Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку често го чувствувате движењето на бебето во стомакот?

Дискусија во 'Бременост' започната од AleksandraNajdova, 22 април 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.588
    +1
    Првото беше премирно и пренежно до крај. Ова бебе не застанува ден и ноќ. Уште е малечко сега, не знам како ќе биде кога ќе е 2кг :D

На MinnieM, Sparky.99, Viveki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.759
    Допаѓања:
    23.364
    Моето и првото и ова машала убаво ме размрдаа :D нека мава само нека е се во ред :)

На MinnieM, Sparky.99, Viveki и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Прва бременост ми е и не знев што да мислам и што да очекувам ^_^ само нека се живи и здрави

На Ouravanture, IRBBB и Viveki им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Првото мислам дека ќе излезеше од стомак цел ми го поместуваше особено на десна страна последните 2 недели и болно беше мислам дека ребрава ми ги стискаше со нозе парче ме направи. А сега ова ќе видиме какво ќе биде :)

На Sparky.99, Viveki и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Sparky.99

Sparky.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    172
    Ве молам кажете ми Имате ли чувство на скокоткање во стомакот под кожа, како лазење, трнење не знам како да објаснам, како да ме чеша нешто под кожа :hai: Особено горниот дел под градите, дали како што се шири матката создава такво чувство…

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    8.742
    Девојки какво е чувството на први удари од бебенце? Јас сум 16+5 од вчера повремено кога ќе легнам испружена на грб доле под папок каде што е бебче осеќам на некое време како балончиња да пукаат на 2 3 пати, како внатрешни грчеви :D не знам дали ме сфативте и дали се мрткања на бебо ама баш ми е интересно и ново :inlove: на заден ѕид си го носам инаку.

На Slonce91, Kolumna и BoNaNa123 им се допаѓа ова.
  7. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    2.442
    Така како балончиња или како пеперутче, нежно. За брзо ќе почне повеќе да мрда и ќе бидеш сигурна дека е бебето :inlove:

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    5.887
    почнав од 19 недела на ваму често да го чувствувам :)

Се надевам се ќе е Ок до крај и после пораѓај ;)

На Slonce91 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  9. amitevski

amitevski Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Zdravo.Jas sum 23 gn i 2dena,pred edna nedela na skrinigot mi rekoa deka postelkata mi e na preden zid...e sega dali e normalno seuste da ne go osekam bebeto,iako mi rekoa deka odg na 22 i 2 dena ,edna nedela e pomalo...jas seuste samo osekam kako crevata da mi krokorat kako meurcinja i na momenti kako muskul da mu odripnuva ...dali e toa normalno zatoa sto veke me zagrizuva a termin imam za dve nedeli.

10. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    8.742
    Тие чувства се од бебето јас така го осеќам во 19та недела. Инаку на преден ѕид викаат дека послабо се осеќаат ударите, ама тоа што го опишуваш е бебчето. Кај мене е на заден ѕид и исклучиво на грб кога сум оптегната го осеќам со сигурност.

11. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Здраво, малку се уплашив вчера и денес... 35та недела ја почнав вчера и бебево почна многу повеќе да ме клоца од нејзиното нормално до сега.

Читам на интернет дека и ова можело да значи некој проблем, и не знам дали да чекам, за два дена имам контрола.

Дали има некоја со слично искуство? До сега си беше онака активно бебче, некогаш ја немаше и по неколку саати. Некогаш само сабајле ќе ја осетев па после тек вечер малку... ама овие два дена цело време мрда, не знам дали е за смеење работава или да се плашам.

12. Chris0203

Chris0203 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2018
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Јас сум 33та недела и исто така чувствувам мрдање и клоцање цело време преку цел ден, а имаше денови кога по еднаш во денот клоцаше колку само да ме потсети дека е тука. Не грижи се, сега и помалку место има за движење затоа и најмалите движења ги чувствуваме многу. И не читај на интернет се и сешто ќе најдиш што врска нема и само ќе се испаничиш. Истото го правам цело време, само се консултирам со чичко Гугл, а само лошо си правиме.

На Emitrpc_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    8.742
    Што проблем може да е ако е активно бебето? До сега никаде не сум сретнала за активно, секаде фокусот е на неактивно бебе и можни проблеми

14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.760
    Допаѓања:
    10.433
    Јас кога му кажав на гинекологот дека се плашам, што му стана на бебево, сеа пред пораѓај не застанува(цела бременост си е активно бебе), тој ми се изнасмеа и ми рече "па ние ги сакаме бебињата што се активни, што си мрдаат" па и јас така смирив психа :)

На MinnieM, Emitrpc_123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Фала ви женски, се смирив, повторно се вратија горе-доле ударите во нормала.

Инаку @Fenix05 од тоа што прочитав, доколку нагло се зголемат движењата можно е:
    - напад заради асфикција
    - напад заради инфекција
    - обид да се ослободи бебето од заплеткана папочна врвца
    - некои други штетни стимули (имаше конкретни примери)
    - глад кај мајката, односно глад кај бебето

На македонски и српски слабо најдов литература, ама на англиски "causes for increased fetal movement" ми пикна доста бубачки во глава.

На Cherry blossom89, BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  16. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    413
    Пред некој ден бев легната на страна и, кај ребрата чуствивав вибрирање како на мускул. Незнам фали беше беба а мудкул таму и нема ама многу брзо беше и затоа се чудам дали е беба?8-|

17. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.498
    Која недела си? Таму ќе го осеќаш во длабок 7ми па може и 8 ми. На почеток доле се осеќа околу папокот исто. Не може да фати толку горе.

18. FairyRedForest

FairyRedForest Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    413
    15та недела

19. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    7.498
    Рано е да го осеќаш таму, од 16-24 се осеќаат, доле ниско, под папок како пеперутка.