Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975

Средено. @theowndemon и еден друг член се уфрлија со помош, Демонка ми прати постара верзија на Офис, а другиот член ми прати активатор, ама немав кога да ги вклучам ни едниот, ни другиот. (имав работа, а после и гости)

Офисот остана отклучен за чудо, иако му помина активацијата. Јас битно се' префрлив што ми беше за работа на Гугл драјв и испратив некои што требаше да бидат во Ворд ден порано. Неколку часа откако му истече клучот една гостинка - ИТ сапорт ја викам :D - ми среди се', без да гасиме антивирус и без да преинсталираме ништо.

Сега имам Офис Про 2016, ама не знам како, зш ми рече да не гледам што ќе прави со лаптопот. :rofl:

Благодарам уште еднаш до сите што се потрудија да помогнат, мене ме фана блага паника. :tmi:

На Peco, Antolinaa, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Дечки, лaп тoп не кoристaм oткaкo имaм смaртфoн, зaтoa и не се рaзбирaм нештo мнoгу. Ми требa кoнкретнo зa фoтoшoп и некoи други прoгрaми зa прaвење лoгoa, едитирaње видеa и сличнo. Акo некoј знaе дa ми кaже кoлку е дoбaр oвoј зa мoиве пoтреби ќе биде супер. Истo тaкa и други препoрaки се дoбредoјдени.

3. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Го заборавив пасвордот на меилот,а картичката со телефонскиот број на кој ми беше пријавен не ја користам повеќе.. Постои ли некој друг начин да си го повратам меилот? Ве молам пишете ако знае некој.

4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.275
    Планирам да печатам постери во А3 формат, таму ми рекоа дека нели, логично, сликата мора да е во А3 формат. Како можам да ги „сменам“ сликите кои ги имам во тој формат?
    Која програма да ја користам и како?
    Благодарам.

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Кажете кај да носам компјутер на форматирање (Скопје)?

6. LittleGirl626

LittleGirl626 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2016
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    267
    Знаете ли како, и дали може да се блокира некој сајт.. Како на пример сега да направам некако да неможам да ја отворам фемина, исто како да не постои.. Незнам дали убаво се изјаснив, дали ке ме разберете што сакам да кажам..

7. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    https://www.computerhope.com/issues/ch001480.htm
    Еве ти повеќе варијанти за тоа како да блокнеш вебсајт.
    Највеќе ти препорачувам Family Safety и преку пребарувач.
    Само Google Chrome нема апликација за блокирање затоа ке мораш да симнеш екстеншн.
    Се надевам ќе е од помош :)

На LittleGirl626 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Ако користиш Google Chrome, симни го ова:https://chrome.google.com/webstore/detail/block-site/eiimnmioipafcokbfikbljfdeojpcgbh

Симни го а потоа ќе го стистеш тоа бледо копче горе десно, и блок сајт, ќе ти се отвори нова сраница, во празното место каде имаш example/example ќе ставиш линк и потоа ќе стиснеш да се блокне сајтот.

9. ToksycznaReakcja

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    А3 формат во испринтана форма ти е 3508 пиксели * 4961 пиксели.
    А компјутерска резолуција на сликата треба да ти е 842 пиксели * 1191 пиксели.
    Доколку сликата не е толку голема или пак е преголема тука слободно можеш да ја средиш сликата да е таа големина http://imageresize.org

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Paint.net е минијатурен вид на фотошоп кој е бесплатен и е едноставна инсталација.

Но, ако сакаш да го имаш вистискиот фотошоп бесплатно, следи ме детално:
    • Пред да почнеш, треба да имаш антивирус и ~2 GB слободно место на компјутерот. Овој процес не е легален, но нема казни за вакви нешта во Македонија, дури професорите кај нас нелегално симнуваат програми.
    • Прво ќе ја превземеш апликацијата uTorrent
    • Потоа ќе го превземеш фотошоп од The Pirate Bay (Стисни го зелениот текст до магнетот)
    • Кога ќе го превземеш, исклучи го интернетот, и исклучи го антивирус програмата и windows firewall/defender, бидејќи треба да направиш нешто битно пред да го употребиш
    • Инсталирај Фотошоп и не го уклучувај, треба Crack-от (Го земаш crack-от од фолдерот 64 bit или 32 bit во зависност на каков bit-ен е твојот компјутер и во тоа дали го инсталираш Фотошопот во Program Files или Program Files x84(84=32) но ако твојот компјутерот е 64 bit,можеш и со 32 bit crack. Oвој Crack го копираш и ќе ставиш во фолдерот каде се сите фајлови на веќе инсталираниот Фотошопо поточно каде што има amtlib.dll фајл и ќе ја стиснеш paste а потоа paste and replace.
    И ако се ова ти успеа, ти ќе го имаш вистинскиот оригинален фотошоп.Уклучи си интернет, и антивирус и windows defender, се ќе си е во ред.

Би препорачал некој што знае за вакви работи да ти помогне
    , бидејќи не смееш да направиш никаква грешка додека го вметнуваш crack-от(кракот).Ако не го направиш тоа твојот фотошоп ќе има временски период, и потоа неможеш да го уклучиш, а исто така и многу опции ќе ти бидат забранети, поубаво на Paint него ваков Фотошоп.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.275
    Слегов фотошоп и како што видов на нет беше 29.7х42.0цм, па кога бев на печатење ми ги испечати и беа чисти сликите, не неа развлечени и сите тие работи.
    Сепак ти благодарам, ќе запазам следниот пат кога ќе печатам!

На ToksycznaReakcja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Амa мене ме интересирaше кoнкретнo зa лaптoпoт пoвеќе. :lol:

На Dim40 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    :wasntme:

Добар е, има шанса за мал lag на моменти кога ќе едитираш видеа, но неможам да гарантирам.Имам малку послаб лаптоп со многу слични спецификации и не е лош.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SofianaMichelle

SofianaMichelle Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    45
    Здраво.. Ви се случило лаптоп наеднаш да закочи и да брчи, претходно никакви проблеми. Модел- Асус !?

15. flowersss

flowersss Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    130
    Дали знае некој доле што треба да пишам сакам да се најавам ма форум поздрав

Прикачени фајлови:

16. ToksycznaReakcja

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Доколку е премногу загреан или има проблем со графичката, најчесто е случува со уклучување на игра или апликација која ги надминува перформансите на компјутерот.
    Ова ти се случува кога ќе уклучиш некоја програма или преку нормална работа?

17. teressa

teressa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    514
    Здраво на сите. Дали некој знае некoj програм со кој би можела да си ја сменам ip адресата?

18. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Не ти треба програм, следи упатство
    http://whatismyipaddress.com/change-ip

19. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
  20. Lastbreath

Lastbreath Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2010
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    20
    Незнам на кој провајдер си но во денешно време ретко кој има статичка ип адреса,
    во превод динамичка адреса ти се менува секој пат кога ќе го уклучиш компутерот,
    ќе му направиш рестарт на рутерот или самиот DHCP е временски наместен да смени
    ип адреса после одредено време.

На Dim40 му/ѝ се допаѓа ова.