осеќаш навредено? Што значи, излегува ко он да појде така, а ти си во шах-мат, па да мислиш за отповеќе ставање во плико!?

А за чест правење, па тоа е лесно. Во следна прилика ќе ѝ направиш чест на жената, ќе ја поканиш, ќе го дадеш својот дел од поклонот (мада не би претерувала). И те како ќе те цени ако е како што треба. Меѓутоа строго сум за да ја прескокнеш свадбата ако треба да ставаш ко за двајца; додуша не ми се допаѓа и начинот на вмешување на родителите (но тоа е друга тема), како и некои ситници измеѓу.

пс.тоа фино-мино, остави го настрана.

На злоба, SummerGirl, Polyincognito и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.959
    Допаѓања:
    81.700
    Ако си ти во добри односи со тие што ќе прават свадба, а пишуваш дека си, не значи дека не треба да одиш затоа што си се карала со родителите на дечкото. А за парите, ќе се договорите заедно колку да дадете.

12. Milica TR

Milica TR Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2025
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    183
    Зависи ако се блиски не би требало испод 300 евра ако се подалечни помалку

13. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    35
    На свадба сум кај кумовите колку мислите дека е ок да се стави во плик по човек?

14. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    7.366
    Ако ти се кумови, мислам дека 150/200€ се ок. За пријатели и другари јас имам ставано по 60/70€, така да мислам дека оваа сума за кумови е во ред.

15. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    35
    150/200€ по човек? :^):|

16. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    7.366
    Ако си сама, да. Ама ако сте на пример цела фамилија, можете и 250/300€ да ставите.

Има едни дрвени пликоа на фб/инста, па со тие би ти делувало уште поубаво. Ти кажувам онака ако сакаш естетски убаво да ти изгледа поклонот.

17. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    35
    Кои се тие дрвени пликоа како да ги барам? Слика имаш?
    Инаку не сум сама со маж ми ќе одам. Нели е многу бе 300€? Па и они двајца беа па 200€ дадоа…

18. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    7.366
    Еве ги пликоата.
    Screenshot_20251128_180036_Instagram.jpg

Да, доволно е 200€ за двајцата. Сепак кумови се и се како фамилија.

Не знаев дали идеш сама или со придружба/фамилија. Ама ок е таа сума.

На Emberlynn му/ѝ се допаѓа ова.