Колку често го чувствувате движењето на бебето во стомакот?

Дискусија во 'Бременост' започната од AleksandraNajdova, 22 април 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.318
    Допаѓања:
    33.657
    +1
    Првото беше премирно и пренежно до крај. Ова бебе не застанува ден и ноќ. Уште е малечко сега, не знам како ќе биде кога ќе е 2кг :D

На MinnieM, Sparky.99, Viveki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.158
    Допаѓања:
    24.521
    Моето и првото и ова машала убаво ме размрдаа :D нека мава само нека е се во ред :)

На MinnieM, Sparky.99, Viveki и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Прва бременост ми е и не знев што да мислам и што да очекувам ^_^ само нека се живи и здрави

На Ouravanture, IRBBB и Viveki им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Првото мислам дека ќе излезеше од стомак цел ми го поместуваше особено на десна страна последните 2 недели и болно беше мислам дека ребрава ми ги стискаше со нозе парче ме направи. А сега ова ќе видиме какво ќе биде :)

На Sparky.99, Viveki и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Ве молам кажете ми Имате ли чувство на скокоткање во стомакот под кожа, како лазење, трнење не знам како да објаснам, како да ме чеша нешто под кожа :hai: Особено горниот дел под градите, дали како што се шири матката создава такво чувство…

6. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.482
    Девојки какво е чувството на први удари од бебенце? Јас сум 16+5 од вчера повремено кога ќе легнам испружена на грб доле под папок каде што е бебче осеќам на некое време како балончиња да пукаат на 2 3 пати, како внатрешни грчеви :D не знам дали ме сфативте и дали се мрткања на бебо ама баш ми е интересно и ново :inlove: на заден ѕид си го носам инаку.

На Slonce91, Kolumna и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  7. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    2.464
    Така како балончиња или како пеперутче, нежно. За брзо ќе почне повеќе да мрда и ќе бидеш сигурна дека е бебето :inlove:

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    5.936
    почнав од 19 недела на ваму често да го чувствувам :)

Се надевам се ќе е Ок до крај и после пораѓај ;)

На Slonce91 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. amitevski

amitevski Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Zdravo.Jas sum 23 gn i 2dena,pred edna nedela na skrinigot mi rekoa deka postelkata mi e na preden zid...e sega dali e normalno seuste da ne go osekam bebeto,iako mi rekoa deka odg na 22 i 2 dena ,edna nedela e pomalo...jas seuste samo osekam kako crevata da mi krokorat kako meurcinja i na momenti kako muskul da mu odripnuva ...dali e toa normalno zatoa sto veke me zagrizuva a termin imam za dve nedeli.

10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.482
    Тие чувства се од бебето јас така го осеќам во 19та недела. Инаку на преден ѕид викаат дека послабо се осеќаат ударите, ама тоа што го опишуваш е бебчето. Кај мене е на заден ѕид и исклучиво на грб кога сум оптегната го осеќам со сигурност.

11. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Здраво, малку се уплашив вчера и денес... 35та недела ја почнав вчера и бебево почна многу повеќе да ме клоца од нејзиното нормално до сега.

Читам на интернет дека и ова можело да значи некој проблем, и не знам дали да чекам, за два дена имам контрола.

Дали има некоја со слично искуство? До сега си беше онака активно бебче, некогаш ја немаше и по неколку саати. Некогаш само сабајле ќе ја осетев па после тек вечер малку... ама овие два дена цело време мрда, не знам дали е за смеење работава или да се плашам.

12. Chris0203

Chris0203 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2018
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Јас сум 33та недела и исто така чувствувам мрдање и клоцање цело време преку цел ден, а имаше денови кога по еднаш во денот клоцаше колку само да ме потсети дека е тука. Не грижи се, сега и помалку место има за движење затоа и најмалите движења ги чувствуваме многу. И не читај на интернет се и сешто ќе најдиш што врска нема и само ќе се испаничиш. Истото го правам цело време, само се консултирам со чичко Гугл, а само лошо си правиме.

На Biljana 93 и Emitrpc_123 им се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.482
    Што проблем може да е ако е активно бебето? До сега никаде не сум сретнала за активно, секаде фокусот е на неактивно бебе и можни проблеми

14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    11.468
    Јас кога му кажав на гинекологот дека се плашам, што му стана на бебево, сеа пред пораѓај не застанува(цела бременост си е активно бебе), тој ми се изнасмеа и ми рече "па ние ги сакаме бебињата што се активни, што си мрдаат" па и јас така смирив психа :)

На MinnieM, Emitrpc_123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    10
    Фала ви женски, се смирив, повторно се вратија горе-доле ударите во нормала.

Инаку @Fenix05 од тоа што прочитав, доколку нагло се зголемат движењата можно е:
    - напад заради асфикција
    - напад заради инфекција
    - обид да се ослободи бебето од заплеткана папочна врвца
    - некои други штетни стимули (имаше конкретни примери)
    - глад кај мајката, односно глад кај бебето

На македонски и српски слабо најдов литература, ама на англиски "causes for increased fetal movement" ми пикна доста бубачки во глава.

На Cherry blossom89, BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    452
    Пред некој ден бев легната на страна и, кај ребрата чуствивав вибрирање како на мускул. Незнам фали беше беба а мудкул таму и нема ама многу брзо беше и затоа се чудам дали е беба?8-|

17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    11.591
    Која недела си? Таму ќе го осеќаш во длабок 7ми па може и 8 ми. На почеток доле се осеќа околу папокот исто. Не може да фати толку горе.

18. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    452
    15та недела

19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    11.591
    Рано е да го осеќаш таму, од 16-24 се осеќаат, доле ниско, под папок како пеперутка.

20. Emberlynn

Emberlynn Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Zdravo, kolku treba bebeto da mrda vo 25/26 nedela? Jas nekoj den ne osekjam nisto a sledniot ne zastanuva pa pak 2 dena nisto pa pak aktivno. Dali e taka normalno ili treba pocesto vekje?