Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    40.014
    Јас им земав на едни луѓе пред две години Леново со i3 6та или 7ма генерација, не ме држи за збор, ама мислам дека беше 6та и АМД графичка од оние low budget ама пак не беше интегрирана и се останато исто со овој твојов за 19К од Нептун.
    Еве денес, по 2 години цели продаваат горе-доле ист, ако не и полош лап топ, а поскап од тогаш.
    Ова само збори колку ДНО од компанија се, како и сите останати во МК кога се во прашање цените и колку им се отидени до плафон.

Искрено, јас би размислил и за порачување преку интернет како опција ако не се нуди ништо на нашиот пазар.
    Се, се. Само тие пари на овие хохштаплери не би им ги дал, па нека ми го даваат и на 100 рати.

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    114.530
    Фала за одговорот и советот. Бидејки ми е итно да имам лаптоп дома, затоа што ми рикна лаптопот, а во догледно време ќе се преокренам на Mac добар е да заврши работа. Онлине нарачување на техника не преферирам. Ми беше битно да прашам како конфигурација, а дали е скап или не тоа сама ќе си одлучам. Никој не ми даде одговор за тоа дали е добра конфигурација за домашна употреба и не е за играње игри, одма се фативте за парите. Сепак фала.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.471
    Допаѓања:
    13.533
    Тоа зависи што правиш на него дома. И јас не играм игри, ама отварам една програма од работа кај што си гледам која смена сум и кои пациенти ми се закажани, тоа ќе закочи обичен компјутер. Исто сум и самоук корисник на фотошоп. Еве не играм, не работам на компјутер, ама секојдневното користење ми е поголемо од некој што само отвара фб/инста/форум.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    114.530
    Nemam jas takvi programi. Jas rabotam na microsoft office, google sheets itn. Ako imav takvi programi koi baraat pojak kje zemev od 1000 evra i gotovo ama ne mi treba takov. Sepka vo 41 godina kolku imam ovoj mi e mozebi 7 mi laptop.

Последна измена: 8 ноември 2019
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    40.014
    Како може некој да ти одговори дали е добра конфигурацијата или не, а притоа да не ги земе во обзир парите?

И не знаеме за што ти треба тебе тој лап топ. Ако ти е привремен за онлајн сурфање, не ти менува ниту дали е 15К или 20К. И двата ќе ти ја бркаат работата. Нема лап топ што не може тоа да го направи. Сега, колку ефикасно и брзо, тоа е прашање и пак зависи од лични преференци.

Еве овој е стриктно подобар од тој што го стави ти. Гледам го нема на залиха, ама имаш за 20тина илјади други подобри избори од Нептун. Па јас радо би дал уште 1000 повеќе и би одбрал друг.

https://m.anhoch.com/product/599266...i3-8145u-4gb256gb-ssd156-fullhd-antiglaregrey

На Dyzen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    114.530
    So Anhoch imam mnogu loso iskustvo :) sepak fala :)

7. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Дали знаете во кој салон би можела да најдам адаптер за Леново лаптоп, и од прилика која цена се движат?
    Ми треба адаптер модел: adlx65ncc3a.

@ЕденЧлен @Billy Idol гледам вие сте поактивни на овие теми, а ми е потребно итно, затоа ве тагнувам, можеби знаете :)

8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    40.014
    Секаде. Ама буквално во сите салони треба да има.
    Во Анхоч знам дека се продаваат доста Леново лаптопи, па имаат и галантерија.
    Однеси им го стариот адаптер и ќе ти кажат точно кој модел ти треба.

Ваљда како овој ќе да е

https://m.anhoch.com/product/599866...ibmlenovo-20v225a-rectangular-plug-compatible

На MagsDestiny му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Баш сега ги гледав овие од Анхоч, на залиха имаат од 45W и од 90W, а мојот оригинал адаптер беше од 65W. Најверојатно нема да биде проблем за батеријата доколку го земам тој од 90W.
    Фала ти во секој случај на брзиот одговор :)

10. Dyzen

Dyzen Активен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    42
    Не верувам стриктно да продаваат за секој лаптоп поединечно, продаваат универзални.

За да не се направи проблем понатака, земи го стариот адаптер и споредувај амперажи волтажи и се остало, да се во ист ранг.

11. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.047
    @MagsDestiny Прашај во aitonix (поранешно ТДК) во Капиштец.
    Јас од кај нив нарачав пред некоја година.

12. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    834
    Дечки ај предлог за гејмерски комп од каде да се земе .ова сака сун ми па дали вие нешто би додале или смениле received_722283444907773.jpeg

13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    40.014
    Компјутеров ќе биде ѓавол и пол за цена пошто ги има најаките компоненти на пазарот, па и нема што да се смени сега многу. Единствено можда би го сменил cooler-от на процесорот и би земал некој Ноктуа поквалитетен пошто тој 9700К се клока, па ако сака да го оверклокне понатаму ќе треба да го смени.

Графичката ми боде очи исто. 2700 rtx е некаде иста со gtx 1080. Не знам како одат кај нас цениве, ама ако може вторава да се најде околу 300 евра, е подобар избор од 2070-ката за price/value.
    Сепак, јас би ја почекал новата генерација на графички што треба да излезе наскоро (ако веќе не е излезена) и ќе биде далеку подобра од сегашнава што и нема некое огромно подобрување од минатата.

За од каде да се земе... Од каде ви е најблиску. Анхоч, Нексио, ДД стор, Сетек.
    Горе-доле тие се изборите и ако земете од едно место, може да издејствувате и некој попуст.

Но, пак ќе речам. Не е најдобро време да се купува сега компјутер пошто новата генерација на процесори и графички тек излегува на пазарот и на стариве ќе им падне цената.

На TrinityNeo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    104
    Здраво, како да сменам шифра на рутер вип?

15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Која марка ти е рутерот?

16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    40.014
    http://192.168.0.1/
    Username: prazno ostavi go
    Pass: Admin

Vnatre ke se snajdes. :)

На Anon му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Со денови Google на лаптопот не ми е како што треба.
    Ништо живо не отвара (само серии и филмови гледам) и ми покажува ,,took too far to open”
    Ај нема везе тоа, него сеа и трепка цело време и не отвара ништо.
    Ќе пишам во search и не отвара.
    Бришев history 15 пати, го рестартирав, батеријата ја извадив па ја ставив и пак џабе.
    Буквално не ми функционира..а мора да го опраам пошо треба проектната да ја праам распустов и ќе ми треба повеќе него било кога.
    Да не закачил некој вирус од адовине што ми искачаат на сериите?
    И Avast-от не ми е апдејтнат со месеци, тоа да не е?
    Некој??
    @ЕденЧлен

18. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    1.953
    А, со друг броусер како е?

19. Feminka22