1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. viktorxD

viktorxD Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    341
    ааа.Не го видов :D
    тогаш океј ...Ако и успее супер )

2. Reachel

Reachel Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.903
    Имам windows 8.1

3. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Океј нема врска средив како и да е фала :D

4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    Хм, можеби ова ке биде најглупавото прашање што го поставил некој во оваа тема, ама... Што да правам кога незнам.
    Дечко ми ептен го чува неговиот компјутер :D Стварно, пази да не симнува слики, музика, документи, зошто ке му влезеле вируси. Има антивирус АВАСТ, ама многу мрзлив изгледа пошто ништо не чисти. И сега, вадев јас некоја музика од интернет и за беља изгледа ептен го заразив компјутерот. Прво почна да се појавува едно прозорче на кое пишуваше дека има вирус и на него стоеше бубашваба.
    После еден месец таа бубашваба престана да излегува, ама сега компјутерот ептен кочи,ја снемува стрелката па ке се појави по 10 мин, па ке кликнеш да отвориш страна и тој блокира...
    Е сега, претпоставувам дека кочи бидејки има вируси, има ли начин јас да го исчистам сама компјутерот со помош на тој антивирус, т.е да ги избришам бидејки тој ги става во карантин или не? Или дали има некој антивирус да симнам од интернет, да го инсталирам и тој сам да бара вируси и да брише, или единствен спас му е форматирање? Хелп ми:doh::doh::doh:

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Има некои антивируси кои не ги бришат во целост некои вируси па поради тоа е потребен формат.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.189
    Е, вака сега. Ќе откуцаш во пребарувчот Malwarebytes анти витус, откако ќе ја симнеш бесплатната верзија ќе го скенираш на целосно скенирање и мислам дека ќе биде се во ред.
    П.С Скенирањето може да потрае ама мислам дека ќе има ефект. Можеби нема да биде скроз чист како тазе инсталиран ама ќе ви овозможи непречено функционирање.
    Форматирањето или преинсталирањето е решение ама тоа кошта а и нема потреба ако компјутерот се доведе во состојба да нормално функционира.

7. Kartman

Kartman Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    51
    nitu eden antivirus ne gi znae site virusi
    ako se somnevas deka nekoj fajl e virus prati go na https://www.virustotal.com/

PS virus ne e nisto posebno,toa e softver napraven za nekoj da te tormozi ili da ti go iskoristi kompjuterot za nesto(ne se sekiraj ne se poznavate licno megu sebe), ako ja sednam i napraam nov virus i go rasiram sega nitu virus total nema da go detektira(barem ne dodeka ne sednat da vidat so prai aplikaijata i ja zapisat kako virus)-vikam nitu deka virus total gi skenira fajlovite so preku 40 razlicni antivirusi i vazi za default nacin za dokazuvanje deka aplikacijata so sakas da ja siris po forumi ne ti e zarazena so virusi

@hello-kitty.90
    kocenje na kompjuter nemora da znaci VIRUSSSS moze ti e prepoln so gjubre/malku prazen prostor na hardisk,imas premnogu fragmenirani fajlovi na hardiskot,premnogu aplikacii se staeni autostart so go puni ramot ili moze ako e star da pregreva procesorot ili da te koci stariot hardisk (kako sto mi prai na mene kompjuterot) ili mozes da imas staveno dva antivirusi (slucajot so kompjuterot na edna poranesna drugarka lol)

slednovo e moeto mislenje kako mozes da PROBAS da iscistits inficiran kompjuter...se potrudiv da go napraam so e mozno polesno
    zirni go i pisi ako nerazbiras neso
    -----------
    0) ako neznaes da pravis uninstal na softver (ako mislis deka stiskanje delete na ikonata od programata sto se naoga na desktop ke ja izbrise celata aplikacija ignoriraj go celiov tekst i vikni nekoj so znae poveke)

1)zapisi gi site pasvordi deka metodov ke te odlogira od sve

2)pred da se pokaze simbolot na windows stiskaj F8 (safe mode) ke se pojavi tekst slicen kako na slikava so strelkite od tastaturata selektiraj go toa so e so crveno u slikava i stisni enter

3)simni ja besplatnata verzija od CCleaner i iskoristi go za da se iscisti gjubreto od kompjuterot (temp files+ako deckoti ima poznavanja od kompjuteri neka proveri koj programi se staeni kako auto start i potoa neka gi proveri site sumjivi so https://www.virustotal.com/ ako nekoj od niv se pokaze kako maliciozen fajl neka go iskluci da ne e autostart.... ako neznae nemora)
    https://www.piriform.com/ccleaner/download

4)simni Malwarebytes i skeniraj go celiot kompjuter
    https://www.malwarebytes.org/mwb-download/

5)simni kasperski virus removal tool i skeniraj go celiot kompjuter
    http://www.kaspersky.com/antivirus-removal-tool?form=1

6)simni Norman Malware Cleaner i skeniraj go celiot kompjuter
    http://www.softpedia.com/get/Antivirus/Norman-Malware-Cleaner.shtml

7) simni SUPERAntiSpyware Free Edition i skeniraj go celiot kompjuter
    http://www.superantispyware.com/download.html

AKO NEKOJ OD NABROENITE ANTIVIRUSI IMA "REAL TIME SCANNER" IZBRISI GO OTKAKO KE GO SKENIRAS CEL KOMPJUTER DEKA DVA ANTIVIRUSA STO IMAAT REAL TIME SCANERI KE TI GO UKOCAT KOMPJUTEROT (baah za sekoj slucaj brisi gi site koga ke zavrsis so skeniranje na cel kompjuter so niv)

8 )ako ti e star antivirusot (ako ne go izbrisa dodeka posle skeniranje so nekoja od alatkite)
    koga ke zavrsis so cistenje mozes da gi izbrises site alatki so gi nabrojav i izberi nekoj/eden celosen antivirus
    ja korisam kaspersky
    drugar koristi eset nod32
    avg e okej antivirus
    simni nekoj trial i najdi serial number ili crack ili trial reseter

9)resetiraj go kompjuterot i ostaj neka se startuva normalno

10)ako pak koci posle brisenjeto na virusite ili ako voopsto ne najde nikakov virus vikni nekoj so se razbira od kompjuteri

EDIT:za u idnina otvoraj sumjivi fajlovi so Sandboxie (imas full verzija na torrent ...use google)
    pod sumjivi podrazbiram aplikacii (najcesto zavrsuvaat na .exe ako ne ti se skrieni ekstenziite u windowsot)

Последна измена: 25 декември 2014
    На theowndemon и ccca им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    @Kartman ептен ти благодарам што одвои време и проба да ми објасниш детално.
    Но, бидејки и не се разбирам многу, а и комплицирано ми изгледа, мислам дека ке оди на сервис.
    Верувам дека станува збор за вируси, како што кажав после вадење музика, се појави една порака со огромна бубашваба и некое време постојано свиркаше и се појавуваше. Инаку, ниту е стар компјутерот, ниту е преполн дури и нема многу снимано, имам само еден антивирус, аваст, ама исто како и да не сум го имала.
    Фала

На Kartman му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Quuen

Quuen Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    2.603
    dobro ona mozhe sama da proba no ne se poshto mozhe kompjuterot i da se rasipe inaku ako ubavo razbrav ako zboruvate za preinstaliranje na windows ne e 200-300 den malku poskapo e :))

10. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    10731056_890218387657212_1614931474187502652_n.jpg

На Kartman му/ѝ се допаѓа ова.
  11. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    имам проблем со мрежата на лаптопот т.е не можам да се конектирам со интернет....таму каде што се цртичките за интернет има црвен икс...ми кажаа дека на теструрта имало некое копче за да го уклучам и да функционира но јас немам такво копче..дали некој знае како можам да го решам проблемот ....лаптопот е леново

12. Deadhalf

Deadhalf Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    65
    ми треба помош..
    нешто стиснав,незнам што и коа ке уклучам цс ми се појавува црно на екранот и пишува out of range 90.1 kHz/60Hz
    сеа шо да праам знае некој?

13. Kartman

Kartman Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2014
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    51
    niso ne se razbira so sakas

najveke so me potseka na utnat refresh rate na grafickata karta ...ako e toa treba da go namalish refresh rejtot, a neznam kako se prai toa bez da vlezes u windows
    ...valjda probaj da go startuvas u safe mode (http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2268) windowsot ili vikni nekoj da ti go reinstalira

На Deadhalf му/ѝ се допаѓа ова.
  14. VictoriaSan

VictoriaSan Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    943
    Има ли некој од тука што користи code block, да ми каже што е проблемот постојано ми се исклучува ни копајлира ни покажува грешки каков и код да напишам се покажува ова Problem.png

и потоа се исклучува , божем имало врска со антивирусот ама и него го деактивирав и пак ништо..:/

15. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Можеби и не е некој проблем з некого, ама мене мн ми смета ова и не знам како да си го вратам пребарувачот во првобитната состојба :|

Брат ми на не знам кој налун успеал да смени опции во Гугл хром и сега цело време ми се појавува ова човечево ( person 1/2...) горе.
    Си беше најнормален пребарувачов без вакви глупости додатоци. Пробав и во нели тоа сетингс да видам што е ама никако не можам да го тргнам ова. Ај некој нека ми помогне, се нервирам вака. Се што ми беше во букмаркс сега го нема :(
    Прашањето е како да го тргнам тоа што е означено со црвено на сликава ? :^)

Прикачени фајлови:

• hhhhhhh.jpg
      hhhhhhh.jpg
      Големина на фајлот:
      81,8 KB
      Прегледи:
      25
  16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Симонче не паничи, ништо не е изгубено, се си е тука :) Проблемот е што два корисници се најавени во твојот Google Chrome. Се што треба е да направиш е да го промениш Person 2 во Person 1 (бидејќи моментално ти е логиран Person 2. Тогаш ќе ти се вратат и Bookmarks и се. Ај пиши дали успеа :)

17. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Ама јас сакам воопшто да го нема тоа person... До прееска така ми беше најнормално без вакви глупости. Не знам што му направија, ама со ова ниту можам видам history ниту ми се сочувуваат маиловите да не морам да ги пишувам по сто пати кога се логирам...

Како да го тргнам тоа, мене тоа ми е прашањето?

18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Иди во Settings и таму кај што ти е тоа People кликни на Person 2 и десно ќе ти се појави едно иксче и кликни на него и ќе му направиш Remove на Person 2.

19. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    И ми се затвара цел
    и ми се затвара цел гугл хром, кога ќе го отворам пак, пак ми стои на Person 1. Не можам никако да го тргнам тоа.

20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.241
    Ама на тебе според сликата ти беше на Person 2 и мислам дека ти требаше да се вратиш на Person 1. Освен ако немаш и некој трет јузер кој што ти е првобитниот. Како и да е, таму лежи зајакот. Толку можам да помогнам јас вака од дистанца. Прашај некој комшија или сл.