Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Angelche

Angelche Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2010
    Пораки:
    3.747
    Допаѓања:
    1.358
    Компјутерски проблеми

Едно прашање, каде и како можам да проверам како стојам со слободна меморија во компјутерот?? :tmi:

2. Tanny

Tanny Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    401
    Компјутерски проблеми

Во My Computer во Local Disk (C:)или во Local Disk (D:) зависи каде сакаш да гледаш , па десен клик врз нив па properties и general :))

се надевам дека ти помогнав :D

На Angelche му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SanjaKirchner

SanjaKirchner Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    762
    Компјутерски проблеми

Оди во "my computer" Кликни десен клик на "C" или на "D" иди propreties и ке ти се појаве едне круг во плава и црнвена боја.
    Плава боја- used space
    Црвена боја-free space
    Црвената боја ти кажува колку имаш гига бајти слободни.

На Angelche му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tralalala

tralalala Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    20
    Компјутерски проблеми

Епа вака јас сега да се изјаснам. Што би можело да биде кога компјутерот ти се укочува на секои 5 минути и се исклучува, а пред да се исклучи се појавува некоја плава страна и после не се уклучува??

5. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

Windows is corrupted !!!!!! Или имаш проблем со некој хардвер дел.....крајно нешто - прегрева ;)

Пробај да го оправиш со "back up" на информациите и после формат....

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Може е до напојувањето, однеси го на сервис нека ти го сменат, за да не зборуваме на памет сега, ама претходно сними си ги битните фајлови слики и сл. на цд да не треба и да ти го форматираат.
    Можеби е и до кулерот, провери вентилаторот да не ти фатил прашина со стапче за уши исчисти го полека или отвори го куќиштето па исчисти го ама ако не си правела вакво нешто до сега однеси го кај некој што се разбира. Штом ти дава плав екран носи го на сервис не го оптоварувај уште повеќе.

7. snegulka21

snegulka21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    93
    Компјутерски проблеми

Како да наместам да има македонска поддршка на компјутерот, форматиран е и сега нема мак. ај кој знае да ми каже :)

8. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Компјутерски проблеми

Доле во taskbar-от би требало да имаш кратенка EN оди со десен клик на неа, потоа Setting па add и најди македонска поддршка. :) Доколку не можеш да ја најдеш кратенката, односно ја немаш, на taskbar-от стисни десен клик, потоа toolbars и штиклирај го Language bar. :)

Ајде едно друго прашање. Многу ми кочи компјутерот, не можам да гледам видеа на раат (не е до потрошен интернет), музика не можам да слушам, општо ми кочи компјутерот кога сум на интернет. Прееска баш ми се појави едно прозорче доле, како известување и пишуваше нешто како Low virtual memory ама не успеав да видам подобро бидејќи не сакајќи го стиснав и се исклучи. Сигурно поради таа ниска виртуелна меморија ми кочи компјутерот при работа со интернет. Дали некој знае што треба да направам ?

Едит:

Прикачени фајлови:

• untitled.jpg
      untitled.jpg
      Големина на фајлот:
      19,2 KB
      Прегледи:
      150
  9. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

Две работи....Првата е дека најверојатно имаш вирус и треба да се исчисти.....симни ја програмата - "malwearebytes" - добра е ;)

второ - мораш да ослободиш место на комп, т.е. мораш да избришеш нешто.....почни со бришење на "temporary files and cookies "

10. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Компјутерски проблеми

Антивирусот ми го поминал лимитот, а покрај тоа нема спречено ни еден вирус иако редовно му правев скен бај д уеј имав НОД.
    Сега сакам да го сменам, прво треба овој да го избришам така па после да ставам друг?
    Ме интересираше постапката треба да спуштам антивирусот прво или од цеде да го инсталирам? и кој ќе ми предложите, касперски знам го фалеа :?:

11. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

Ќе ти го кажам истото што го пишав и во претходниот пост.....Симни си malwarebytes и завршена работа....симни го од тука:

http://www.malwarebytes.org/

ниту да се замараш со други антивируси ниту процедури за анинсталирање/инсталирање ;)

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Компјутерски проблеми

Мистери,јас го симнав, ама за да ги исчисти грешките, вика дека треба да се купи нешто... :?:

13. ElleS

ElleS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    210
    Компјутерски проблеми

aко си нашла чаре кажи, јас сеуште го имам истиов проблем... мислам дека треба да се преинсталира виндоусот ама освен тоа друго решение ? :?:

14. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

Пробај да го симнеш од тука ;)

http://download.cnet.com/Malwarebytes-A ... 04572.html

15. glammur

glammur Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2010
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    20
    Компјутерски проблеми

Јас денес бришев непотребни програми од add/remove programs во control panel и по грешка сум избришала еден програм C-Media 3D Audio Driver а тој очигледно служи за звукот. Е сега, компјутеров односно мониторот (бидејќи немам звучници, туку преку мониторот слушам) не испушта звуци, ама затоа компјутерот (куќиштето) секогаш кога има некаков error испушта звук. На гугл го побарав програмов и го најдов, го симнав ама не сака да се инсталира до крај. Некое чаре?

16. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

си го избришала драјверот и затоа сега немаш звук.....кога си го купила компјутерот најверојатно ти дале цедиња со драјвери....во едно од тие мора да го има драјверот....ако не ќе мораш да го најдеш од нет ;)

17. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Компјутерски проблеми

Mистери и јас ја симнав таа програма и ми бара код за целосно да работи :@ сега може само да скенира вируси.

Ако ми беше за скенирање сама ќе си скенирав, знам дека имам вируси, не ми треба и програма да ми го потврди оа :(

18. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

кој знае од кај сте ја симнали вие :D избришете ја и симнете ја од последната страна што ја пуштив ;)

19. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Компјутерски проблеми

Абе мафни се таму лажго еден :!: ја симнавме од кај што ни кажа и сега пу пу не важи :swear: па немам јас неограничен нет стално да симнувам антивирусни, овој последниот проверен ти е или и него од ракав го истресе? :P

20. Mistery

Mistery Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    1.626
    Компјутерски проблеми

како чисто да те откачам да не мрчиш :P .... проверен е ;) ( :wasntme: )

На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.