Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку се платени различните професии во Македонија?

Дискусија во 'На работното место' започната од nemir, 23 мај 2010.

1. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Сега можеби.

2. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    1.559
    Не можам јавно ваков тип информации да споделувам. Ама општо работната средина е токсична.

3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    14.229
    Мртва трка е кој помалце ќе ти даде таму и на двете места :rofl:

На Ana.99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. plavata212

plavata212 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2011
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    566
    Почетник софтвер тестер? Или отприлика како се движат?

5. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.053
    Допаѓања:
    6.545
    од кај 22к до 30к. зависи која фирма.
    и зависи кој период.
    во последно време презаситено ми изгледа.

6. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    @Momichka од кога ти е информацијата за висината на платата?

7. Studentka9

Studentka9 Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    14
    Некоја информација за архитекти/урбанисти? Гледам нема многу работни места, ако има некој совет нека пише :)

8. lolly2000

lolly2000 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    23
    Dali nekoj znae kako se dvizat platite na laborantite so zavrseni 3godisni studii ?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.992
    Допаѓања:
    12.685
    Добро луѓе, според вас што е подобра опција, да си фриленсер, да работиш нешто на интернет или да си редовно вработен во фирма, со плата, придонеси, друг да плаќа данок, ти да работиш само. Јас сум во втората опција, може сум старомодна, а гледам има доста фриленсери тука на форум. Што е подобро според вас?

10. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Подобро е второто, но не секој може да најде таква работа.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.174
    Допаѓања:
    39.806
    Секако дека е подобро второто. Имаш сигурност. Можеш да земеш кредит, можеш да правиш планови за иднина.

Фриленс, ако немаш компанија и не се бавиш на едно такво сериозно ниво со долгогодишни клиенти ти е несигурно, утре не дај боже да се разболиш, остануваш без пари. Или кога има, кога нема работа...

Исто така ако работиш фул тајм, си вработен и осигуран, сеуште можеш фриленс да си работиш додатно на проекти за плус приход.

12. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    11.446
    Сум работела и двете. Фриленс може да се штеди преку трет пензиски столб и сам да си плќаш ФЗО и данок, а сега гледам во паоследно има фирми кои нудат employer of record услуги, да те пријават да си работиш фриленс, а преку нив сам да си пушташ плата.
    Подобра опција зависи, ако си вработен во фирма и ако ти е супер платата и плус да можеш од дома да рбаотиш тоа би била најдобра опција.

На MilaSs12 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.992
    Допаѓања:
    12.685
    Читам тука за фриленсери, па плаќаат сами данок, па отвораат сметки по странски земји, да избегнат данок. Сето тоа се ми е премногу сложено. Е сега, можеби од месец на месец ќе земат повеќе пари од тој што редовно си работи, но долгорочно и редовното вработување си носи одредени привилегии. Како што кажаа погоре, ако се разболиш боледување, ако е нешто сериозно натаму инвалидска пензија ќе си извадиш со доволно стаж, ако не дај боже починеш млад, твоето дете има право на пензија, во случај на стечај земаш пари од биро додека си најдеш нова работа итн. И никогаш јас лично не би се впуштала во некоја авантури за избегнување на плаќање на даноци, па одење по туѓи земји, подигање таму на пари итн.

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Скоро сите успешни фриленсери што ги знам си плаќаат сами придонеси и даноци во земјава, некои имаат и сопствени фирми овде регистрирано. Доколку не ти се верува побарај слободно информации од УЈП, статистика, со сигурност ќе се изненадиш.
    Тоа што го зборуваш за странски сметки е задолжително бидејќи ако бараш работа преку платформи како Fiverr, Upwork и сл., нема друг начин како да те исплатат. Исто така, не е нелегално да имаш сметки во странство.
    Не го разбирам анимозитетот во последно време за фриленсери, истите внесуваат приходи од странство какви што нашата влада ги плаќа дебело преку тирз зоните и секакви придобивки на странците за да добијат странски инвестиции преку евтина работна сила. Но кога се работи за наши деца што придонесуваат бесплатно, без никаква подршка што се вика или залагање од институциите, е срамота да викате дека не плаќаат данок особено доколку овде се трошат тие пари. Па една мастика да ја купиш ќе ја платиш со ДДВ.

На Lemon, MilaSs12 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.992
    Допаѓања:
    12.685
    Немам анимозитет, туку си реков да не ме има прегазено времето што работам класична работа. А тој процес со сметки во странство, ми се виде многу сложен. Јас лично не знам дали би одела преку граница да отворам сметка, па да вадам пари, да правам пресметки како да избегам плаќање на данок. Не сум запознаена со сето тоа. А не сакам да правам нешто што е незаконски на пример.

Последна измена: 9 февруари 2023
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Се зависи од самата индивидуа и неговиот карактер, некој сака дома да си работи, некој сака физички контакт со луѓе тоа го исполнува, да излезе од дома да запознава нови луѓе… според мене вторава опција е подобра

На BossGirl123, minne992, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Пак ќе пишам не е незаконски за македонски граѓани да имаат сметки во странство, ниту пак со тоа избегнуваат данок.
    А за граници минување не знам што да ти кажам и зошто би одела воопшто затоа што тоа сѐ оди онлајн. Па денес побрзо ќе основаш своја фирма било каде во Европа и УСА, отколку што во Скопје ќе добиеш извод од матично.

Едит: имам работено и класична работа и како фриленсер и онлајн осигурана на цело работно време од странски фирми, мора да кажам дека не се споредуваат платите, условите и можностите. Но сепак изборот е лична преференци, некои бараат сигурност во професијата, некои бараат повеќе од фиксна плата.

18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.992
    Допаѓања:
    12.685
    Знам некои одеа во соседна Србија да си извадат пари. Не работам, нема искуство, не знам зошто тоа така го направиле. Поим немам.

19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Не знам ни јас, а да ги прашаш и они не знаат зошто го прават тоа сигурно од не познавање на сопствените права и обврски.

20. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.666
    Допаѓања:
    18.305
    Зависи од платата. Кај нас ретко кој газда плаќа фер и многу малку професии имаат конкурентна плата. На крајот, затоа и се газди, затоа што не плаќаат доволно.
    Јас работам како фриленсер, релативно кратко време, ама за нецели 2 години успеав да ја дуплирам цифрата. Работев за минималец, сега сатнината ми е двојно повисока. Со тоа што јас бирам исклучително флексибилни работни проекти, со половина работно време. Приоритет ми е син ми и посветеност на неговиот раст и развој. Со повеќе труд би можела да работам цело работно време, ако сакам работа има и за повеќе, плата повеќе од одлична.
    Кажи ми едно работно место каде после 8 часа плус пат, не си уморен психички или физички.
    Мислиш фриленсинг е заебанција да пополниш време, на апворк го чекаат БилиИдол да им сработи проектче кога ке заврши со неговата работа.
    Не се оди на во Венецуела по пари. Не сме ни криминалци што вадиме пари во туѓи земји. :D
    Од биро едвај чекаат да дадат пари кога ке отидеш под стечај.

На Stark и Mikha4 им се допаѓа ова.