Форумџика на годината

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.366
    Допаѓања:
    171.394
    Nemoze da se ukluce
    Izgleda padnat sistem
    Sea care samo format a?
    20180721_014259.jpg

На Aleksandar1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    7.679
    1. Исклучи га ут струја.
    2. Па уклучи га
    3. Стискај F8 додек се уклучуе
    4. Избери safe mode
    5. Толкуфка јас знам.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ivana J.

Ivana J. Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2015
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    56
    Acer, Lenovo или Asus ? Кој е подобар и зошто ?

4. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2017
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    5.497
    Lenovo веќе 7години два пати од вируси што го имам чистено, ни да се расипе ниту ништо, јас сум мн задоволна од леново исто и таблетот 3 год фала богу не се расипал ниту му фали нешто (сепак мое искуство)

5. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.313
    Нема дискусија тука,асус најдобрите во светот се.

6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Треба да знаеш дека обично секој си го фали тоа што го има дома :smirk:

Имаш веб страници кои озбилно тестираат куп брендови и прават проценка, па можеш таму да видиш кој бренд е подобар.

7. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Зависи какви компоненти има, нема врска дали е Леново или Асус.

8. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @Ivana J. Не треба да слушаш никој, туку треба да си одбереш во зависност од намената за која ти треба. Гејмерски и работа - асус, фејсбук и Јутјуб - леново, работа - dell или hp. Само apple немој. Процесорот ти е најбитен, немој да купуваш intel celeron во никој случај.

9. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Еве да речеме леново е, има и7 процесор или рајзен 5, има 1050 ТИ 4гб графичка и сакаш да кажеш не е за гејминг затоа што е леново? Нема врска марката туку компонентите.

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Сите се добри.
    Асус важат како најдобри, не би противречела на тоа.
    Леново имам купено за неколку мои блиски и сите се презадоволни. И јас земав Леново последно.
    Ејсер имаат фини специфични конфигурации кои одговараат за некоја намена (ама колку се достапни кај нас е знак прашање).
    Во глобала, побитно ти е од каде ќе го земеш отколку која марка е. Сѐ може да се случи, убаво е да знаеш дека имаш фини и пристапни луѓе со кои можеш да оствариш нормална комуникација на другата страна.

11. formentera

formentera Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Што може да се спаси од лаптоп со прегорена матична плоча? Би ми откупиле некаде делови?

12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Не ти чини советот :)
    Се зависи од намената на компјутерот. И процесорот, иако е битен, сам по себе е далеку од најбитен. Во некои ситуации процесорската моќ не е најбитна, па целерон на SSD диск со 8gb RAM ќе ти заврши многу повеќе работа од i3 со 4gb RAM и HDD.
    Тоа е едно, друго е она со намената, таман работа да купам леново со јака конфигурација и да го користам за Јутјуб, или да купам HP со некоја без веза конфигурација и да работам на него (патем, HP, really? Мислам дека им помина времето веќе :) порадо би Acer од HP).
    А и од работа до работа има разлика: ќе пишувам текстови на него, ќе програмирам или ќе дизајнирам? Што ќе програмирам, што ќе дизајнирам... Ехехеееее... Прашања колку сакаш :)
    Нема универзална конфигурација која одговара на секој човек :)

13. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @DAngel зависи од конфигурацијата, ама имам искуство со лаптопи. Пример, самсунг лаптоп со процесор со двојно јадро е многу пати подобар од интел целерон со четири јадра, побрз процесор и поголем харддиск. Не сум задоволна од леново воопшто, затоа и пишав ако планира да го користи за да тепа време да си земе таков бидејќи во мојот случај не можев ништо работа да завршам. Од друга страна, асус лаптоп со не толку добра конфигурација, ама надворешно е направен од издржливи материјали (знам дека асус надворешно ги прават многу добро, military testing на лаптопи) може да и се најде многу ако е личност што патува на пример. HP ми се сосем солидни, користам таков на работа и одлично си ја врши работата. :) Затоа треба да си направи истражување и да дознае што сака. Сепак, греота е и одличен лаптоп со голем потенцијал да се користи за серии и фејсбук. Инаку, јас користам самсунг најдолго време и од сите лаптопи што ги имам користено од самсунгот сум најзадоволна.
    @Vitaly асус и ејлиенвер се конкуренција за гејмерство, нема што да се дискутира тука, само што ејлиенвер не се достапни тука.
    @Ivana J. ако ти треба нешто евтино а солидно, сосем добро решение е acer. Ако се решиш за асус, тие прават се - од крш до одлично, така да бирај внимателно.

Последна измена: 28 јули 2018
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    За некој што е компјутерски образован, слабо сфаќаш дека тоа што не си можела да завршиш работа нема врска со брендот на лаптопот.

На asdas му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @DAngel според мене има разлика од бренд до бренд. Споредбата беше гланц нов леново со јака конфигурација и самсунг стар пет години со послаба конфигурација од леновото и измачен до немај каде. Конкретно за работата што ја работев на леновото ќе ја работев 3-4 саати, додека на самсунгот ја работам за 2 саати истата работа. Истото ми се случи и со гланц нов појак acer лаптоп.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Супер, еве јас имам леново стар 2 дена, дојди па ќе збориме ;)
    Но Acer со целерон 8GB RAM и SSD е 100 пати побрз од 5 години стар дел со i5 трета генерација, 8 GB рам, 2 GB графичка И HDD.
    Знам, јас го имав едниот а дечко ми другиот.

На CutePanda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @DAngel :yawn: си пробала во исто време да го правиш истото и на двата компјутери? Зборувам за задача за која е потребна и меморија и процесорска моќ. Сеедно, јас си пишав мое искуство со различни видови на лаптопи и си стојам на тоа. Не можеш да ме убедиш во нешто друго кога имам видено со свои очи. Секој си го брани она од коешто е задоволен. Знам луѓе што поминуваат цел ден со серии на лаптопот, фејсбук и Јутјуб и нивниот лаптоп за нив е најдобар, ама за мене не би бил. Сега ме сфати ли конечно што сакам да ти кажам? Дека на крај се зависи од тоа што планира да прави со него.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Да, зависи што сакаш да правиш со него. Тоа ти го кажувам и јас. Ама ти си си ставила во глава дека секој бренд на лаптоп е врзан со одредена задача.

19. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @DAngel да, и објаснив зошто мислам така. Истата работа ја тестирав и на дел и асус лаптоп, немаше проблеми. Можеби во иднина нема да биде така, не знам, сум отворена за нови опции ама во моментов така мислам.

Последна измена: 28 јули 2018
  20. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    9.374
    Јас имам проблем. Ми ја нема горе лентата со иксот веќе некое време и не можам да отворам new tab туку само new window. Како да го решам ова? Сигурно некој знае. Фала ви однапред. :) IMG_20180808_142249.jpg