http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=9090254622456147B0B14CE9AFF9BA2A Повели , најдолу на страната има документ позитивна листа.
Јас кога почнав да користам ми рекоа не рефундираат. Е сега, тоа беше пред 7 години. Дали таа на шалтер ја мрзело да работи или го смениле правилникот, не знам.
И јас носам леќи веќе 8 години, докторката не ми ни има спомнато дека има вакво нешто, стварно се зачудив.
Јас бев на шалтер во ФЗО и ми рекоа „ние за оваа дијагноза“ не покриваме ништо. Инаку, не познавам некој што користи леќи, а да ми рекол дека добива рефундирање од ФЗО. Аааахх лекарите, тие се врзани со оптики, си земаат процент. Јас мојот очен лекар го сретнував често во оптика. Кога ти препишува леќи, ти кажува каде да ги купиш и препоставувам дека мнозинството одат таму. Дури и дел од самите лекари си имаат оптики. Мене последна преписка ми е од пред две години, наод од лекар, и преписка за леќи. Баш следно нарачување ќе одам во ФЗО. Може ќе ми бараат тазе наод, којзнае.
Мила јас носам леќи скоро 20 години, и додека бев студент и имав време да одам на прегледи на државно, и да заверувам во фонд, секогаш ми рефундирале, со години, бидејќи тогаш рефундираа и за полутврди и тврди леќи. После со работни обврски ми стана комплицирано и си одев приватно и приватно плаќав. Рефундацијата зависи од диоптер и дијагноза. Мила, ако ти е докторката на државно и носиш меки леќи прашај ја, сигурно рефундираат.
Дали некој ги има користено овие леќи да ми каже конкретно со кој раствор може да се користат. Сакам да нарачама од полската страна но не знам кој раствор би одговарал со нив. За колку време стигнуваат од полската страна? @Angie1432 Дали мора да се плати со картичка или може и кога ќе стигне. Јас имам нарачувано преку lenteкontacti и плаќав на каргото, а преку полскава страна немам нарачувано. Кога ќе ставам и раствор многу се покачува поштарината .
Сакам да си нарачам Day and Night леќи од полската страна. Дали некој има искуство со овој тип леќи, дали се безбедни и удобни за континуирано носење, да речеме повеќе од 3-4 дена без да ги вадам? Исто така ме интересира што значи BC и DIA Досега само од оптика имам купувано и неам појма што се овие.
Немам искуство со овие леќи, ми изгледаат како добри, би ги пробала кога ќе можам да одвојам од буџетот за нив. DIA значи дијаметар на леќата додека BC e base curve и ја дава големината на леќата во однос на закривеноста на корнеата. Кога ќе го внесеш диоптерот при нарачување, автоматски ти ги дава овие параметри на леќата. Секој производите на леќи има различни димензии за овие параметри. Иако се разликува во милиметри може некогаш да е проблем.
Здраво, сакам да си земам леќи во боја. Може ли некој да ми објасни нешто повеќе, како се користат и како се одржуваат? Дали треба да стојат во течност?
Нарачав леќи од полската страна на 7 ноември. Се уште ми немаат стигнато. Побрзо ми стигнуваат пратки од алиекспрес од 2 долари, со бесплатна достава отколку праткава за која платив 350 денари достава. Ај барем леќите поевтини се од тука, да вреди чекањето..