Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи

Дискусија во 'Лице' започната од Vip83, 17 август 2015.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    38.929
    Ми стигнаа леќите од полскава страна ама ми пратиле една леќа плус, и освен тоа и леќите се префрлени во друго кутивче, не во тоа што треба да се.Не знам дали е грешка и зошто би ги менувале кутиите.:DМу се случило на некој друг вака?

2. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    Кои ги имаше нарачано?

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    38.929
    Точните леќи ми стигнаа ама беа преместени во друга кутија и имаше плус една леќа...си мислам дали е грешка или не знам...

4. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    За двете очи по една кутија ти стигна и плус една леќа? Ако е така сигурно по грешка ја пратиле, или гратис. Мене еднаш кога нарачав леќи со нив ми пратија пакетче гумени бонбони од некоја причина :D (ама ова не од полската страна, од друго место)

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.166
    Допаѓања:
    180.609
    Те молам кажи ја страната за мене, како голем љубител на гумени бонбони :D

@Angie1432 Како беа префрлени во другата кутија? Мислиш кутијата не одговара со леќите? Хммм... Ако нешто ти е чудно, пиши им. Мене кога ми стигнаа сѐ си беше спакувано како што треба. Едино гратис леќа не ми стигна, а ми треба, пошто имам една леќа плус од одамна :D

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    24.766
    visiondirect.co.uk
    Ама не знам колку е исплатливо за достава до Мк, веројатно подобро е да си нарачаш од полската и да си купиш гумени бонбони од маркет. :rofl:

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.092
    Допаѓања:
    87.774
    За полската страна ми должите ручек.:sun:
    Колективно собирајте пари што ви ја кажав .:D
    Шала на страна.
    @Angie1432
    Никогаш не ми се случило,пиши им .

На naturally, Antolinaa, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    38.929
    Да, да, леќите се тие што ги нарачав(фирма, диоптер) ама префрлени во некои други кутии за леќи во боја...и ми дојде чудно.Се мислев да им пишам ама ми текна дека им пишував нешто за тракинг броеви и не се разбравме со англискиот па си реков ај не ми се замара со објаснување :D, само сега чисто ме интересираше дали има и друг ваков случај.

На buba4e89 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  9. Amaris

Amaris Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    1.025
    Од каде е подобро да се порачаат леќите, мислам од каде стигаат порано и отприлика колку време им треба да стигнат, lentekontakti или полската страна?

10. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    3.978
    На колку време го менувате садот/контејнерот за леќи?

11. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.292
    Здраво, дали би можел некој да сподели информација доколку знае како оди постапката за рефундација на очни помагала(леќи) во фонд.
    Благодарам

12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    8.243
    Со секоја водичка немаш нов сад? Јас користам Renu и доаѓа со сад, го фрлам стариот кога отворам нова вода ~ 3 недели, месец зависи колку брзо ќе ја потрошам.

@CvetCvet кога земав очила ми даде докторката извештај да го заверам во фондот и од таму ти кажуваат со кои оптики соработуваат, ги купуваш од таму, се враќаш со сметки и чекаш некогаш да ти рефундираат нешто. Кога отидов во оптиката, таму разбрав дека покриваат неверојанти 300 денари (facepalm) А кај е оквирот? Цената на едно асолно стакло беше 900денари. На крај си купив од друга оптика стакла без рефундирање.

На Mr. Scratch му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.292
    Ти благодарам многу на одговорот:l:

14. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.015
    Од полската само сум нарачувала, еве последно на 30ти август платив на 13-14 ри септември стигнаа.

Има уште една тема за леќи види инфо за оваа од косовскава. Ќе ја тагнам мислам @Elence93 во таа тема или овде има пишувано за нив.

15. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    5.194
    Ми се случило и едните и другите да ми каснат, така што не можам да кажам за сигурност. Ама од полската страна ти се поефтини.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    12.627
    На 3 месеци со нов раствор си добивам и нови кутии и тоа е тоа.

Ако знае и за мене би било корисно ова. Кога прв пат ми препишаа леќи, отидов во ФЗО и на шалтер ми рекоа „ние за оваа дијагноза не рефунцираме ништо“ и на тоа останав.

Последна измена од модератор: 18 септември 2021
  17. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.292
    Мила бев во фондот и се распрашав.
    Моментално работат само со меки леќи , т.е рефундираат само за меки.
    Доктор треба да ти напише потврди за двете леќи посебно(да се внимава се да е читко напишано, особено шифрите) истите ќе ги завериш во фондот(шалтер 16), и така заверени можеш да ги нарачаш само во оптики кои имаат склучено договор со фондот( има список на нивната страна).

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    12.627
    Меки користам. Колку ти рефундираа? Ако е 300 денари, не се исплати човек да се малтретира и плус приватен очен лекар ми ги има препишано леќите.

Во секој случај благодарам. За следното нарачување ќе видам. Имам листа и јасна преписка од лекар. Ако е 500 денари намалување ок, ама ако е нешто 200, 300 денари, ќе баталам. Таа оптика која соработува со ФЗО, а каде претходно нарачував, ако ветеа дека ќе стигнат леќите за 2 месеци, почнаа да ги доцнат и тој период да биде 3.5 месеци, итн. Сега кај што нарачувам, да не ги урочам ама ако ветат дека стигаат за месец дена, стигаат за 3 недели. Пред да се прогласи вонредна состојба, за еден ден ми обезбедија леќи. Сигурно имаат соработка со други оптики во државата, ама битно јас имав леќи.

Последна измена: 20 септември 2021
    На CvetCvet и Elence93 им се допаѓа ова.
  19. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.292
    Јас носам полутврди леќи, за кои фондот нема договор за сега.
    За меки леќи еднократни 1182 ден е од леќа, а за повеќекратни 1822 ден од леќа, според ценовникот на нивниот сајт.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    12.627
    Го видов ценовникот, ама просто не ми се веруваше дека толку пари покриваат.