За некои работи-ДА За некои - НЕ Истересно, со текот на годините за некои работи за кои мислев дека никогаш нема да имам самодоверба-ја добив...т.е стекнав. А за некои работи за кои имав самодоверба (на пример , сум имала убаво тело кога бев девојка) сега ми се изгубени.
Многу ми е намалена... За се во животот ,околу детето ,линијата на телото ,односите ,буквално се. Да не речам на 0. Ако знаете некои техники за подигнување на самодоверба и мотивација предложете. Буквално живеам од ден за ден,ни имам желба да се дотерам ,нашминкам ништо
За мене здрава цврста самодоверба е лајфстајл, менталитет, филозофија. Прво и основно, треба да се сакаш себе си целосно и без компромис. Здраво сакање, не нарцисоидно. Што значи, да се почитуваш. Тоа се постигнува кога ќе сфатиш, ама онака со сите клетки од твоето битие ќе сфатиш дека: животот е еден, единствен и краток; дека битно е ти што сакаш, а не другите (секако не на штета на друг); битно е ти што мислиш, а не другите; не е битно што другите зборуваат за било што во животот; не битно другите што прават во животот, битно е ти што правиш; не се споредуваш со никој; јасно ти е дека секој е своја посебна индивидуа со свој живот за живеење; здравјето и спокојот се најважни во животот; треба да си екстремно селективен со кого се дружиш, комуницираш, разменуваш мислења, примаш совети и критики; треба да си екстремно селективен што слушаш, гледаш, читаш, што конзумираш; треба да си екстремно селективен на што вреди да трошиш време и енергија; треба да си екстремно селективен во изборот на борби вредни за борење; треба да сфатиш дека не сè заслужува внимание, реакција, мислење; едноставно треба да си посветен на себе, на психата, на здравјето, на сопствените желби, интереси, поставени цели. И не треба да се замараш кој што мисли и зборува. That being said, имам цврста здрава самодоверба, одамна не ми била разнишана.
Последната реченица ме тера да мислам дека станува збор за многу повеќе од само ниска самодоверба. Можеби депресија? Што значи за тебе дека живееш од ден за ден?
Како робот буквално - го правам она што мора да се прави. Спојлер: Пример Станувам ,облекувам прво што ми се најде ,ја средувам ќерка ми за во градинка. Одам на работа попатно ја оставам во градинка работам се враќам дома јадам (мислиш ме брка некој ) чекам да се стемни да си легнам. Дури и малата некогаш ми вика мама ајде да се смееме Мислам дека штотуку ме освести...
Дефинитивно не звучи како само проблем со самодовербата. Штом немаш мотивација за ништо друго, само гледаш денот да заврши наместо да уживаш во него, тука нешто повеќе има.
Ги обвинував случајностите. Тоа шо се мажив во друг град и немам друштво како кај што живеев. Ковид time ,немањето време итн