Колку се платени различните професии во Македонија?

Discussion in 'На работното место' started by nemir, May 23, 2010.

1. eliesaab

eliesaab Популарен член

@Anie93 напоменав на кои треба и зошто.

Rashel likes this.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Според мене не треба на никој, ако сакаш знак на благодарност да. Затоа што и шалтерски работник и касиерка и медицински лица се вредни, млади, работат, не се ништо помалце од келнерите посветени

moonlight-girl.55 and Alex.T like this.
  3. Mazegin

Mazegin Популарен член

:rofl: Вас и 2000евра да ви дадат малку е, сега се напнавте за подароците и бакшишот.
    Женска оди троши ги парите, мислењето твое нема да смени ништо во пракса. Во целиот свет се даваат бакшиши, американците живеат од типсови.

eliesaab likes this.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Е ако де, ниту твоето ќе го смени моето да давам бакшиш. У америка келнерите не може ни да се споредат како работат со нашите тука.
    А такви ко тебе што мислат дека на келнери треба да се поклонуваме, за во мк да си знаеш 99%ги крадат газдите и си прават тродупла плата не се секирај:)

5. SlimReaper

SlimReaper Истакнат член

Некој ако е културен со тебе и добро те служи ќе му оставиш бакшиш,башка ако дур седиш го малтретираш мобилниот на полнач да ти го стави,да ве слика,ако доаѓа цело време на маса ве прашува дали треба нешто друго итн и те како заслужил бакшип. Ако доаѓа на маса само за нарачки и за сметка тогаш се согласувам со тебе. Мене вака ме учеа кога работев во Дубровник во ресторан. Тоа што крадат,крадат ради ниските плати,ехее колку другарчиња познавам вака што прават,ама ги разбирам,плата зимаат 20.000 и газдите ги тераат и вциња да чистат покрај конобарењето.

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Имам работено у кафич каде што имало и игри.... знам како е и џогер и гајби, служиш. Се сум правела ама пак е многу амала одговорноста а парите се океј(на повеќето места) :D

7. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Здраво. За работа во Call центар-Teleperfomance, што се работи?? За што се помага на јавувачите??
    Гледам сега објавија, бараат луѓе што знаат српски јазик... Дали некој работи таму во делот со српскиот јазик??

Oscar Lady, GirlLove and ani23 like this.
  8. M@C@

M@C@ Истакнат член

Во однос на Костал - Охрид, таму работи една моја другарка и според нејзиното искуство платите се мали за работата. Оператор во производство добива 26 000 денари плата и тоа после 1 година. Како почетна плата даваат околу 22 000 денари, по 6 месеци 24 000, а по една година 26 000 денари плата. Со трета смена макс до 30 000 (плус минат труд) по 130 денари од година.

Сега вработувале се и сешто... ниту познавање на англиски јазик барале како во минатото, ниту претходно работно искуство, но практично Костал сега е како автобуска станица, 5 доаѓаат, 8 си заминуваат... дополнително ти требаат врски ако сакаш да добиеш подобра позиција (ако си оператор да работиш на полесна линија), имале високи норми кои одвај се достигнувале, и тие што биле шефови биле доста дигнати во облаците, доколку прашаш за било што или си побараш одредено право како вработен, веднаш следна недела те носат да работиш на најтешка линија, те ставаат во прва смена за помала плата и ти прават притисок да се откажеш сам (ако имаш договор на неопределено). Дополнително шефовите се таму фамилијарно вработени со жени и деца и практично админитрацијата е како приватна компанија, а не како странски компанија.

Лошо е тоа што многу често од 2 смена им барале утре да дојдат прва смена во превод, си одиш дома околу 22:40 часот, и утре треба да станеш во 4 40 за да заминеш на работа со организираниот превоз. Многумина си заминале најчесто поради притисоци. Во однос на слободни денови од 20 дена, Костал ти зема 10 дена и ти ги користи тие кога сакаат, па така вработениот има на располагање 10 дена... горе долу тоа е што ми го сподели другарка моја која работи таму, негативно искуство големо од Костал и не ви препорачувам да се замарате со Костал, зборам за оператор, за администрација не знам како е, а за инжинер платата им е мала не е голема (за таква позиција)

Tanjamm, Tam4yy and ruben-neves like this.
  9. Meditant

Meditant Активен член

Така е законски за сите фирми, тоа е најмалиот проблем.

10. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Колку плата земаат мерчендајзери во Колид фудс? Вистина ли над 30 илјади почетна?
    @Kataklinkers можеби ти знаеш?

11. mellow

mellow Истакнат член

Колку зимаат дефектолози во основно училиште?

12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Знам дека пред една година 30.000 дека земаат и беше покачена од 25.000, ама девојчето беше искусно.
    Ќе прашам за почетник колку е даваат.

L.i.n.a.a likes this.
  13. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Би ти била многу благодарна ❤️
    Исто, дали после х период ја покачуваат? Пример после 6 месеци...?

14. Wend

Wend Нов член

Колку плата зимаат демонстратор на приватните и државните факултети

SlimReaper likes this.
  15. bookslover

bookslover Популарен член

Се работи на различни проекти. За apple знам дека имаат и амазон исто. Не ме фаќај за збор дали се истите и за со српски

16. Selena01

Selena01 Популарен член

На медицински 8100 месечно, за правен мислам дека еден период не ги плаќаа пред некоја година, за сега не знам

17. Fluke18

Fluke18 Истакнат член

Колку плата земаат во М кеш, Тиго и сл.?

18. bookslover

bookslover Популарен член

На Филолошки знам дека беше некои 350 денари од час :)) Значи зависно колку предавања ќе покриеш толку плата.

19. VSkopje

VSkopje Истакнат член

Околу 36 000 ден со покачувањава

mellow likes this.
  20. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Колку зимаат вработениве во банки/ штедилници или финансиски друштва за кредити кои се вработени како кредитни референти, благајници и правници ?