Колку сте суеверни?

Дискусија во 'Религија' започната од manevska.mila, 4 март 2010.

1. svetle333

svetle333 Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    4
    Ако има некој што е суеверен,што се разбира од овие раб, би сакала инбокс да ми пише,нешто сакам да прашам поврзано со ова :)

2. samovilamila

samovilamila Активен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    19
    mi се има случено кога ке ми пресеце пат црна мацка да имам кавги проблеми.за урочување верувам лицно јас имам уроцено 2-3 деца ненамерно.мислам дека се е у психата колку верувас толку и ке ти се слуци.

3. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Во последно време сум помалку суеверна.Не верувам дека ако ми се скрши огледало ќе ме следи 7 години несреќа или ако црна мачка ми го пресече патот ќе ми се случи нешто лошо.Тие работи според мене се измислици.Единствено некои како на пр. она кинење на ливчињата од цвет-ме сака,не ме сака понекогаш само од забава ги правам. :D
    Инаку,овие работи не се поврзани со христијанството или грешам?

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Суеверија

Има многу суеверија од типот - ако скршите огледало следат 7 години несреќа, ако истурите сол за фрлите сол преку лево рамо за да не ве следи несреќа, последното и првото залаче да не ги давате (тоа било среќата), ако црна мачка ти го пресече патот, 2 чекори назад, црно-бела два на страна, ако вози амбулантно возило да се фанете за црвено, ако седиш на ќоше нема да се омежеш/оженеш, да не гледаш полна месечина преку десно рамо, да не ги броиш ѕвездите, загризај јазик ако кажеш нешто, ако во 00-00 се напиеш вода ќе стане жива и ќе умриш :^) и уште многу.

Јас лично не сум суеверна. Кога не би била алергична на мачка, би си купила црна и ќе ја дресирам да им го сече патот на луѓето :rofl: Намерно би скршила огледало, само после едвај ќе исчистам стакленцата и дома ќе ме искараат за тоа :rofl: Во 00-00 намерно се напив вода |( Имам другарка што е многу суеверна и прави се што се вели во суеверијата. Како што ми пишува во хороскоп јас сум малку по суеверијата поврзани со храната и природата. На пр. на ќош никогаш не седам, не знам ни јас зошто, а не верувам во суеверието. Единствено што верувам се дека некој предмети ми носат среќа. И во баење верувам :!:

5. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Суеверија

Не сум суеверна во никој случај.
    Петок 13 на пример е чисто суеверие кое нема врска со реалноста. Ден како и секој ден, ништо посебно.

6. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Кога го видов постот на ColoursOfTheRainbow дознав дека има и некои суеверија кои не ги знам . Како на пр. ако пиеш вода во 00:00 h таа ќе станела жива и сл. . Но како и да е да не избегам од темата јас воопшто не сум суеверна . Ми се скршило огледало досега многу пати па ништо лошо не ми се случило . Исто и Петок 13 . Обичен ден како и сите останати .

7. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    ^ И мене Петок 13ти ми беше најобичен ден и не ни верувам во баксузи на тој ден. Ако те интересираат уште некој суеверија ќе напишам, чисто од забава ги знам :D

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Не сум суеверна ни најмалку. :)

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  9. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    Суеверието постои одамна,се пренесува од нашите предци,различно се толкува и ќе постои и понатаму.Колку некој верува,зависи од личноста.
    Не сум суеверна.Тоа е потсвесна особина што нема допир со реалноста.

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    10.243
    Вооптшо не сум суеверен.
    Не носам бројаница.
    Немам „света“ вода дома.
    Не верувам дека ако црна мачка ми пресече пат ќе ми се деси нешто лошо
    Не верувам дека ако ми се скрши огледало ќе ме следи 7 години несреќа
    Петок 13ти е најобичен ден како и сите други
    Немам гајле да стапнам на шахта, да поминам низ бандера, да видам оџачар и сл.
    Немам иконче закачено на ретровизорот што ме штити од сообраќајќи.
    Не се помрдувам од место кога ќе кажам нешто лошо, не превиткувам прсти.
    Не правам пу пу пу :) , не верувам во уроци итн.

Суеверијата се бабини прикаски карактеристични за одредено поднебје и народ, а најчесто се развиваат во руралните средини каде што степенот на образование е низок. Во различни места на планетава има различни суеверија. Највеќе ги има во племенските заедници во Африка, Азија и сл, па ете и овде во балканов, најмногу по селата.

И јас порано бев суеверен, ама го запознав Христос и тој ме ослободи од суеверијата.
    „Ќе ја познаете вистината и вистината ќе ве ослободи“ (Исус Христос, ев. Јован 8:32, Библијата)

Неописливо е чувството кога ќе почувствувате слобода од суеверијата кои знаат да бидат доста тежок јарем за суеверниот. На почетокот можеби ќе ви биде малку шубе кога ќе поминете низ бандера или низ местото каде што мачката ви го пресекла патот, ама убаво е и чувството кога победоносно ќе поминете низ таа граница без да се вратите назад :)

Инаку да се молам, ама молитвата нема врска со суеверијата. Молитвата е начинот на кој што комуницираме со нашиот Небесен Татко. На секој суеверен би му препорачал да го моли Бог да го ослободи од суеверијата. Ако некој сака повеќе детали или помош при ова, нека ми се обрати по лична порака.
    Поздрав!

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485
    После денешнава случка ДЕФИНИТИВНО сум суеверен максимално :!: .
    Денес ми беше последниот работен ден (пред одмор) .Требаше возилото да го раздолжам попладнево но ОД НИГДЕ никаде стигна маил дека МОРАЛО хитно и утре да се работи :o .Се помирив со тоа ,но сепак ме јадеше нешто во мене дека на 2ри август (Илинден ) не се работи (и се обидов да разговарам-ЗАЛУДНО ) :fubar: .
    Пред фирмата имаме мачиња 3-4 ,особено си седат мирни си спијат и излежаваат па не сум ги видел и анализирал убаво како изгледаат (сите) .Кога отидов на работа едното то од мачињата (бидејки се питоми ) дојде и почна да ми се мотка околу (нозете ) :!: ,по некоја случајност беше ЦРНО ? (незнам дали целосно ) :wasntme: .
    Тоа е ,како човек да не биде суеверен кога те тераат да се работи на таков тежок празник ,мачето убаво опомена но :fubar: .
    Ете им ја колата расипана,работата ке биде не сработена а јас :envy: :@

12. TheBlueMoon

TheBlueMoon Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    645
    Сум по малку :lol:
    Мислам, не верувам во црни мачки, проклетства и слично, туку на пр. ако сакам нешто да ми се случи, треба три пати нешто исто да направам. Си правам некои филмови. :D
    Ама ова моево уствари нема никаква врска, на свој начин тепам досада. :rofl:

13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.815
    Допаѓања:
    80.655
    Јас воопшто не сум суеверна и не правам никакви ритуали ако црна мачка ми помина пред мене, ако ми се скрши огледало или нешто слично.

14. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.251
    Преплашен сум, ни влета врапче во соба. Прочитав на нет дека е знак за смрт на некој од семејството. Сега не можам да заспијам... :(((

15. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    За да се разбие клетвата мораш да се соблечеш по гаќи и да истрчаш три круга околу куќа или зграда(ако живееш во зграда) и да викаш на глас : ЈАС НЕ СУМ СУЕВЕРЕН.

На GirlLove, Someonespecial и theunforgiven им се допаѓа ова.
  16. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.251

Хахаха, па не дека сакам да сум суеверен, ама прочитав и се исплашив........ Сега ептен сум немирен. По природа сум таков, паничар, па сега уште ова...

На John Snow му/ѝ се допаѓа ова.
  17. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Направи го марифетов и ќе бидеш мирен,не се грижи.

18. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.251

Сепак, испаничен сум и верувај ми дека не ми е лесно. Нема тука простор за хумор. Можеби после години, кога ќе се сетам - да, ама сега, во моментов , целта ми беше да споделам тука за да чујам искуства.

Сепак фала шо можда пробуваш да ме расположиш :)))

19. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    А бре бате,некогаш и ту мач интермец не е убаво..

20. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.251

Не само на интермецово, имам прочитано и во книги, имам чуено нешто такво и само прогуглав за да се осигурам. И ој сеа живеј :)))