Конвертирање од христијанство кон ислам

Дискусија во 'Религија' започната од Broken♡, 28 јануари 2026.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    4.161
    А кај реков дека јас ја подржувам, реков дека е нејзина одлука, не дека ја подржувам во тоа..

Секој има право да верува во што сака, не велам да верувате во тоа што и јас..

Ако се носат закони според стариот завет да сурови се, ама христијанството се темели на новиот, стариот е да се покаже животот пред Исус и неговото најавување.
    Поентата на целата Библија е во стариот завет Бог дава закони и насоки што да прават луѓето за самите да се спасат и влезат во рај, бидејќи не можеле сами го праќа Исус како жртва за сите наши гревови...
    Не ми е намерата некој во ова да верува ама Исламот и Христијанството не се на исто ниво..

И голем дел од правните закони се закони исти во Библијата..

Порано може немало толку писмени луѓе што би ја воделе државата па морало да оди преку црквата, денес има така што нема логика да ја води црквата..

А секој кој е на власт користи колку може се за да биде во негова корист.

На Broken♡, Panda00, pinklipstick и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    24.813
    Ајде секој нека си го изложи својот сертификат зошто треба да му e дозволено да дискутира во темава. :D

На eliesaab и MissChievous им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.203
    Допаѓања:
    277.729
    Ај белким ќе се разбереме.

Зошто за мене, Перса, Трпе, Стојна би требало да важат библиски закони кои се штетни за нас?

Тој што сака да си верува - никој не му забранува - тоа е смислата на секуларноста. Дали во Исус, во Алах, во Зевс или во Велес... не е мој проблем.

Ние што не сакаме да се водиме по библиски/курански морал, не смееме да бидеме принудувани на истото.

На Mr.Limonko му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.376
    Допаѓања:
    5.537
    Јок, вујна ми ти е крива за твоиве мислења во кое нема едно логично нешто наведено. Сакам кажам не знам речам...

На Panda00 и Mazegin им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.203
    Допаѓања:
    277.729
    Озбилно еве. Физичка библија немам тука, кај моите ми е, еве скриншот од апликацијата.
    Куранот е превод, ако пишува "краток коментар" - мора да пишува така оти "вистинскиот" Куран е само на арапски :)

Всушност, апликацијава (You Version) ја препорачувам на сите христијани од сите деноминации, ги има сите стари и нови преводи на Библијата, вклучително и сите македонски преводи.

Прикачени фајлови:

6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.633
    Допаѓања:
    137.862
    Ако еден од вас го има исчитано Q'uran -от колку што се фали ама онака вистински да го учи не како книга да седне да го чита, ќе знае зашро девојкава се преобратила во Ислам. Се останато ви е само муабет за пред коопирација, кој е бољи, Исус или Мухамед.

Последна измена: 3 февруари 2026
    На Broken♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.376
    Допаѓања:
    5.537
    Не мора цел Куран да го прочиташ, доболно е неколку сури за да сфатиш за што станува збор, напишани се неколку сури низ темава, прочитај ги. А иначе девојката кажа дека го нема прочитано куранот, можеби и затоа се конвертирала.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.633
    Допаѓања:
    137.862
    Не ми треба по тамава го имам дома. И Библија и Q'uran имам.

9. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.376
    Допаѓања:
    5.537
    Си ги прочитала? Каков впечаток ти оставиле двете посебно?

10. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    4.161
    Немора она што е во Библијата да е и државен закон, Библијата исто кажува дека се што е државен закон треба да се почитува.

Секој треба да има право да бира во што ќе верува во што не..

Тоа е и она што го вели НЗ (барем јас колку што го разбирам), дадено ти е што добро, сакаш прави го, сакаш не, никој нема право да ти суди, затоа што но тој самиот не се држи до законот...
    И јас си имам за одредени делови од Библијата кои што сметам дека се застарени и важале за тогашните луѓе, и не се согласувам со нив..

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.633
    Допаѓања:
    137.862
    Сум го читала, и ми ги објаснувале особено Q'uran -от. Затоа што за мене беше страно нешто, а бидејки е света книга од друга религија на која не припаѓам не си земав за право сама да ја толкувам. Исто како што не сакаж некој од друга религија да ја толкува Библијата. Иако не сум религиозна, не верувам во цркви, сепак имам почит кон било чија религија.
    Девојката не знам како преминала во Ислам ама знам дека за да преминеш во Ислам не е само да веруваш во Алах и Пророкот Мухамед, туку си има правила, се оди на часови во Џамија каде се учи Q'uran. Самото носење на Хиџаб не те прави муслиман.

12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.203
    Допаѓања:
    277.729
    Јас лично го читав и по потреба читам поради стручна теза, подарок ми е од драг пријател муслиман, колега на факултет пред 15+ години. За дадената теза имав потреба од Куран, логично на македонски и не знаев каде да најдам, колегата, сосема свесен за мојата неверност во религија, ми го подари. И не проба да ме конвертира :D

Многу пати од тогаш до сега сум читала делови само што конкретно ме интересирале, а религијата и понатаму е доста централен дел од моите стручни истражувања и пишувања.

Апсолутно на двете книги (и други, не само овие две) им пристапувам најнепристрасно што можам, и од двете имам омилени цитати, имам омилени поуки/мисли/филозофии, но, ниту една не ме направи верник.

Библија прв пат читав кога научив да читам (околу 5-6 години), на саем за книги од протестанти ми беше подарена детска Библија и моите тотално секуларни родители не ни сфатија дека е протестантска :D Како и да е, ден денес ја имам, скоро ја забележав кај моите во библиотеката и ја разлистав, спомени :)

Ама таа книгичка, што се вика Мојата Прва Библија, беше повод од најмала да ме интересира да читам, учам и истражувам, до ден денес е исто.

Прв пат "вистинска" Библија читав на почеток на средно.

Затоа ги нејќам кога ќе ми кажуваат "како е" луѓе кои со прст не пипнале ни една од овие две книги, кои за мене се тоа, филозофски книги значајни за она за што сум се определила да истражувам и учам.

На Mr.Limonko, Broken♡, Srckata28 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.633
    Допаѓања:
    137.862
    Знам за тебе. Него овие Гугл теолози...

На lovestoneddd и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    2.416
    Тапшајте се по рамо, него шо е со муабетов? На Каме ќе и дадеме 5ка зашто читала детска Библија, тебе медаља зашо Куранот си го читала.

Па уште и ке кажува кој бил Гугл теолог, кој читал и кој не читал Библија.:bug:

Ај мерете си ги во друга тема.

15. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    533
    Кога реков дека го немам прочитано?

16. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    8.391
    Иронијата е во тоа што ти дојде на темава да си го мериш, односно да ја величаш твојата религија од која очигледно немаш поим.

На CameliaMiller, lovestoneddd, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    2.416
    Ова изгледа некој Јеховин сведок е.

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    4.161
    Излегов од форумот и морав да се вратам да ти цитирам, затоа што ми искочи видео на тик-ток за вакви луѓе.:rofl:
    Screenshot_20260203_212329.jpg
    Најдете го профилов и изгледајте, ако пратам линк се покажува мојот профил.
    Колку е точно само..

19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    24.813
    Ај пошто си онлајн, може ли да кажеш што точно те привлече да бидеш муслиманка, нешто по кое си осетила дека е правилна одлука?

20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.217
    Допаѓања:
    83.532
    Добро. Мојата поента е, пишав поназад една реплика, не се согласувам дека нерелигиозните се тие што објективно ќе ја искоментираат оваа тема. Зошто? Затоа што за нив религиите и верувањата во Бог се прикаски, митологија и сигурно верниците не ги сфаќаат сериозно штом веруваат во такви работи. Тоа не е баш објективност, секогаш ќе тежат на страната дека религијата е лоша, непотребна, за прости, лесни, неинтелигентни луѓе итн. Тешко дека на оваа тема ќе се најде објективност, па и од нивна (ваша, пошто и ти си во нерелигиозните) страна.
    Кога почна да се коментира во темава против исламот, се вклучија некои членови во одбрана, па ете почнаа со примери "ама па во христијанството е вака, онака". Зошто? За да не се осеќа членката нападнато, а има за исламот да се пишуваат забелешки и критики, знаеш и сама. Не е само дека дошле христијаните на темава да го бранат своето, да шират омраза на туѓото. Напротив, некои членови посочија зошто нејзината одлука не им се допаѓа, затоа што сама избрала од една послободна религија да премине во порадикална. Но, сите пишавме дека сепак таа си знае најдобро за себе. Нема потреба да се напаѓа едно за да се одбрани друго. И неверник и нерелигиозен ќе ги даде истите забелешки за исламот што беа напишани во темава. Еве настрана шеријат и закони, зборуваме за секуларни држави, кој е тој, освен исто така муслиман, што ќе и' рече браво за тоа што почнала да носи и хиџаб? Нејзин живот, нејзина одлука, да, но кога коментираме на темава, сите ќе речеме дека не мора да бира религија што и' налага да се покрива. Мене лично, не ми е пријатно кога ќе видам забулена жена. Не затоа што е поразлична од мене туку затоа што сметам дека нема потреба од одење во таков екстрим, како да оди против сама себе, против она што таа е, се крие себеси. И ова не го кажувам како христијанин кој мрази различни од себе туку така ми кажува разумот. И пред некој да рече "а што те засега тебе тоа", па темава е за тоа и ете си кажуваме што мислиме. Нормално е да имаме мислење и кога нешто не нè засега. А монахињите што се покриени, тие се во монашки живот и во манастир, не е исто.
    Не мразиме муслимани, не ги мразиме оние со различни верувања од нас, вклучително и атеистите. Само имаме некоја причина зошто ние веруваме во тоа во кое што веруваме, зошто не веруваме во нешто друго.
    И на крај, тврдиш дека е изманипулирана. Па, сите имаме некој период после кој ни се промениле верувањата. Јас не би рекла дека е изманипулирана, бидејќи самата таа после разговорот со колегите се интересирала за темата, не е одеднаш, требало време за да се запознае, да размисли, да одлучи. И тоа е процес, не е туку така перење мозок.

Последна измена: 3 февруари 2026
    На Iva:) и Mr.Limonko им се допаѓа ова.