извини, шо плата зимаш, ако трошиш околу 42,000 плус имаш заштеда од минимум 300е. сериозно. сакам и јас така да живеам со тоа шо највише трошам на храна, искачање и цигари козметика и облека само по потреба. Шминки ми траат со месеци само очи шминкам
Околу 1000 евра земам плата или подобро кажано приближно 3 минимални плати.Работам работа поврзана со правото.
Пробав да направам буџет и сето да ми се состои во плаќање сметки и храна, а желбите да ми се сведени на минимум и до Нова година да бидам на позитивна нула и после веќе да заштедуваме пари и за одмор. Засега единствена маана ми е што јадам многу често надвор од дома, а тоа ме кошта дупло пари. Платава не ми е многу висока, и приходите општо што ги имам во месец од плата + кирии што земам пари ми се блиску просечна плата или нешто над. Засега го вадам максимумот.
Не водам евиденција колку, но секогаш ми останува дел од плата во заштеда. Сите пари ги оставам на сметка, вадам по потреба. Со картичка плаќам претежно. Дел по дел, имам добра заштеда зачувано. Знам да менаџирам со пари, колку и на што да трошам. Тешко на тој што од месец до месец му трае една плата.