Кога ќе ми се насоберат повеке од 10парчиња кои треба да бидат испеглани можно е да се случи 1-2пати во месецот да се фатам за пеглата, а можно е и 1пат во два месеци
Фрик сум за алишта и кај мене се мора да е под конец пред да се складира. Нема шанса нешто што не е пеглано да сместам во плакар, или да пеглам пред излегување, или да го пеглам сопругот пред да тргне на работа.... За мене е срамота во денешно време да се шетаме изгужвани. Сопругот НЕСМЕЕ да излезе од дома ако не е скоцкан, за децата јас се грижам што ке облечат па и тие се секогаш средени. Перам преку неделата а во недела попладне (најчесто, поради ефтината тарифа) си седнувам и се по ред Пред неколку години купив баш ваква преса за пеглање која ми ја олеснува работата со некои парчиња. Кошулите ги пеглам перфектно, а тек ленчињата летно време Тетките од хемиско чистење може вода да ми носат
Ауу нешто најмногу што мразам е пеглање на алишта. Дај ми да перам на рака абе одма ќе исперам било што, али пеглање нема шанси. Мајка ми порано знам многу ме тераше да пеглам, али последниве неколку години и двете се научивме без пегла. Откако ќе ги собереме сувите алишта едноставно убаво ги диплиме и тие немаат потреба за пеглање
Еднаш неделно обавезно. Дигна раце мама од пеглањето на моите партали, оти на Џинџер ќе и ги достават пеглани, средени а она оп-цуп, со три потези збрчкани у шкафот и после два дена пак истото на пеглање. Така, од неодамна купот алишта ми е оставен да си го пеглам сама, па ме подболнува да ви ви кажам, туку така да ти џитнам у шкаф збрчкосани. Да видите сеа како се по закачалки обесено, спастрено....
уф ,ама не сакам да пеглам,ххх некој ке си рече непеглана шетам ама грешка ке направи не сакам со причина,од мала нешто горам со пеглата,и од страв не пеглам,ама свекрвкава моја ми купе една заштитна гума или пластика шо и да е и не се гори ништо со неа, си ја ставам и терам работа,али кога ке дојде да пеглам пердиња е тоа е
Ијас сум истата... нема шанси да се облече нешто непеглано,а не да се стави во плакар, ги собирам алиштата од сушење и одма ги пеглам сите а долниот веш обавезнооооооо
Кај мене дома се пегла редовно, после сушење на работите генерално се и се редат на место. Мајка ми и баба ми пеглаат редовно, а јас по потреба и тоа само мој или евентуално од сестра ми облека пред излегување ако нешто ни се изгужвало кога сме претурале. А не знам колку е нормално, и сите се чудат, ама кај мене дома овие моиве пеглаат се! Буквално СЕ! И тоа ме иритира невидено, од проста причина што кажете ми која е потребата да се пеглаат гаќи, постелина, пижами, крпчиња и работи што не се гужваат? Фала богу па се опаметија и купија завеси што не се пеглаат, па само перат и бесат, инаку тоа беше целодневен процес. Колку само пати ми се случило да земам сува облека од жица и да ја облечам, ама тоа е парталче што не се пегла (пардон, кај мене се се пегла-ама барем не се гледа дека е изгужвано и нема проблем и потреба за пеглање) и веднаш настанува кавга со мајка ми дека само пеглала а јас сум се влечела изгужвана. Што нема врска!
Не обожавам многу да пеглам ама еднаш неделно е задолжително (најчесто во недела ) а другите денови по потреба ако излезат многу алишта. Веќе одамна сама си ги пеглам моите работи (задолжително) а и на сестра ми и родителите ако треба. Секогаш се собираат работите и веднаш се пеглаат, не можам да ги гледам како стојат така згужвани. И кога излегувам јас или било кој од дома ги разгледувам од глава до пети да не се изгужвало нешто па да се препегла. Секогаш алиштата ми се средени, испеглани, здиплени. Не можам да сфатам како може некој наутро во 06:30h да трча со алишта во рака да пегла, па кај ми е ова, кај ми е она.. ако веќе не средуваш одеднаш алиштата, барем навечер среди си комбинација за утредента и крај. Зошто малтретирања рано рано...
Од домашни обврски, само ова ми е СМРТ Еднаш неделно пеглам, моите работи генерално се од материјали за кои не е потребно пеглање, а на мм се треба да му пеглам. И генерално ок се снаоѓам -само имам проблем со кошулите - му ги правам партал. Со по 2-3 раба на ракавите, обавезно криво испеглана крагна и по некоја гужваница мора да се појави откако ќе ја ставам на закачалка кошулата. Ми покажуваа повеќе луѓе како се пегла кошула, дури гледав и туторијали ама кога не те бива - не те бива
пеглам два пати неделно обавезно недела и некој друг ден зависи како се насобрале алишта за пеглање еве сега пример пеглав петокот неделата и понеделникот судбина ахахахахах
Најчесто јас пеглам дома алишта,од сите домашни обврски оваа некако ми е најинтересна пеглам 3 пати неделно некогаш повеќе-помалку зависи кога како
мајка ми најчесто пегла но ако пример има некоја неизпеглана маица што ми треба секако дека јас си ја пеглам
мразам да пеглам кога пеглам од нервоза се препотувам по 100 пати и на крајот пак не е сјајно испеглано стварно не ме бива ама ај белки ке се управам или повеке ке си купувам прталчиња пери носи
Јас обожавам да пеглам. Пре би пеглала цел ден и на +40, отколку да бришам прашина. Перфекционист сум и не го оставам парталчето додека не го стокмам убаво со пеглата. На почетокот додека се усовршував, имав и некои помали киксови, ама среќа моја до сега не сум имала некоја фатална. Обично секогаш мајка ми има корпа полна со алишта за пеглање и неретко кога ми е досадно - пуштам музика и си пеглам. Ептен ме релаксира.
Хипице, за пеглање - во секое време! Мислам дека малку ми фали за да почнам да пеглам чорапи и долен веш.