А што се суштинските разлики? Не ме интересира личното доживување, не ме интересира Саудиска Арабија, еве што е фундаментално догматски различно и што е доброто/лошото?
Најреалано после 600 години доаѓа Мухамед и си ја модифицира библијата како сака и си пропагира негова верзија точка. После 600 години ..исус е иса, после 600 години, Девица Марија е Мејрем, после 600 год..не е вака така е... Со цела должна почит...пак верувам дека сме од еден Бог.. може да се истепаме коллу сакаме..ама фактите се тие. Верзиите кои ќе ни се допаднат..па ќе се конвертираме..смешки. Суштината..ех суштината... Убав ден
а па христијаниве немаат.. само не се шетаат групно него една пред закон а останати како швалерки. И не, не секаде може маж ЛЕГАЛНО да има 10 жени.
Добро, мислам македонски зборувам. Во Македонија некој муслиман камшикуван е? Во Азербејџан, Турција, Албанија? Во Босна, во Косово? Индонезија? Освен Македонија, сите останати набројани се мнозински муслимански СЕКУЛАРНИ држави, што значи дека шарија не се практикува. Колку е тешко да се разбере ова?
Жената не смее да стапи на Света Гора како почит кон мајката Божја ≠ , аа, сум го пропуштил тоа gently, штом е gently добро. Паметном доста
Нема казна камшикување во Христијанството, не збориме за секуларни државни уредувања туку за Божјите закони според Библијата и Куранот.
Абе седи раат. Зошто мене што не ме интересира религија ми е ограничено движењето? Таа што се секира за мајката божја од почит нема да оди, јас туристички сакам да одам. И ми браните затоа што сум жена! Инаку, овие се христијани. Сите се сопруги на господинот. И овие се христијанки, на плажа.
Според Божјите закони во Библијата камшикување нема (т.е. само во Новиот Завет нема) ама има целосно исклучување и екскомуникација. Значи пошто со дечкото имаш секс пред брак, според Библија треба цела заедница да те отфрли и избрка и екскомуницира.
Ама очигледно не правиш јасни разлики, мешаш религија со држава, со систем, со лични индивидуални верувања. Христијанството не го учи човекот да се жени со 5 жени, а штом во држави со шеријат е дозволено, значи исламот учи. А тебе ако не те интересира религија, некого интересира и си почитува правила, ете тие на Света Гора ги интересира и одлучиле така, не можеш ти што не те интерсира да менуваш. А да зборуваш за ограничено движење е апсурдно затоа што ограничено движење означува нешто сосем друго, како пример што ги затвораат дома жените, забулени, креваат три метри ограда и излегување од дома никако, не мора да одиш далеку, ако си од Скопје појди Чаир, ќе видиш за што зборам.
Во Индија пред некој ден беа камшикувани двајца. Ако за тебе тоа е исто како забрана за влегување на жени во манастир, нема што да дискутираме
Библијата (изворното христијанство проповедано од Исус и апостолите) никаде не забранува движење или влегување на жена. Тоа што православната црква во Грција не пушта жени на таканаречената „света гора“, тоа си е нивна и исклучиво нивна одлука. Нема врска ни со почитување на блажената Марија, бидејќи Марија не побарала такво нешто. Напротив, кога би имала увид за тоа, сигурно би и се згадило од таквата забрана. Спојлер И никаде во Библијата третиот крак во Грција не е наречен „света гора“. Ридот на кој лежи Ерусалим е наречен света гора и тоа стотина пати во Библијата и таму може да се прошетаат и мажи и жени и животни и се, само терористи не. Од друга страна, сите понижувања, деградирања и омаловажувања на жената во Исламот се ЗАПОВЕДАНИ во Куранот. И инструкциите за тепањето на непослушната жена исто така е заповедана во Куранот. Така што, побогу, вашата омраза кон верата, христијанството, Исус и сл, искакајте си ја на поинаков начин и на поинакво место, а не да споредувате неспоредливи работи. Ова ти се глупи примери. И самата си свесна, ама еве ќе објаснам за другите. Тоа што некој се нарекува „христијанин“ или ставил ланче со крст и прави триста глупости, тоа не значи дека тој/таа е претставник на христијанството или дека ТАКА поучува христијанството. Во христијанството бракот е јасно поставен како единство помеѓу еден маж и една жена. Тоа го гледаме уште на почетокот на Библијата каде Бог го воспоставува бракот и вели: „Затоа човекот ќе ги остави татко си и мајка си и ќе се прилепи кон својата жена (а не жени!); и обата ќе бидат едно тело.“ (Битие 2:24, Библијата) Истото е повторено и во Новиот завет и од Исус и од апостолите: „Но, за да се избегне блудството, секој нека си има своја жена (не жени), и секоја жена свој маж (не мажи).“ (1 Коринтјани 7:2, Библијата)
Како не ми ограничуваш движење кога географски простор ми забрануваш да посетам со единствено образложение дека сум жена? Како тоа тие на Света Гора имаат право да одлучуваат за сите жени? Овие што практикуваат фундаментално христијанство, а и овие што одат со специјална облека на плажа и покриени глави (не се од иста деноминација инаку) СЕ ХРИСТИЈАНИ. Сега сакаш да ми кажеш дека твоето христијанство во кхм секуларна држава е поисправно? Колку ти почитуваш? Се чуваш за брак? Ако не, зошто си уште дел од заедницата?
Давате нелогични примери само за да ја доловите вашата проекција од главата тука. Зашто “турист” или човек кој не верува во христијанство би посакал да влезе во христијански објект? Чекај малку да видам што има тука? Замисли се молиш у црква и доаѓаат туристи и си коментираат гласно, недолично (пошто нели не се верници, поим немаат за тоа како треба да се однесува во свето место) зинале и се клештат пред фреска, ауу види како го нацртале овој мислиш ќе прозбори. Друга работа, веќе кога турист влегува во верски објект, зашто му е проблем да ги почитува правилата на домаќините? Ако влезеш у џамија нормално ќе ги соблечеш чевлите и ќе се покриеш, ако влезеш у црква исто. Што е тука проблемот на “туристот”. Сега Света Гора е проблем. Живеат луѓе таму ако не сте знаеле. Мажи. Мажи кои се откажале од својот живот, и не сакаат да погледнат жена. Зашто да им го реметиш редот? Вие би сакале секој еден да ви влага дома?
Во Индија шарија е дозволена за сите кои се муслимани, иако и тоа е процес кај што постепено се отфрла шаријата. Што значи дека пак нешто избрка поими.
Влегувам и во цркви и во џамии и во синагоги, од каде тоа дека "не знам" како да се однесувам, "недолично", дека "зинувам да се клештам" пред фрески? Од каде тоа дека сме толку неинформирани? И Света Гора е АНАЛОГИЈА на тоа дека И ХРИСТИЈАНСТВОТО нема допирна точка со права на жени и феминизам, никаква.