Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку се платени различните професии во Македонија?

Дискусија во 'На работното место' започната од nemir, 23 мај 2010.

1. mihaelagzlst

mihaelagzlst Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    moze li da mi kazete otprilika kolku zarabotuvaat revizorite ili pak finansiskite direktori/sovetnici? :sweat: :sweat:

2. mihaelagzlst

mihaelagzlst Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    може ли некој да ми каже колку заработуваат менаџерите (најнископлатените и оние највисоко платените) и што е потребно да се стигне до таа позиција освен дипломата нормално, можеби неколку години стаж или нешто слично...

3. madridistaa

madridistaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    5
    преведувачите во фирмите по колку плата земаат?
    и како се доаѓа до таа акредитација :^) се полагало слично како за сертификатите за кембрич,поделено како во испити и скапо ли да се добие таа диплома акредитиран толкунач?

4. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    170
    Во Мекдоналдс колку земаат?????????
    И во Њу Јоркер да не знае некој????

5. madridistaa

madridistaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    5
    а нема ли постојано работно место за толкувач. и јас се мислам меѓу ПИТ и книжевност ама некако за толкувач тешко се наоѓа работа

6. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.214
    Допаѓања:
    139.837
    ^ Какво постојано работно место, дневница е 100 евра. Доволно е да работиш 7-8 дена во месецот, да извадиш ок плата.

7. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    постојано работно место за толкувач скоро и да нема. сите што ги знам работат самостојно и на повик.освен во влада или евн ама и таму прават писмени преводи кога нема толкувања. јас сум толкувач и до сега никогаш не сум работела само како толкувач, а и нема никогаш да работам.

8. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    ^ Јас колку што знам ниту во влада нема вработени толкувачи. Сите работат на писмен превод, а толкувачите ги контактираат кога имаат потреба. Што се однесува до акредитацијата од ЕУ, покрај тоа што е многу тешко да се добие, тоа не е никаква гаранција дека ќе ве исконтактираат за да толкувате. Прво затоа што на многу малку настани имаат потреба од толкувач на македонски јазик, а второ си ги ангажираат оние со кои од почеток си имаат соработка и кои им се проверени и докажани. Нормално дека ако почнат преговорите за влез на Македонија во ЕУ ќе има доволно работа за сите и потреба од уште многу толкувачи, ама и без тоа мислам дека и во Македонија за најдобрите има работа :)

9. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    тоа и ми беше муабетот - дипломиран толкувач (не преведувач) само кај нас работи како преведувач, а по потреба како толкувач. епа тогаш зошто да не си студиравме писмен превод, а не толкување. Зошто никаде нема редовно работно место за толкувачи?

10. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.214
    Допаѓања:
    139.837
    Има фирми кои вработуваат преведувачи, и испорачуваат услуги на организации и институции, а има и еден куп преведувачи кои не се вработени никаде, ама имаат договори со институции со кои соработуваат на повик.

Ако си добар, се исплати и тоа како. Само како толкувач не можеш да очекуваш дека ќе имаш полно работно време, сите надополнуваат со превод, ама со толкувањето се вадат многу поголеми хонорари.
    Ни на институциите не им требаат толкувачи со полно работно време, па зошто би ги вработувале. Ама тоа не значи дека нема работа.

11. CrAzYShAkA

CrAzYShAkA Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    65
    дали некој знае да ми каже секретарка во влада колкава е платата

12. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Да не знаете колку пари земаат оние што работат во министерствата? Поточно министерство за финансии ?

13. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Финансиските директори не се испод 50 000ден мада зависи и до фирма. Ако си во мала приватна фирма биди задоволна и со 30-35 000ден а во голема е веќе друго каде веќе се пазариш и цениш колку вредиш.
    Да разграничиме меѓу ревизор и помошник на ревизор се различни позиции од кои ревизор е појакиот чиј потпис и печат и те како се наплатуваат. Тие од една ревизија во мала фирма имаат 1000еур (СДК дека 1 ревизија не е испод 1000еур) а да не зборувам за поголемите фирми каде што се прави ревизија

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Во Мекдоналдс мислам дека зимаат 10,000 до 12,000 најмногу. Барем така ми кажале

15. renne

renne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    19
    :?: Да не знае некој уредниците на весник колку се платени ?
    А на граничните премини ?

16. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    170
    Да не знае некој во ДМ Маркетите колку земаат??

17. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    23
    Дали некој знае колку ги плаќаат во жито лукс во дирекција... во администрација што работат не на високите позиции ?

18. PrinzessinSissi

PrinzessinSissi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали може некој да ми каже колку заработува асистент на менџер во Македонија?

ДЕНГЗ однапред :?: :worried:

19. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    20
    Мекдоналц 8000

20. flowergarden

flowergarden Популарен член