1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    https://www.neptun.mk/categories/EKSTERNI_HDD/WD-My-Passport-1TB-Black-WDBYNN0010BBK

За каква намена ќе ти е таблетот и до колку буџет?

2. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    1.087
  3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    Искрено, за тие пари не може да се најде таблет кој ќе ја врши таа функција за стандардно користење затоа што таблетиве може да се каже дека во 2021 се "мртви". Не се вложува во нив, не се вадат нови модели, ниту пак ги има во нашиве продавници. Ептен стагнира тој маркет.

Еве, гледај, за 6500 денари единствено што се нуди е Леново таблет со 2 РАМ / 32 РОМ, две години стар модел. И Самсунг, исто толку стар, кој го нема ни на залиха.

https://phones.mk/39861/lenovo_smart_tab_m8/

https://phones.mk/39877/samsung_galaxy_tab_a_8.0_2019/

За слични пари, пр. може да се купи телефон Редми 9 кој нуди далеку подобри можности.
    Но, ако ти е потребен таблет, ја би одел со Леновото за тие пари, во Техномаркет пишува дека го има на залиха.

Ако ти се дава малку повеќе, Самсунгов од 2021 година има многу подобри перформанси и нуди многу повеќе за 1500 денари плус:

https://phones.mk/40697/samsung_galaxy_tab_a7_lite/

4. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.051
    Знае ли некој дали постои опција mute story на messenger(fb) да се направи mute да не може да го вида на мој стори од некои личности?

5. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.081
    Како да го ресетирам лап топот да избрише се'?

6. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  7. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    21.171
    Ми прави проблем microsoft office апликацијата, ми вели дека лиценцата и истекла и не можам да ја користам. Лаптопот ми е windows 10, а microsoft office 2016. Како да ја спуштам лиценцата, се наплаќа нешто претпоставувам?
    Имам исто така стар компјутер и никогаш не ми испаднало ваков проблем со оваа апликација, мада шо постара верзија е и Windows а и самата апликација не е 2016година.
    Како да спуштам и да го средам проблемот? А баш ми треба office word, ништо не правам без него.

8. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    203
    стај си убунту, нема заебанции со лиценци, има либре офис, само кога со сејвуваш фајлот сејв ас .док за да им го отвара на тие што имаат микрософт.

https://ubuntu.com/download/desktop

9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    Па само оди со cancel, enable, contue... Што и да ти даваше офисот. Дури и да немаш лиценца ќе можеш да го користиш. Ако не, секогаш може да го симнеш пиратски од пиратите или други торент сајтови.
    Пиши ми ако не можеш да се снајдеш, не можам јавно, ќе ти пратам линк.

10. Maylin

Maylin Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.029
    Дали некој знае од која причина интернетот цело време ми паѓа, посебно кога ја користам Microsoft Teams апликацијата? Значи не можам како што треба да пратам предавања, цело време паѓа интернетот, некогаш на 5 минути, а некогаш дури и на 10тина секунди. Во моментот правам disconnect па го конектирам пак и си продолжува да работи, па после некое време пак паѓа.

Го однесов лаптопот на сервис да го видат, го апдејтираа драјверот, ја отворија графичката, се е во ред. Иначе кога го однесов и кај нив правеше прекини, откако го средија ми кажаа дека сега било во ред, не правел прекини.

Дома исто така сменавме рутер, плус пред некој ден пак викнавме човек од телеком да го среди интернетот, рече во ред е, не би требало да прави прекини.
    И што е најчудно, од мобилен хотспот ниту еднаш не ми прекинува, на сервис ми кажаа чим е така значи до домашниот интернет е, од телеком викаат интернетот е супер, до лаптопот е. :?: Побарав на интернет, има и други луѓе со истиов проблем, ама никаде не најдов одговор, пробав и да ја исклучам апликацијата, да избришам дата и пак да ја уклучам, пак е истото.
    Многу ми оди на нерви и огромен проблем ми е. Некое чаре?

11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    21.171
    Секако е испробано, се кочи цела програма и после мораш да ја изгасиш оти не функционира.
    Ќе ти пишам иначе, не се снајдов со линк.:)

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    Не е до лаптопот и интернетот. Ќе да е до windows firewall. Го блокира сигурно.
    Најди го во сетингс Firewall and Network protection и стави го Firewall-от на off.

И да, ти работи на веб без проблем, проба така?

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    203
    вифи то да не е слабо, пробај поблиску до рутерот дали ке прави исто, до сигнал да не е?

14. Maylin

Maylin Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.029
    Фала ти, го исклучив па ќе видиме од вторник на предавањата како ќе биде. Иначе прави проблем и на веб, ама не толку пречесто како на teams, на пример еднаш на половина час. И со исклучен firewall на веб е исто еве.

Не не, прави проблеми дури и кога сум на 1 метро од рутерот во иста соба.

15. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    203
    драјверот за вифи да не е, избриши го, пробај така, после симни последна верзија.

ако нејке тоа, симни убунту стај го на усб, немора да го инсталираш само на try

16. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    Дали на телефон ти прави проблем исто така или само кога го користиш на лаптоп?
    По ова може да знаеш дали е проблемот до лаптопот или до рутерот.

Доколку е до лаптопот и не е проблем со фајрволот, пробај да видиш дали е до драјверот на WiFi адаптерот.
    Пробај со овој дали ќе го решиш проблемот:
    https://www.driverscloud.com/en/ser...37-110700/intel-wifi-211202-driver64-win10exe

Доколку од било кој уред се случува исто на домашната мрежа, може е проблем до band-от на рутерот, иако рече дека го имаш сменето, и може треба да се флешува нов фирмвер или да се промени друг рутер.

Трето нешто што ми текнува е дека е проблем до самата мајкрософт тимс апп ама рече дека од веб не е толку чест проблемот, а пак го има... Па да се обратиш до нивниот сапорт за проблемот, да видиш што би рекле они?

Многу чуден проблем...

17. Maylin

Maylin Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.029
    Не се разбравме изгледа :lol: Под веб мислев на други веб страници кога сум дека паѓа поретко, иначе се уклучив еднаш на teams од веб, исто почна премногу да паѓа. :?: Значи и на апликацијата и на веб е проблемот.

За на мобилен и на тв воопшто не прави проблем интернетот, само на лаптоп, ама го спомнав тоа кога го однесов на сервис, ми рекоа нема врска, поинаков протокол е.

Последна верзија е драјверот.

18. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    39.300
    Нека ти ги вратат парите од сервисот. Не е до интернетот, не е ни до Тимс штом паѓа и инаку, а не паѓа на другите уреди.
    Или е до WI-FI адаптерот, или до драјверот.
    Поврзи го со кабел доколку имаш да видиш дали ќе е така стабилен, да знаеш до што е.

19. Maylin

Maylin Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.029
    Немам кабел за жал. Иначе кога ќе го поврзам со мобилен хотспот не прави никакви проблеми буквално, супер си функционира и Тимс и веб. Не е ова индикатор дека е до интернетот проблемот?

20. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    203
    ај пробај со гугл днс