Колку се платени различните професии во Македонија?

Discussion in 'На работното место' started by nemir, May 23, 2010.

1. AURUA

AURUA Истакнат член

Сигурно мислиш на шеф на смена во звучните бутици и евентуално фармацевтите во аптеката така?

2. Mamli

Mamli Истакнат член

Точно. Но продавачите во тие звучни продавници не се под 20000 денари сигурно.

3. AURUA

AURUA Истакнат член

Ти одговори некој пред мене и јас се согласувам дефинитивно. Сити не Сити ова е Р.М и платите се такви кави се.

4. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Баш во звучните продавници се такви платите, знам од другарка. :)

oblace1, Mamli and AURUA like this.
  5. Domakica

Domakica Истакнат член

Знае некој колку земаат во топшоп?

6. Lorderon0404

Lorderon0404 Истакнат член

Мојата сегашна плата во ИТ компанија во Скопје со 10-годишно искуство изнесува 125.000 ден. со вклучени бонуси.
    Платите во ИТ индустријата пред се за софтверски инженери во Македонија се движат од почетни 500 евра до некаде 3000 евра месечно. Просекот, според моја проценка, е околу 1000 евра месечно. Платите во ИТ индустријата во Македонија, како и секаде, растат многу брзо. Во Македонија највисоките плати полека се приближуваат до просечните ИТ плати во силните западно европски економии како нпр. Германија. Доколку се земат во обзир трошоците за живот, животниот стандард на ИТ инженер во Македонија е еднаков со стандардот на ИТ инженер во Германија.
    Freelancingot станува се поатрактивен токму поради високата заработка, а ниските трошоци за живот тука, иако таквата заработка е исклучително несигурна, и веројатно неисплатлива на долги патеки поради низа причини.

Last edited: Dec 25, 2017
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Зошто, според тебе, заработка преку freelancingot е несигурна? Зошто е неисплатлива?

Според она што си го напишал(а), во 2012 платата ти била 60,000 денари а денес ти е 125,000 денари. Значи за 5 години ти си добил(а) покачување од 65,000 денари. Значи ти имаш високо образование и искуство. Работа како фриленсер може да ти донесе исто толку висока заработувачка, без високо образование и без искуство, единствено треба да покажеш вештини во одредени програми кои му се потребни на некого. Да не заборавиме дека тебе ти требале 5 години за да го постигнеш ова ниво, како фриленсер можеш и за 5 месеци.

Битен е моментот што фриленсер може да работи две работи: како фриленсер плус работа според факултетот што го има завршено.

LollySky likes this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Можеш, ако имаш работа на која ништо не работиш. Добар фриленсинг бара солиден временски ангажман, а работа ти троши 10 часа во денот. Жонглирање помеѓу фриленсинг и озбилна работа значи дека на крај секако ќе мора да се жртвува едното.

9. anaspace

anaspace Истакнат член

Знае некој колку зема почетно дипл фармацевт во Алкалоид ?

10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Не не, јас зборев за фино планирање на обврските, каде што освен работа ќе имаш време да ги потрошиш парите кои ги печалиш и да одмориш.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Просветли ме како физички и психички ќе го издржиш тоа :)

cresa-jagoda likes this.
  12. Dust

Dust Game Over

Ќе најмиш еден за 30.000 ден, а ти ќе земеш 80.000 за неговата работа и ќе ја презентираш како твоја:)

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Тоа на дечко ми струка е, не се мешам таму :rofl:

Dust likes this.
  14. Диња

Диња Активен член

Колку земаат професори во средно?

15. b.o.n.i

b.o.n.i Популарен член

Дечки, ајде сигурно работи некој од вас во маркетинг компанија. Колку плата отприлика земаат таму графичките дизајнери, копирајтерите, тие што се занимаваат со сошл медиа..и слично? Има ли леб во таа работа?

И за шнајдерките пак, колку плата зема на пример шнајдерка во Кокев/ Драма студио/Антонија Ристоска/ Ива..и слични на нив.Фала ви многу.

16. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Работата што ја работев од 2009та, диспечерка во такси е МНОГУ малце платена... 300 ден. дневница, катастрофи!! Бев млада тогаш, и сама, па некако ми стигнуваа, што, некое парфемче, книга, цигари, мама и тато плаќаат сметки, ма врв! Сега веќе не е така, заеднички плаќаме и ми треба некоја барем малку поплатена, бе аман више.

elimkd likes this.
  17. honesty

honesty Истакнат член

Добро ај вака: за кои професии кај нас сте слушнале дека земаат солидна плата 25000+ (освен прогамери),но сепак да бидат млади лица, односно да не се работи за покачувања стекнати со 20 и кусур години стаж.
    Јас еве сум слушнала за келнери со доста големи плати (поточно бакшиш),и по некој вработен во банка (не на шалтер)

18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Добар дел од инженерите од различни области земаат најмалку 25 000. Често и многу повеќе.

19. honesty

honesty Истакнат член

само што ми текна ова: колку земаат вработените во Коузон?

20. kajl

kajl Истакнат член

кој е патот за да станеш асистент на факултет?? ( на страна врски и такви работи)