1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Колку често јадете надвор од дома

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Svetilka, 6 декември 2011.

1. Hecate

Hecate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    948
    Па два пати неделно за викенд петок и сабота секогаш одиме како традиција ни е. Цела недела готвам и за викенд да си одморам. Немаме некој големи трошоци само јас и сопругот сме он има прилично солидни примања и можеме да си дозволиме и повеќе иако јас не работам. Во близина на нашиот дом има еден предобар ресторан и секогаш има превкусни јадења .

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.219
    Во просек 5 пати сигурно. Претежно за викенди, практикуваме да се прошетаме некаде надвор од Скопје при што задолжително ручаме во некој ресторан. За едно фино и пристојно седнување најчесто до кај 1500 ден. за двајца ни се доволно а ако сме седнати чисто онака на пица/некој бургер и пијачка, поефтино. Ама кога ќе се земе во предвид дека и дома да направам еден подобар ручек си оди барем половина од тоа, плус гратис малтретирање, валкање на кујна и садови тогаш мислам дека навистина некогаш се исплати човек да си се опушти некаде. Исто така и на работа, барем по еднаш во неделата со колегите си порачуваме храна, понекогаш и дома ако не мрзи или немаме идеја што друго да подготвиме. Порано имало моменти и кога многу почесто, секој втор ден што се вика сме седнувале некаде на јадење. Ама како фати короната така намаливме ради безбедност. Искрено, навистина ми е мерак да си седнам некогаш така, за среќа можностите ми го дозволуваат тоа па си велам зошто да не.

На Hortenzija и Ouravanture им се допаѓа ова.
  3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Често.
    Не знам со број баш ама повеќе од 15 пати сигурно.
    Башка кафиња, пијачки во кафичи.

4. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Мислам дека ова е трета година откако воопшто немам стапнато во ресторан или кафана

На Cosmic Girl, Anah и prashinka им се допаѓа ова.
  5. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    И, зошто не ја постави? Нема никаде за кликање...
    Ресторан и кафана е широк поим. Дали се мисли на отмени ресторани како Venetto, Пелистер, Тренд со обемно мени со цени од околу 200 денари па нагоре? Неколку пати годишно, 4-5 можеби. Ако се мисли повеќе на бистроа како кинески Star Ocean, или вегански Paradaise Food каде има разновидна готвена храна и каде питите(повеќе се вид на лазањи) се 70ден. и/или супите 80 ден. од порција. тогаш доста почесто, 3-4 пати неделно. Месечно 1-2 пати си дозволуваме комплетен оброк, околу 350-400 денари. После се чудиме како не заштедивме повеќе пари, па 2600 ден. отишле месечно на ручек.
    Но и од дома да си носиш, претходно треба да си купиш состојки за на пр. сендвич, иако сепак поефтино испаѓа така, се губи моментот на „седнавме некаде„, промена на атмосфера, раздвиженост.

За кафана отприлика пола тезгаџии од Зелен пазар одат во кебапчилница на чорба или кебапи или само на ракија (кафана моментот).
    Ако се тоа ресторани од типот на Trend, Venetto, Мулино и тн. а притоа барем еднаш дневно се јаде предјадење, главно јадење со салата, пијачки и десерт тогаш мислам дека тој или таа се релативно богати за македонски стандарди.

Но прашање е што е тоа вистински богата личност (во финансиска смисла на зборот, бидејќи има и душевно богати). Според некои дефиниции вистински материјално богати пред сè се оние кои можат да си дозволат во континуитет удобен живот (тука спаѓа и исхрана по ресторани) без притоа да мораат да работат за да заработат. Да речеме имаат големи суми на сметките кои постојано се оплодуваат со приливи од дивиденди и разни инвестиции, а работата околку истите им ја завршува некој друг платен за тоа.

6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.615
    Допаѓања:
    17.551
    2-3 пати месечно

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.298
    Пред пандемијата, одевме барем еднаш неделно.
    Откако почна, само еднаш сме биле.

На prashinka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    35.222
    Пред пандемија одевме почесто. Сега одиме поретко. Ама и тоа зависи на пример има недели кога одиме два/три пати дека така се погодило. На секое излегување трошиме најмалку 1000 денари (ако е поефтин локал) до 3000 денари во поскапи локали за нас двајца и едно нејадач дете.

Е сега се случува да нарачуваме храна за дома најчесто пици, пастрмајлии, кинеска храна или да земем готвена храна за носење од различни места. И тогаш е околу 700-800 денари максимум за тројцата.

На работа во последно време носам храна од дома за да се хранам здраво. Кафе пијам едно или две дневно од бифе/кафиќ.

Со ова темпо на трошење мене лично кафана/ресторан не ми е луксуз ама не останувам да се запијам или секој ден оброк да јадам надвор.

На WildMk и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  9. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.434
    Мене пола плата ми иде на искачања и хранење надвор.

Кафе пијам секој ден по разни места, некад и по двапати, скоро секогаш нарачувам за јадење посебно за на работа пошо се дешава да заглавам и по 16 саати, па мора да иам бек ап опции.

После долги математики и мини депресии, заклучив и дека уопште не ми се исплати да готвам и купувам ствари само за себе, пола од нив скапуваат, а на крај скоро се’ завршува у канта. Дефинитивно поише ми се исплати да се хранам надвор.
    Притоа да, ептен водам сметка за тоа шо го јадам, гледам да е здраво и иако е малку поскапо од регуларен скара ручек, за чоек као мене шо е сам, на крајот од денот, пак се исплати.

Просек у месец не знам колку пати, искрено и језа ми е да пресметувам, али да, живеам вака задњи четири години и најверојатно и ќе продужам, доека не дое маж, деца и сите тие ствари.

10. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.236
    Допаѓања:
    50.824
    Пред пандемијата искачав често, сега скоро ич.
    Откако почна оваа година мислам само 2 пати имам отидено во кафана, не сум многу по одењето.

На WildMk, Arjanit2021 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  11. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.385
    Ретко, од причина што знам како функционира менаџментот во рестораните во однос на хигиена и квалитет на храна.

На Cosmic Girl и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. ladydy13

ladydy13 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2019
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    445
    Пред пандемија секој викенд бев на журка, сега последнава година пијам скоро секој ден едно кафе а во ресторан можи еднаш месечно.
    Едит - причината е што во мојот град нема кај да се излези.
    Преферирам дома собиранки со друштвото и лабаво или со пиење.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.791
    Допаѓања:
    40.682
    За жал многу си во право...:sweat:

Инаку јас по ресторани и кафани не идам пречесто, може 2-3 пати месечно максимум. По кафичи и ланч барови почесто, некогаш два пати неделно некогаш повеќе, некогаш ич, искрено зависи од време. А пред пандемијава, фактички кога бев средно и после кога почнав со факс бев многу послободна и секој ден бев по еднаш-два пати на кафе, навечер обавезно на јадење два пати неделно, плус журки....ама секако не е само времето, реално цените се неспоредливи тогаш и сега.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.565
    Порано кога се дружев со едно друштво идевме цело време по кафани, се пијанчевме на шабански песни. После коа се здружив со едни други тие пак плукаа по мене што сум користела србизми од овие што ми останаа:D
    Сега не идам од други причини…
    Само во Дојран кога идам тогаш обазено и доручек и ручек во кафана 8)

Едит: Не е секогаш се до парите треба и да ти се погоди друштвото за во кафана.

15. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.679
    Зима ретко може да биде 2/3 пати во месец да идам на ручек.
    Али кога е топло често знам да седнам на ручек. Недела се собиравме друштво и идевме некаде најчесто надвор од Ск на ручек.

Не сум тип шо оди по кафиња, кога искачам идам по ручеци или вечери.

16. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    8.361
    Обично еднаш или два пати неделно знам да седнам со маж ми или некоја другарка на ручек/вечера во некој ресторан или да се собереме со друштво во некоја кафана.
    За дома храна од ресторани не порачуваме скоро никогаш. Преферирам да си готвам, уживам во готвењето и реално со добра организација не ми одзема многу време.
    И храната по рестораните е доста поскапена. А хигиената и начинот на подготовка не би ги коментирала.
    Едно седнување за двајца е околу 1000-1500 денари, а не се воопшто малку пари.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.014
    Допаѓања:
    9.598
    Еднаш неделно:)

18. Dzovani

Dzovani Активен член