Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку се платени различните професии во Македонија?

Дискусија во 'На работното место' започната од nemir, 23 мај 2010.

1. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.042
    Допаѓања:
    81.397
    Шо се жалиш, ако си добра ќе ти направат нов договор за 150 евренца, па лапај си минималка.

Да не беше трагично, богами ќе беше смешно.

На cresa-jagoda, Someonespecial, YoungandBeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Prvo revizorite ne knizat, smetkovoditelite knizat.
    Vtoro ne e vistina, dzabe ti se izvorite ja sum revizor dolgi godini vo internacionalna kuka so kolegi vo drugi internacionalni kuki.
    Treto ne ti treba 20 godini za da stignes do 1000 evra plata ti trebaat 5.
    Cetvrto nemaat malku rabota imaat mnogu, koga veke ti se dostapni infirmaciite znaes deka revizorite makar i na praksa rabotat i po 12 saat preku nedela, vklucuvajki i saboti i nedeli.

На cresa-jagoda, Feminka22 и Mishela им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.372
    Работат да многу, гледам по татко ми.Ако не си директор ти треба многу време за да ја достигнеш таа плата.Знам по неговата фирма.Мајка ми таму работеше како сметководител и знаев како отприлика се движеа платите за вработените.За почеток е 6иљади сега јбг

4. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.042
    Допаѓања:
    81.397
    И за тебе е сосема нормално почетна плата од 100е? (facepalm)
    Или имаш 15 години или поим немаш од практикантство и вработување, извини вака на мојата искреност.
    Ќе пораснеш па ќе научиш. :hai:

На cresa-jagoda, Someonespecial, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Da napomenam deka ne sum od tie sto se soglasuva so visinata na platata i sekogas se zalagam za pogolemi nadomestoci, so ogled sto pocnav od najdole pa so godini se iskacuvav po hierarhijata.

No isto taka sakam da napomenam i deka mnogu e tesko da se najde dobar kadar vo poslesnite godini. Sekoj saka da zima 1000 evra plata a ne saka da raboti.

Izvini ama ne moze taka, takvi filmovi moze kaj mama i tato u firma eventualno ako te rasprdile. Nerabotnici nikoj ne saka ni 2 iljadi ne bi im dale a kamoli pa 6.

На YoungandBeautiful, Dust, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Зошто сте изненадени бе луѓенца? :D
    Мене ми нудеа работно место со плата од 7000 денари месечно. Ама прво сум требала да поминам тестирање и на крај обука. А трошоците сама да си ги платам.
    Си играат со нас оти им се може. Оти стапка на невработеност е далеку над 40% кај младите, па ако не прифатиш ти, ќе прифати некој друг макар и за месец да се работи.
    Ама на овие постариве, длабоко укотвени во државна администрација, гајле им е каква иднина оставаат на младите.

Па изненадени дека се иселуваат млади, градовите се празнат.
    Да, колку неочекувано. (facepalm)

На mKdevojce, cresa-jagoda, Someonespecial и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.042
    Допаѓања:
    81.397
    Не сум изненадена, туку многу ме иритира тоа "па на почеток колку сакаш".
    Сигурно дека не 800е, но молим те, 6 илјадарки е малоумност.
    Па и згора на тоа муабети од типот "ако си добра ќе станат 1000е за 20 години"...мислам, кои бисери. :rofl:

Ако им е ок тоа, ете нека си работат за 100е во фирмата на тате, па ако се добри...си знаат.(fingers)

Инаку да, заборавив да допишам дека се согласувам со тоа што си го напишала.

На Someonespecial, YoungandBeautiful, Bender Rodriguez и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Поентата кај нас милениумците, како што обожаваат да не наречат, е тоа што тие пари може да стигнат за оброк во фирмата, плаќање за пат до работно место и ако бидиш добра девојка и апстинираш од пиење кафе со колешките, можеш и да си купиш нови фармерки. На попуст се разбира. :!:
    Затоа и никогаш повеќе нема да соработувам со македонци.
    Не само што нема да бидеш исплатен фер, туку ќе бидеш и во загуба.

А за ќеркичките вработени во фирмата на тато. Имам и такво искуство. Една таква кутра, требаше да ми држи обука, а на крај испадна дека си нема врска со животот и дека зема плата за да седи во канцеларија.
    Ама не треба да им објаснувам јас вакви работи, нека си се изгорат прво сами.

На YoungandBeautiful, Mishela и Doozy им се допаѓа ова.
  9. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    8.467
    Некогаш и работниците се сами криви, никој не крева глас, сите молчат како да работат за идеална плата, во идеални услови.
    Конкретно за една голема фирма, позната верувам на многумина, стартна плата 15 000 за три години им покачија на 18 000 со договор дека следните три години ке работат за иста. Највисока 23 000.Работно време од понеделник до сабота, 10 часа дневно, кога има работа остануваат и 11, 12 часа, се случува често. Празници се работат секако освен 1ви мај, велигден, божиќ и бадник. Експлоатација се врши ненормално, буквално ги цедат и искористуваат максимално. Прекувремено никогаш неисплатено.
    И трагично е што сите му трепкаат на директорот. Никој не се буни, на сите им е фино и добро, а на страна плачат. За своите права глас не креваат. Ги доживувам луѓето како мазохисти и овци. Додека има работници што прифаќаат се безусловно ке има и такви газди.

На cresa-jagoda, Bender Rodriguez, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Од 75 000 ден. па нагоре
    Зависи каде и во кој суд...
    ова за основни судови по помалите места :(

На Glorcheto му/ѝ се допаѓа ова.
  11. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Оф бе луѓе, јас лани не можев да најдам пракса за без пари да работам а не па за пари.
    Одев еден месец, се маткав со деловодници и средување предмети за една потврда пуста, само 100 денари едвај ме крпеа дневно за јадење да си купам.

Да не зборам за извршители и нотари на ден по 10 000 евра и повеќе што правеа а 100 евра им дадоа на колешките за работата што треба да плаќаат по 20 000 денари и повеќе. :drunk:

Едит:
    И после треба да имаш желба и мотивација да завршиш факс. А и да платиш за мастер по 1000 евра година. :)
    Еве јас лично ич не мислам дека би ми било тоа паметно, ама не знам ни каква друга опција имам.

На Someonespecial, YoungandBeautiful, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.
  12. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Толку сме греота со плативе,ми се плаче од мака искрено.
    Од една страна малку ми е мојата плата [околу 20 000 земам] и не ми стига само за мене и моето школување,
    од друга страна го гледам татко ми [градежништво],стаж над 30 години,последна плата 13 000.
    Па кога ќе ми рече некој барај од твоите ако немаш ми иде бокс да му мавнам.
    Очај,дно дна сме.
    Да ми беше паметов пред некоја година ни факс ни ништо,фаќај си авионот.
    Што е нај трагично подобро нема да биде НИКОГАШ,само тонеме и тонеме...
    И само здравје,здравје да сме живи и здрави,а колку може да го сочуваш здравјето,разумот и да не се нервираш е друг муабет.

На cresa-jagoda, Someonespecial, Bender Rodriguez и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    @x.Daisy.x јасно ми е се', само ми е жал што не ми беше се' кристално јасно додека студирав, некако малку поинаку ќе ги терав работите. А колку идеали и амбиции имав, ама јебига, сва среќа па што си најдов други у меѓувреме, не потрошив години работејќи нешто што мене лично, немаше да ме одведе во правецот што го сакав/сакам за мене. Така и ти, паметно девојче си. ;)

И убаво кажа @Aquamarine93 со кого би работела, со кого не. Се' е кажано и тврдам дека нашиов менталитет не се менува. :D

Само „газдиве“ забораваат дека баш тие милениалс се малку подруга генерација и дека времињата се менуваат (во светот со брзина на светлината, кај нас покроце :D) така што, баш ме интересира како ќе ја стимулираме економијава кај нас во следниве неколку години, со оглед на тоа што добрите работници или си одат во странство, или работат со странство.

Модератор нека ги премести мислењава ако се офтопик. :hai:

На Someonespecial, Bender Rodriguez, Alex.T и 4 други им се допаѓа ова.
  14. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    ^Не знам на кој газда кај нас му е грижа за милениалс и нивните потреби.
    Стартна плата е таа ти одговара или не ене ти ја вратата. Мото на нашинец газда е дека секој работник е заменлив. Ве читам и си се чудам.
    Работниците биле мазохисти.
    Епа ако е со стручна спрема во одредена област(значи има диплома за одредена област и е ограничен со избор на работа) и за него плата е 10 000каде и да работи според струка што да прават а,ова:headbang::headbang:.
    Газдите тоа го знаат и злоупотребуват.
    Некој можеби има доволно год.и стаж да се сети дека дури во 2013 Министерство за труд и социјала нареди да се плаќа дневница за државен празник до тогаш секој газда правеше како сака. Некои плаќаа некои не а ќе окапеш Божиќи,Велигдени,1јануар и 1мај итн.како најобичен ден. Недела се работи без надокнада па?:?:

15. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Никогаш не им беа по 1000 евра, судија со 10 годишен стаж зема 55 илјади. А почетна е околу 50 илјади. И воопшто не се зголемени последните неколку години. Само во обвинителство се зголемија, тие земаат по 90 илјади +/- стаж.

@ADOKI и ја сакам 20.000 покачување :)

Последна измена: 24 март 2018
  16. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Mnogu e lesno da se zbori samo negativno za se vo nasava drzava. Eve jas ke vi kazam i edna druga strana. Sekoja godina kaj nas vo firma se primaat novi luge - voobicaeno cetvorica ili poveke, odprilika septemvri oktomvri za da imame so kogo da rabotime vo tekot na sezonata. Znaci toa se generalno luge koi sto zavrsile fakultet i koi na intervjuata se mavaat u gradi deka ke davaat 100 posto i deka ke bidat najdobri i se.. i sekoja godina ( so isklucok na mnogu malku primeni) do nova godina se otkazuvaat lugevo..decava eve da gi narecam..ne ni cekaat da im zavrsat dogovorite..ne mozat da izdrzat ili ne se naogaat u rabotata..
    Epa izvinete ama i mene toa me nervira, prvo sto zazemaat mesto na nekoi sto mozebi bi se trudele i bi bile podobri, a vtoro se.zalat deka ne mozat da najdat rabota a na prvo vrabotuvanje pojma nemaat od zivotot i se otkazuvaat..ne znaat kako izgleda faktura, izvod itn. Iskoceni od fakultet ne ni se ocekuva da znaat nesto ama ne moze da ocekuvaat i 500 evra plata.

17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    8.467
    @Lavica2016 500€ не, колку дава твојата фирма почетна плата?

18. Lavica2016

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    12 iljadi pocetna. Prvi 6 meseci. Potoa otom potom.

19. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    А па кога ќе се спомне што да не сакате 500 евра плата ко да си кажал некоја цифра милионска.
    Додека 500 евра месечна плата во државава ни се смета како нешто големо, срање сме.
    1500 евра зимав јас минималец и тоа, а овде 13.000 денари зимам и се смета како нешто нормално за почеток, ми иде да земам да се утепам.
    Затоа пак авионот и да ме нема некое време, ако чекате нешто од тука џабе е.

100 евра почетна бе. Нормални ли се. Не знам дали да се смеам или да плачам. Забегано ептен.

На cresa-jagoda, marta993, sparklie и 12 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Потоа отом-потом 13 :D
    Јас на работно место давам шанса 3 месеца. Никогаш нема да се откажам веднаш, ќе пробам, ама ако после првите три месеца не добијам елан да работам таму, нема зошто да си го трошам времето.
    12 илјади е минималец... Не иде...

На cresa-jagoda, Someonespecial, Bender Rodriguez и 3 други им се допаѓа ова.