Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    Ох јас и памтење имиња да знајш .... јас со години идам тука врска немам како се вика местото ... :tmi:
    Пелагонка знаев дека има како продавница, не знаев дека има сервис.
    За АМЦ знам дека се дефектни, дека кратат делови, ставаат стари, и такви работи. :worried:

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    После преинсталација на компјутерот, се е во ред освен една работа .... touchpad.
    Го пуштам компјутерот и гледам дека буквално blank ми е, го нема нигде.
    upload_2016-11-26_6-0-41.png
    (ова е малку покасно сликано очигледно, не знам како да објаснам инаку)
    Штом го поврзам маусот, се е во ред.
    Се обидов да најдам на интернет шо е, да не испадни одма трчам по мајстори, а нештото ми е пред очи, и овде гледав.
    upload_2016-11-26_6-2-12.png

Ама таму го имам само ова:
    upload_2016-11-26_6-3-30.png
    Сакам да кажам, неможам да најдам сем ако ете јас не го гледам, не знам. Патем ова што го покажува е маусот кој ми е сега прикачен.
    upload_2016-11-26_6-4-14.png
    Ова веќе не знам колку пати го пробав .... уште прв пат кога забележав дека не функционира.
    upload_2016-11-26_6-4-54.png
    И тука го дава само маусот, а не и тачпадот
    upload_2016-11-26_6-6-38.png
    И он е up-to-date.
    Не знам ни како да го опишам проблемот на кратко за да барам на интернет, и продолжвам да барам, ама ете да пишам и тука можеби некој знај.

3. Mladenov Igor

Mladenov Igor Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    11
    Каков Windows инсталираш, x86 / x64? Пиши го моделот на лаптопот (целиот што го пишува доле на лепенката одоздола или стави слика од неа). Можно е да не одговара драјверот за touchpad-от.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    upload_2016-11-26_20-43-33.png
    upload_2016-11-26_20-44-45.png
    Овие работи?

5. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.359
    Допаѓања:
    174.146
    Дали проба да го уклучиш touchpad-от со Fn+F7 ?

6. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    И јас ги имав истите проблеми на почетокот. има една програма што многу ми помогна околу тоа.
    Остави тоа што виндоусот вика треба сама да си ги завршиш работите.
    http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/IObit-Driver-Booster.shtml
    Пробај ја првен оваа, види што ке направиш.
    Потоа ке ти дадам друга, ама сигурна сум дека и оваа ќе заврши работа.

7. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    Поќе од еднаш. Прво не ми беше логично да е нешто другио и пробвав на него ама џабе, воопшто го нема, не стој маусот на сред екран здрвен туку кога ќе го откачам маусот скроз го снемва.
    Фала ти, сега одма ќе пробам. :l:

На ToksycznaReakcja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.543
    Допаѓања:
    5.893
    во Ворд,

Како да направам проред 1.5 (сингле спаце) ?
    рамка со големина 21 х 29,7, со порамнување justify, лево и десно маргини :
    долу,горе,лево,десно 2.54 цм ?

Последна измена: 28 ноември 2016
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    @SunnyGirl2
    Малото бројче до една реченица која продолжува со линија под страната е фуснота.
    upload_2016-11-28_5-50-38.png
    Резултат:
    upload_2016-11-28_5-50-59.png

Хедер и Футер обично се текст, означување на страната која се појавува на секоја следна страна (освен ако не е означено поинаку), обично е во посветла боја за да не се меша и во надворешноста, надвор од листот каде што пишуваме. Најчесто е име на институација, град, држава, наслов - односно работи кои се пофторуваат секоја страница.

upload_2016-11-28_5-53-55.png
    upload_2016-11-28_5-54-20.png

Маргините се од каде до каде можиш да пишуваш на листот односно кој дел од листот ти е достапен. Има неколку често користени маргини ќе ги видиш на сликата, исто така можиш и да си наместиш по твое.
    upload_2016-11-28_5-57-14.png

Проред и порамнување од двете страни:
    upload_2016-11-28_5-58-23.png

Ова не го сфатив најдобро:

Justify е порамнување од двете страни, види погоре, проредот сито ти го сликав погоре, а за да направиш свои маргини треба да одиш во custom види исто на сликата кај маргините погоре.
    Таму ќе ти излези вакво мени:
    upload_2016-11-28_6-3-42.png

Во глобала то е то се надевам ќе ти поможи :D

edit: Јас почнав да го пишувам мислењето па правев пауза гледам си го сменала твоето мислење во меѓувреме и дека ти треба само последниот дел. :lol:

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nina+O

Nina+O Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    108
    Изгледа немаш дравејр за touch pad, најди го тој драјвер само, инсталирај го и пробај.И најпоследно кажи дали заврши работа.позз:nod:

На theowndemon и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  11. Mladenov Igor

Mladenov Igor Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    11
    Извини што доцнам толку многу. :( За овој модел драјверите се достапни од официјалната страна на Acer на овој линк :
    http://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/5611?b=1

Можеш да свртиш доле до каде што пишува touchpad или оди дирекно на некој од линковиве :
    http://global-download.acer.com/GDF...3=ASPIRE ES1-512&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=PA_6

http://global-download.acer.com/GDF...3=ASPIRE ES1-512&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=PA_6

Не се грижи, нема вируси. :)
    Ова ти е последна шанса да пробаш да ги инсталираш драјверите рачно. Ако нешто не бидне пробај да пријавиш рекламација во продавницата, можно е да е хардверски дефект.

12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    @Mladenov Igor ставив, пиши дека е успешно ставено и бара да се рестартира, рестартирам и пак не функционира. Како и да е ќе го однесам на сервис, мислам ете да откажеше од нигде никаде ќе сфатев, ама откажа одма после преисталација. :|
    Како и да е, ви благодарам на одвоеното време! :hug:

13. Mladenov Igor

Mladenov Igor Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    11
    Пред да го носиш, се сетив на уште една работа како можеш да елиминираш дали е хардвер или софтвер во прашање само незнам дали ќе знаеш како да го изведеш. Ти треба да boot-ираш live систем од usb како Ubuntu. Ако ти работи touchpad-от таму, Windows-от ти е, во спротивно е хардвер во прашање.
    Ако знаеш ова како да го направиш пробај, ако не носи го во сервис.

На Nina+O и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    @Mladenov Igor ќе му кажам на дечко ми и другар ми, сепак и двата сакаа со Team Viewer да се обидат ама некако не сакаше апликацијата да соработува.
    Ако знат ќе се обидам и со ова ако не на сервис ќе го однесам :)
    Фала ти многу уште еднаш за одвоеното време. :l:

15. Згодно Момче

Згодно Момче Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    4.979
    @theowndemon гледам имаш Windows 10 x64bit. Оди доле во Аction Centar > All Settings > Update and Security > Windows Updates доле имаш Advanced options > Штиклирај Give me updates for other Microsoft Products when i update Windows, Отштриклирај го Defer feature updates (тоа ги одложува update-товите и до 8 месеци. И Check for Updates. Ако нема ништо на http://www.driver-wireless.com/acer-aspire-e15-drivers-win7-win8-win10.html ти ги најдов во .zip форма се за сите Devices. Поздрав.

16. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.543
    Допаѓања:
    5.893
  17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    @SunnyGirl2 тоа ти е автоматски ажурирана содржина како што имаш наслови
    upload_2016-12-2_0-0-52.png
    Heading 1 ќе биди скроз на крајот, како одиш понатаму до - Heading 2 & Heading 3, тие ќе бидат повнатре.

@Згодно Момче благодарам на одвоеното време! Сега го направив првиот дел почна да слегува неколку апдејтови па ќе видам после како ќе испадни се.

На Згодно Момче и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  18. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    823
    Здраво, дали некој знае некој македонски сајт каде би можела да прочитам нешто за Oracle's SPARK M7 PROCESSOR??

19. E.k.i

E.k.i Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site,
    Najnapred bi sakala da pobaram vash sovet okolu nesakajki izbrishani sliki od mob tel.
    I se sluci na edna moja prijatelka, i toa sosema nesakajki, shtiklirajki go cel album od 450 sliki, i go izbrisha!
    Ve zamoluvam za pomosh..postoi li nacin da gi vrati barem del od slikite koi i izbrisha?

20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.286
    Јас имам два проблеми, едниот ми е за таблетот, едниот за маусите.
    Проблем 1. Епа вака, вчера го имав ставено таблетот да ми се полни долго време, излегов и се тоа. Пред да излезам беше стигнат до 20%, кога си дојдов до 21%. По околу 5 часа не ми беше логично да е само толку наполнат си реков да не е откачен нешто ама пишеше: Charging 21%. Го сменав и полначот, ете не знам зошто, и местото за полнење. Пак пишеше дека се полни и дека е до 21% стигнат. Денес го испразнив скроз дур се исклучи, и го ставив да се полни исклучен и пак е закочен минимално со полнењето по скоро сат и пол. Сепак ќе го остам уште некој сат за секој случај. Доколку ете, не полни, од прилика кој е проблемот?
    Проблем 2. Имаме исти мауси со брат ми, бежични. За да не ги мешаме, обележан е неговиот маус и усбто за приклучок. Секогаш ако тој прв го има пуштено лаптопот и сме во иста соба, после јас го пуштам лаптопот и го земам маусот и мрда и кај мене и кај него и на неќење му исклучвам и поттервам работи и искрено непријатно е. Ако ги сменам усбињата работат спротивно, мојот кај него, неговиот кај мене и мора пак да ги сменам и после тоа секој маус работи таму кај шо е приклучен. Дали има начин како да се избегнат овие непријатности?