Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Компјутерски прашања и проблеми

Дискусија во 'Слободно време' започната од topce25, 19 ноември 2010.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Кога го уклучуваш компјутерот, дали се логираш со твој јузер нејм или директно ти отвара виндовс? Да не си имате направено различни кориснички имиња за пц сите дома, па влегува секој од свој?

2. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Компјутерски проблеми

На презентациja Power Point 2007
    Како да направам сенка на текстот?
    Еве вака како на сликата, само да не е обратен? :sweat:

3. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Компјутерски проблеми

Да јас си имам свој јузер.И? :D

4. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Епа кога сте ги отварале корисничките имиња нај веројатно имаш забранет пристап на некои работи за твоето корисничко име, како што е симнувањето и инсталирањето на програми од твој профил. Ама не мора да значи, ако претходно си инсталирала други програми преку твој профил може да се работи за други. Си инсталирала ли?

anney јас имам office 2007 и ќе ти кажувам според тој, маркирај го текстот и оди во format, таму избери text effects па после reflection и таму имаш повеќе варијации како да ти изгледа пресликувањето. Ај пробај па кажи дали најде.

На anneyy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Компјутерски проблеми

^^ Не откако го направив јузерот немам инсталирано програми,и има еден јузер што го направила мојата сестра и никако не можам да го избришам,незнам зошто :|

6. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Компјутерски проблеми

Insert -- Word Art -- (ќе одбереш било кое, што ти се свиѓа) -- (ќе пишеш текст)
    Горе ќе го имаш ова:
    И како на сликата ќе одбереш
    Text Effects -- Shandow -- Perspective (најдоле што е, не како ова на сликата)
    И ќе си одбереш од која сакаш страна да ти бидат сенките.. и доколку сакаш поголема сенка..
    Text Effects -- Shandow -- Shandow Options -- (и ќе си ги мрдаш стрелките, и таму пропорционално, ќе ти се покажува, колку сакаш да ти биде јасна сенката, нејзината големина.. и ти ќе си одбереш). :)

На anneyy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Мораш да влезеш во тој user name зашто таму ти се привилегиите само уште да кажеш дека го знае некоја од вас пасвордот. Туку ај да не комплицираме, пробај да симнеш некоја поедноставна програма за да видиме дали ке ти ја инсталира, за да видиме дали е до корисничкиот профил. На пример ако немаш симни CCleaner или Spybot search&destroy и пробај да ги инсталираш.

8. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Компјутерски проблеми

Пробав да ја инсталирам CClearner И неможи изгледа да тоа е како што викаш бидејќи ми се појави оваа слика ~~..
    Ај сега помогни ми да го решам ова :)

Прикачени фајлови:

• cats.jpg
      cats.jpg
      Големина на фајлот:
      123,6 KB
      Прегледи:
      57
  9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Епа тоа е тоа што ти пишав погоре, одлогирај се од твоето корисничко име и влези преку другото ако го знаеш пасвордот и од таму инсталирај гугл ерт

Не мислев да го избришеш :) не ни можеш да го избришеш твоето корисничко име, зашто веројатно немаш ниту таква привилегија, мислев да одиш во start долу и наместо shut down да одбереш log off на твоето корисничко име, за да после влезеш од другото корисничко име што го правела сестра, доколку знаеш пасворд, за да можеш преку тој кориснички профил да ја инсталираш програмата И да му дадеш на твојот кориснички профил повеќе привилегии (на пример откако ќе влезеш преку другиот кориснички профил, тој од сестра ти, ќе одиш во control panel , па отвараш user accounts, после кликаш на твојот сега што ти е user account, не тој од сестра ти туку твојот, и одиш на change my account type и одбираш computer administrator а откако ќе го смениш тоа, можеш тој другиот акаунт да го направиш со истава постапка limited а потоа и да го избришеш).

На Ammy.Lee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Компјутерски проблеми

Мислиш да го избришам?Ама ако е то не се бриши.Појма немам зошто.

11. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Компјутерски проблеми

Знаете ли што е back-up и како се прави?

12. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Бек ап е правење на сигурносна копија на сите твои фајлови од компјутерот,за да не дојде до нивно губење при оштетување на компјутерот. Обично пред форматирање прават бек ап, но нај сигурно е да се прави почесто. Ако не си правела до сега не почнувај сама, доволно ти е да си ги преснимуваш битните работи од компјутерот на цд од време на време, нај обично преснимување од пц, а ако сакаш да правиш често бек ап еве ти една постапка како да правиш back up

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Компјутерски проблеми

Го прочитав фала многу само не сфатив откако ќе се случи штета(да откаже хард-дискот, фајловите да се оштетат, по грешка да бидат избришани, врз нив да се снимат други фајлови, или компјутерот да биде украден) како ќе ја стартуваш програмата.

14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

^^ Па прочитај го пак текстот, кога правиш бек ап, податоците ги префрлаш на цд или на друг хард диск поврзан на компјутерот, можеш да си купиш нов хард диск и на една недела да си префрлаш на него, нормално тоа што не ти треба ќе си го бришеш на него, така ќе имаш пристап до твоите информации и ако се случи нешто со твојот пц, ако се зезне нешто со компјутерот ќе му направиш формат ако не може со друго и после ќе си ги префрлиш податоците од новиот хард диск.
    се надевам дека ти е по јасно, морам да спијам |-)

15. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Компјутерски проблеми

:bow: :bow: Abeja фала за тоа што ми помогна :)
    Долго време се мачев и никако неможев да го направам.Фала што ми помогна :*

На ceca-1 и Abeja им се допаѓа ова.
  16. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    1.383
    Компјутерски проблеми

Сакав да отворам еден пдф фајл.
    Но компјутерот вели-Unable to load "*******.pdf": Not enough storage is available to proceed this command. !
    И сега што да направам? :^)

Не можам веќе да го избришам мислењето. Сили ми, сум заборавила дека компјутерот е форматиран, немам адоб плејр. Игнор. :tmi:

17. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Компјутерски проблеми

Ми треба некој што повеќе од мене знае.
    Зошто кога преносниот компјутер го конектирам со HDMI кабел со телевизорот, веднаш паѓа главниот осигурувач. Не паѓа ниедна фаза, туку директно главниот. Да напоменам притоа дека преносниот ми работи само на струја (батеријата е расипана). Дали е можно да настанува спој поради тоа што преносниот е директно приклучен на струјата? Го сменивме HDMI кабелот, значи не е до него сигурно. Ениуан? :?: :^)

18. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Компјутерски проблеми

Знае некој како да си го вратам пасвордот од User?
    На статичниот пред да се пушти му ставив шифра(пасворд) пред да се логирам т.е пред да се пушти компјутерот и ја заборавив и сега не можам да го пуштам, а тоа што треба(пасвордот) никако да ми текне.
    Хелп некој плис?
    И уште едно прашање при форматирање т.е ако може некој што е запознаен со форматирање накратко зошто, кога треба и како се прави формат и притоа дали се користи некое цеде, во кратки црти и дали ќе можам сама да го форматирам и дали преку формат може да си го пуштам пак компјутерот.
    Малку комплицирано е ама ја има и трето прашање :^)
    Звукот на лап топов со што можам да го поправам, пред да се приклучи виндоус и овој има јузер направено ми брчи како трактор, до кулерот е или до нешто друго и што да му правам?
    Ко некоја епидемија да ми ги фаќа компјутериве, до сега ни еден компјутер ми немал асален звук, на почеток има и после се прави крш, ај помош..
    Појма немам, а баш ми требаше помош, белки постов ќе го прочита некој што се разбира.

19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Компјутерски проблеми

Ќе пробам во кратки црти да ти одговорам зашто ке треба да излегувам па ке чекаш до вечер.
    Кога влегуваш во статичниот значи пред да ти крене виндовс, стави го пц во safe mode, ќе притиснеш долго на F8 додека не ти се појави црн екран на кој ќе ти пишува како сакаш да го стартува пц:
    Safe Mode
    Safe Mode with Networking
    Safe Mode with Command Prompt

Kе одбереш сејф моуд и ќе влезеш без пасворд и после кога ќе стартува виндовс ќе одиш во контрол панел во јузер акаунтс и ке смениш лозинка.
    За форматирање ти треба само цд со оперативен систем и саат до саат ипол за да средиш се. Значи се ќе ти избрише од пц, така да направи бекап. Или земи цд и преснимај си ги најбитните работи, филмови префрли на нов хард диск или купи си цд-еа па на нив. Не би требало да имаш проблем, ако нe си сигурна викни некој да ти помогне, после формат ке ти треба цд-то од матичната за да инсталираш драјвери.
    За лаптопот можеби е до кулерот, но не мора да значи, дали играш игри на него, ако играш престани зашто се оптеретува од нив, и скенирај за спајвери, малвери, вируси, избриши се што најдеш исчисти го малку, ослободи простор, па види како ке се однесува. ќе контактираме вечер да видиме што си направила.

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  20. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Компјутерски проблеми

незнам шо сум напраила, ама било која слика од било каде да сакам да ја симнам ( зачувам во пц) ми ја дава на паинт,а не како нормална слика незнам што е проблемот :?: