Колку се платени различните професии во Македонија?

Дискусија во 'На работното место' започната од nemir, 23 мај 2010.

1. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.092
    во повеќето случаеви кои лично ги знам вложените средства се залудни и неповратни, секако доколку во пресрет не ти дојдат пријателите на мама и тато ,,,тогаш светот е подобро место :hai:
    да се вратиме во реалноста , суровата реалност сите се запишуваме на факултет по препорака на владата , а повеќето завршуваат како таксисти , козметичарки со курс или продавачки во супер маркет , во најдобар случај отвараат очи и сопствен бизнис кој врска нема со наводната нивна професија :x
    Школувањето треба да биде бесплатно , а не да биде извор за полнење на државната каса !
    Вистина е ..знаењето е сила , знаењето е моќ ..а сите знаеме дека треба од нешто да се вадат пари , од желба и хартија од книги и скрипти нема да ги нахраните децата !!
    Јас тука би додала дека и вложениот труд да ги заработат истите треба да им биде поголем , незаслужени пари не треба да се расфрлаат , кој знае можеби повисоката плата ќе им биде мотивација за да си ја вршат својата работа достоинствено и соодветно :?:

На 1209 и rossonerka им се допаѓа ова.
  2. teddybear

teddybear Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    јас се согласувам со тоа за докторите но реално има и многу доктори кои не заслужуваат да бидат доктори ... а кај нас е секоја професија скоро платено никако ... буквално за нигде ... висок стандард на се а ниски плати .... не дај боже па да имаш над 30 години работа нема да најдеш нигде освен на претседателот во веце кога ке оди газот да му го бришеш .

Факт е и дека владеат врските сегде и дека факултетов е прескап ... со една книга на факултет што ја купувам дома ке живееме една недела . и не сакам ни да замислам коа ке дојде време јас да барам работа ... ке споулавам од нервоза .

А и факт е дека кај нас и малдите сакаат одма на директорска столица ... епа не може бе луѓе ... мора малце да се запотат па да бидат нешто ... познавам една од мојава улица .. и ауу ја со виша да земам 8 илјади ... е ајде де што сакаш одма 18 да земаш оди покажи се па ке ти ја накачат. и отидов оффтопик ај доста е .

И според мене најплатени се министрите ... не знам зашто ама вака мислам а после нив банкарите итн .

3. Anggie

Anggie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    36
    Во Македонија најмногу се платени програмерите, банкарите и министрите се 0 спрема нив во споредба со платата. Ги нема многу затоа што е малку по комплицирана професија :)
    За еден програмер од една програма од 3 реда може да земе 1000 евра ... тоа се 5 минути работа, а што да речам за поголемите програми сумата стига и до 5000 евра :) епа сега колку спечалува месечно? :D

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Rozich

Rozich Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.092
    Мајка ми е фармацевт и она зема отприлика 24-25.000 плата :)
    За други професии стварно не сум компетента да зборувам.

5. roberta-rubi

roberta-rubi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    65
    Знае ли некој колкава им е платата на
    -наставниците
    -професорите
    -касиерки или вработените во некој маркет
    -и продавачките во бутици од прилика
    ако знае некој нешто од прилика нека пиши.
    Поздрав.

6. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    во повеќето случаеви кои лично ги знам вложените средства се залудни и неповратни, секако доколку во пресрет не ти дојдат пријателите на мама и тато ,,,тогаш светот е подобро место :hai:

се сложувам но не секогаш, моите се никој и ништо па јас добро заработувам и сама се снајдов, треба воллја и сила, ако почнеш така да размилуваш искрено нема никаде да стигнеш, не се споредувај со другите се е ствар на договор запамти! поздрав стронгер ти посакаувам се најдобро и само со позитива и амбициозност напред :*

На glosipgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nemir

nemir Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2

- 20.000
    -zavisi dali e osnovno ili sredno 20.000-24.000
    -8-10.000
    -7-8-9.000 pa zavisi kade e butikot

ova od prilika
    [mod-kirilica:idcfwcza][/mod-kirilica:idcfwcza]

На roberta-rubi и vilmica им се допаѓа ова.
  8. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.092
    ...уште си стојам на моето , родена си на Велигден.. :angel:

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    За наставниците во основно образование платата им е мислам околу 23000, апрофесорите во стедно земаат плата околу 26000, а за касиерки што да ти казам зажалење се во Веро на пример земаат плата 7000ден.И продавачки во бутик се тука некаде со касиерките!!!! :(

На roberta-rubi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elygj

elygj Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    68
    Не знам дали е ова баш во склоп на темава,ама пред некој ден ја гледав емисијата Код и се изненадив кога видов дека професорите на Економски имаат поголема плата од преседателот на собранието па и од премиерот ако добро памтам.
    На листа од 50 најплатени универзитетски професори 41 се од економскиот факултет,а на прво место е деканот со околу 2300евра :wasntme:

На Plavusa.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. roberta-rubi

roberta-rubi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    65
    Колкава им е платата на психолозите онака да одиш на терапија и
    на училиште колкава им е платата на школските психолози?
    ако знае некој нека пиши благодарам :*

12. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Судија или јавен обвинител околу 45.000 до 50.000 денари :)

13. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.611
    Оф мамо, роди ме судијка и фрли ме на буниште. :rofl:

Јас ќе ги изнесам моите сознанија за министерствата.
    Обична секретарка со ССС зема од 15,000 - 18,000 ден.
    Секретарка, ама пофенси нАли, со ВСС зема од 18,000-23,000 ден.

Потврдено. :)

Сите други значи над неа, (освен обичните службенички со ССС, кафе-куварката, чистачката, шоферите и курирот во архива) сметајте дека земаат над 23,000 ден. месечно плата.
    Па сега, јасно ли е зошто целата држава очајно посакува да се пикне во држ. администрација? :)

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.846
    Акредитиран толкувач за ЕУ (ги има околу 20 во цела Македонија) зема 500 евра дневница :o :tmi: за да оди да толкува во Брисел, плус трошоци за тамu платени плус превоз. :o

Има да се помачам сега околу факултетов па што сака нека е :D

На FeatherCut, happygirl и Leala им се допаѓа ова.
  15. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Море ова докториве , посебно овие што се големи специјалисти не се воопшто за жалење. Тарифа си има секој за операции, па паралелно работат и приватно и од државата лапаат пари... :tmi:

16. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Само да надополнам лани се примија околу 300 млади лица во Секретаријатот за рамковен договор при Владата на РМ. Сите нормално од националностите беа, да не речам албанци.
    Е сега немаше место за повеќето од нив, кај да сместат нови 300 лица во Влада, а секретаријатот е битен ЕУ задолжително го бараше.
    Затоа над 200 лица првите 6 месеци седеа дома и им стигаше на сметка 18000 денари, а сега после 6 месеци им се зголеми платата и им е над 20000, не знам точна сума.
    Седиш дома, спиеш, пиеш кафе на кеј и оп на 1ви зимаш 22/23 илјадарки. И сеуште дома седат и после 9/10 месеци, стаж се си имаат!
    Мамицата! :swear: :swear: :swear: :swear: :swear: :swear:

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Седиш дома, спиеш, пиеш кафе на кеј и оп на 1ви зимаш 22/23 илјадарки. И сеуште дома седат и после 9/10 месеци, стаж се си имаат!
    Мамицата! :swear: :swear: :swear: :swear: :swear: :swear:[/quote]

:devil: :devil: :devil:

18. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Јас иако завршив факултет, општо познато е дека ако не си во партија или ако немаш некој таму, да влезеш во образование нема шанси :devil: Па така, за да не седам дома , работам што ќе стигнам, а платата се движи од 8000 до 12,000. Со тие пари , да простите, влошки не можам да си купам :@ Во право беа сите, што погоре кажаа дека само државна администрација му е мајката, клати врата зимај плата :!:

19. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Трендафилка извини ама едноставно не е точно овоа со платите ва државна служба.Јас работам во државна служба па ќе ти кажам дека земам плата од 20.000ден а сум со високо образование.А секретарката кај нас зема плата од 13.000ден.А чистачките воопшто и не се под државна служба туку се ангажирани од надворешна фирма и земаат плата од бедни 7.000ден.Тоа е вистината.Фино што си ни ги зголемила платите за некоја илјадарка ама за жал не е така.

20. sanaqualia

sanaqualia Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    33
    Јас би се надоврзала на муабетот за платите на фармацевтите кај нас.
    Просечната плата се движи од 15 000 до 60 000ден. , зависно од позицијата и од фирмата во која работи.
    Фармацевт во аптека зема од 15 000 до 25 000, али повеќето се околу 18 000-20 000. Во фабрика од типот на Алкалоид не се помалку од 25 000, дури и да се новобработени без искуство. Во веледрогерии и претставништва на странски фирми се со минимум 30 000 ден. месечно, а најдобро платениот фармацевт во државава зема 6000 евра месечно ако не се лажам и е директор (т.е. газда) на веледрогерија.

На peperutka 16 му/ѝ се допаѓа ова.