Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку се платени различните професии во Македонија?

Дискусија во 'На работното место' започната од nemir, 23 мај 2010.

1. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    493
    Luge nejkam da veruvam deka maticnite lekari zemale 30000 den plata

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Heinz

Heinz Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    110
    Кои доктори ги има во државава бе, оние што ќе те доразболат? Мене од доктори само забари ми помогнале, во се друго појше успех имам сама дома со совети од гугл него ли доктор што ми кажал. Покорисни ми се комуналец што носат ѓубре во депонија од доктор.

Последна измена: 8 септември 2023
    На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    2.964
    (facepalm)
    Каде му е местото во општеството? Во некоја пониска каста, м?

На Miss666, Калатеа и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.280
    Допаѓања:
    13.099
    А друга работа, не знам дали е во ред да зборам ама мислите сите исто знаење, познавње, стручност имаат и се трудат исто?
    Еве, матичните доктори ги спомнавте, па има некои од нив што појма од животот си немаат, ни каде да те упатат, ти треба да им кажеш, не пак да те прегледуваат или нешто друго.
    Дали знаење до толку немаат или не им се замара, стварно не знам.
    Сега, ќе речете, епа за таа плата - толку ама што пациентите им се криви за тоа?

Сакам да ги ценам и почитувам зашо нивната професија треба да биде благодарна и помагателна ама во какви не скандали се вмешани они и како се понашаат со пациенти, ми се згадија некако.
    Секако дека не треба сите во ист кош да ги ставаме и има за среќа сѐ уште асални, кои професионално си ја вршат својата должност и се пример за сите останати.

На cresa-jagoda, Malesia и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.668
    Допаѓања:
    19.053
    Ти вака ко шо си со менталитетов че процркаш за јадење, пошто веројатно и земјоделството го гледаш како ниско угледна работа. :D

Да ти се плукнам во умот кога размислуваш и се споредуваш со други професии итн. Треба да размислуваш како да го подобриш стандардот во таа земја за сите да сме ок, а не чим јас не земам толку пари, ни друг не можи, нема шанса. Кој фактор си ти на крај краева?

На sino.o.oka, Калатеа, sj *O* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Не знам дали ќе се сложите, но јас имам забележано дека професијата келнерка е потценета затоа што реално кај нас на прсти се бројат угостителски објекти со реноме, а има многу биртии каде се собираат алкохоличари, секакви луѓе, насилници, багабонти. Исто е и со казината. Еве има Македонки што работат во казина каде газдите се Албанци. Секакви муабети кружат и на крај испаѓа дека муабетите биле вистина. Имам братучетка со која сме генерација, келнерка е во угледен скопски ресторан, па какви муабети има кажувано за тоа какви луѓе работат таму.

7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Тон ипол везен пипер продадовме лани. Денеска јадев бамји од бавчата. Не се навредувајте занаетчиите, што толку се паничите? Кој ти ги зема парите? Дечко не сум докторка и не зборувам за мојата плата во примеров. Да, докторот сакам да е поплавен од чистачката и да ме лечи како треба. Што има тука лошо?

8. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.492
    Допаѓања:
    15.645
    Какви можи бе Тањо луѓе кои си го вадат лебот со работа, исто како и докторот шо треба да си го вади лебот со работа, не туку ги потценвај луѓето баш сељачки звучиш (facepalm)

На Billy Idol, Mrs. right, Selena01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.668
    Допаѓања:
    19.053
    Тешко на работниците што ги имаш којзнае какви услови имаат со тебе. :)

На sj *O* и Космонаут им се допаѓа ова.
  10. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.879
    Допаѓања:
    7.489
    Види за ова си апсолутно во право. И уште полошо ќе биде. Тоа е резултат на врските во текот на студирањето и уште повеќе врските при вработување. Нема, или е многууу ретко да се најде работа без никакви познанства или врски. Но е сосема различна тема од таа за платата. Платата е ниска тоа е факт, споредено со животниот стандард. Вака е уште од 1945 но сега дојде целото генерациски собирано ѓубре до израз

На Spicy Senorita, Mrs. right и Tanjamm им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Сељачки, не сељачки, јас ти кажувам дека работа во биртија по полноќ народов не ја смета за чесна и сум чула многу деградирачки муабети. За женски мислам. Еве братучетка ми ми кажуваше дека три нејзини колешки со внатрешноста, келнерки се во елитно место, газдата им плаќал стан, на крај сите увиделе дека тие се забавуваат со него, дека во работно време ги викал во соба и таму останувале со часови, додека другите носат чинии и чаши.

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Дечко не сум газда, грешка си, во приватен сектор сум. Ако се најде повреден во муабетот, не сум крива, не те ни знам што работиш.

13. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.879
    Допаѓања:
    7.489
    Многу рекла казала муабети, башка ако некој е келнер во локална кафана што не е со 5 ѕвезди, не треба да биде почитуван?? Пошо гостите пиеле?? Нема логика и е типична малограѓанштина

На sino.o.oka, sj *O* и Billy Idol им се допаѓа ова.
  14. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    867
    Potceneta e profesija ,kelner,majstor,plockar ,ama ne od intelektualci,tuku od nekoj sto zafrsil faks ,a takvi se sega pola MAKEDONIJA.Inetelektualka ne si, za toa se potrebni 3 generacii na luge so fakultetet,:znaci primer,jas ,majka mi, baba mi.Kolku zima nekoj plata ,toa e pazar na trud,ako nema nekoj da raboti fizicka rabota ,im se diga cenata i do 50000.Toa e sekade ne samo vo nasa MAKEDONIJA,se bararaat opsti rabotnici neli ?

15. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.879
    Допаѓања:
    7.489
    Разбери ме како сакаш, ама многу судиш по рекла казала муабети, слушнато недослушано за познаник на пријател.... Ова е малограѓанштина.

На sino.o.oka, sj *O*, Billy Idol и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Не е што м
    Сум видела и луѓе со средно на пример што потценуваат келнерки и девојки што работат во казина.

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    867
    I kakva vrska ima ova so temata,znaes deka nastavnicki bea ucenuvani od direktotorot vo skopsko uciliste ,za da zadrzat mesto ?Da ne pisuvam so ime ?

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.939
    Допаѓања:
    179.504
    Неколку помалку познати факти.
    Колку што ми е мене познато, примарното здравство го приватизираа некои умници, и сега тој доктор, како претприемач, треба да плати закуп за простор, работен материјал, да плати придонеси, и да има за плата, за себе и за сестра, со броените пари од фондот што се викаат капитација по пациент. Секоја година лекарите од примарно здравство се бунат и се закануваат со штрајк, не дека ќутат, ама ај ако не, нека штрајкуваат дур не добијат повеќе, и онака не се неопходни?
    А ако нешто држи вода таму во здравството, тоа се матичните лекари. Не сите, фала богу, ама ако бараме сеуште луѓе меѓу докторите, тоа матичните ќе бидат. И еден СП:l: до членките што студираат медицина- платите и условите се несомнено демотивирачки, ама секој си е кројач на својата судбина, човек што работи посветено и со љубов, ќе си ја најде среќата/ или среќата ќе го најде него.

Последна измена: 8 септември 2023
    На Bezimenka90, Waverly Raven, Purpleheart и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.492
    Допаѓања:
    15.645
    Ехеј какви рекла казала муабети се вртат и за други професии, шо се дешава по канцеларии, како се добиваат покачувања на плати па никому ништо. :)

На Heinz и Mrs. right им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.986
    Допаѓања:
    12.685
    Пак се тие случаи поретки, а порано беа минимални или непостоечки во образованието. Добро, ја забегавме темата. Во секој случај ми е жално општ лекар да зема 27.000 денари.