Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Компјутерски проблеми

Најверојатно ти стиснал нешто и батеријата ти е на Balanced Mode. Пробај смени во High Performance и се ќе биде по старо.

2. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Компјутерски проблеми

Сменав, и пак е исто. :?:

3. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Компјутерски проблеми

Гарант е нешто од таму, пробај прочепкај кај опциите гледај и кога е на полнач и без него да е на High Performance.

4. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Компјутерски проблеми

Готово го вратив во нормала, изгуглав и најдов. Има едно дугме до цтрл Fn и на него требаше да држам и на стрелката за нагоре што е, и се врате во нормала. Сепак фала. :)

5. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Компјутерски проблеми

Имам проблем со програмата Word 2003. Не знам зошто кога работам некој документ со употреба на македонски фонт и се обидувам да го употребам преку нет со превземање или да го изрежам ми се случува или да биде конвертиран во некој латиничен фонт или пак да се претвори во квадратчиња целиот текст, иако понекогаш ова не се случува веднаш, туку по некое време или одреден број користења на истиот документ. Понекогаш пак е во ред :^) . Еднаш ми се случи CV-то изработено во Word половина да биде на македонски фонт, половина се ,,преобрази,, во латиничен некој :@ . Напоменувам внимавам на промена на фонтовите во текстови и често ги зачувувам документите при изработката. Мислев да не е проблемот со некој одреден фонт, ама пробав со повеќе фонтови и понатаму имам некој од горенаведените проблеми. Ениван :?: ?

6. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Компјутерски проблеми

Теодора не знам што е конкретно проблемот али можеш да го решиш со тоа што во иднина ќе го менуваш со shift + alt или доле кај таскбарот од EN во MK.

Така со сигурност нема да имаш проблеми при отварање и ќе се прикажуваат буквите ко што треба.

На Theodora му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Јас па баш спротивното го мислам, подобро нека го менува фонтот горе во тулбар, на пр. во мац ц тајмс отколку долу на таскбар, зашто во тој случај ќе и ги отвара без проблем кај нејзе само на пц а на друго место ќе зафркава како сега во нејзиниот случај. Затоа ако треба некаде да пратиш ворд документ подобро пишувај го во мац ц тајмс а не со промена на јазик на таскбар. Ако еднаш пишуваш со мац ц тајмс па нареден пат го отвараш и пишуваш со промена на јазик долу документот ќе ти биде пола-пола, кај што создава проблеми па и не изгледа убаво естетски. А Теодора, твојот проблем можеби не лежи во пишувањето туку во пре оптовареноста на компјутерот, пробај со CCleaner исчисти го убаво, скенирај го со антивирусна, malwarebytes` anti-malware и spybot search@destroy па дури можеш да си симнеш апдејти за офисот, јас сега пред малку наместо да симнам фул верзија сум симнала апдејти. Не знам дали си приметила некогаш и на сред работа може да ти замрзне вордот да не сака да пишува, ти куцаш а букви нема и сл.Во тој случај го затворам документот и го отварам од ново, но претходно го зачувувам.

На mims-89 и Theodora им се допаѓа ова.
  8. Artemission

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.672
    Компјутерски проблеми

Abeja ова од искуство знам дека и кај мене доколку нема инсталирано на пример Mac C Times, а некој ми пратил документ напишан со тој фонт не можам да го видам како што треба, додека пак оние пишувани со кирилична поддршка немаат проблем никаде зошто самиот Windows ги поддржува.

Од проблемот што го наведе Теодора "CV-то изработено во Word половина да биде на македонски фонт, половина се ,,преобрази,, во латиничен некој" претпоставувам дека станува збор за 2 различни фонта од кој едниот компјутерот го имал, а другиот не, што доколку би било пишувано со целосна кирилична поддршка целосно ќе го отвара, а не пола-пола.

9. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Компјутерски проблеми

И јас потврдувам дека е подобро текстот да е пишуван со Alt+Shift бидејќи не прави проблеми никаде, баш ако е со Mac C Times пишуван, не се отвора на кирилица на компјутерите што го немаат.

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

со alt+shift не прави проблем ако работиш на документот на твој компјутер, јас секој дневно пишувам така но ако треба некој да ми прати документ или јас ако им испратам мој правен со смена на јазик во таскбар, се прави хаос зашто обично ги пишуваат со мац ц тајмс, мене па тој фонт естетски не ми е убав и секогаш го менувам јазикот долу на таскбар а горе си го менувам стилот, не дека е нешто опасно и нерешливо, ќе си ги маркира коцкичките што се јавуваат наместо букви и ќе одбере горе мац ц тајмс и делумно решена работа (пола ќе бидат со македонски јазик пола со мац ц тајмс). Значи само треба да си го усогласи пишувањето, секогаш да прави ист избор, или мак поддршка или мац ц тајмс, да не биде еднаш едното друг пат другото. Бидејќи станува збор за документ кој сама го пишувала па потоа го преправала сигурно ги избрала двата начина и сега или ќе смени пола текст, тој со коцките, или ако не ја мрзи ;) ќе си го прекуца тој дел.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sramezlivoto

Sramezlivoto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Компјутерски проблеми

Немаат сите фотокопирници вградено фонт ц тајмс.. Најдобро е преку да си смениш преку таскбар.
    Доколку и тоа не ти е средено пиши ке ти напраам туторијал :)

12. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Компјутерски проблеми

wireless capability is turned off

Незнам што му се случи, изгледа откако направи некаков update windows-от. Значи се пробав, ни FN+F2 не работи, преинсталирав драјвери, а сабајле а факс си имаше wireless, сега дома пробувам не појавува ни една мрежа :@

13. Sramezlivoto

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Компјутерски проблеми

Каков лаптоп имаш?

14. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Компјутерски проблеми

Fujitsu Siemens

15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Прво оди во start-->control panel-->administrative tools-->со двоен клик отвори services-->десен клик на automatic update означи stop
    Второ, оди во start-->>windows update-->кога ќе ти ја отвори веб страната одбери review your web history и ќе ти покаже што последно си апдејтувала, страната не ја затворај
    Потоа оди во control panel-->add or remove programs-->горе означи show updates и ќе ти ги покаже сите апдејти на програмите, а ти веќе претходно виде на веб сајтот кои апдејти ти се последни симнати и побарај ги во листата (и на листата имаш датум покрај секој апдејт, тие што ти се последни, откако ти настанал проблемот избриши ги), верувам дека ќе се снајдеш а ако имаш проблем прашај со лична порака
    Трето, повтори ја постапката од првиот чекор, одиш во контрол панел, па administrative tools-->со двоен клик отвори services-->десен клик на automatic update означи start

На крај провери дали имаш мрежа, а ако немаш рестартирај и провери пак, ако не ти успеа ова пиши, ако не заспијам, ќе се обидеме да помогнеме на друг начин ;)

16. Sramezlivoto

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Компјутерски проблеми

Доколку не бидува горниот пост од Abeja во стартот напиши Windows Mobility Center и кај паролата која што е за Wireless кликни Connect или Turn on ....

17. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Компјутерски проблеми

Не ми ја дава опцијата, бледо е тоа копчето Turn On ... А ова од погорниот пост сега ќе го пробам па ке видам :fubar:

18. Avril.09

Avril.09 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    892
    Компјутерски проблеми

Има ли во Word Не Т (те)? Т само наопаку ( паланечки израз наопаку |( )
    Барав и во симболи и во Equation ...

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Еве ти гу па копирај си гу паланечку ТЕ ⊥ , ја има и во ворд во инсерт симболс само ја дава малку повисоко од останатите букви во редот па ако сакаш да ти биде во линија од останатите букви пренеси ја од некаде на пример од тука со копирање, инаку тоа е математички симбол. Ако нема некоја буква/знак си ги барам на гугл и си правам копи фејст (како што го вика една врло талентирана колешка)

20. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Компјутерски проблеми

Има.. вака ќе одиш за Ворд 2007:
    Insert --> Object (во десниот ќош) --> Microsoft Equation 3.0 --> OK --> 8мото поле ќе го одбереш, и ќе го најдеш нете. ;)
    Ама како што гледам, ти си отишла во Equation, ама изгледа не си го нашла. :rofl: