Трет пат купувам леќи и трет пат не гледам, по нарачка, по претходен преглед, на контрола топ гледам ми ја пишува рецептата ама со леќи јас не гледам,осеќам ми фали нешто а не можам да опишам што, имал некој ваков проблем?
Дали провери рок на леќите на кутијата? Дали виде дали диоптерот е тој, оти еднаш по грешка ми дадоа појак диоптер, тоест туѓ на мене, ама излегов до врата, среќа видов и се вратив да си кажам дека згрешиле, тоа не е за мене. Да смениш оптика? Да не ти се многу суви очите? Ако леќата е сува, за замаглува или и ако е валкана се замаглува, па не гледаш јасно и мора да се измијат? Чудно е ова што го опиша.
Тоа значи дека ти е јак диоптерот. Леките се купуваат со помал диоптер од наочарите. Штом на контрола гледаш со наочари,а со леки не, сигурна сум дека тоа е проблемот. И плус, со леки не можеш да читаш убаво, па за тоа мора точниот диоптер да се пронајде. Дали и кажа на докторката? И запази го времетраењето на носење, менувај ги редовно, чисти ги убаво и види дали ги ставаш од правилната страна
Се проверив, се е океј, оптика менувам со секое купување, три до сега, нешто е до мене. Мислиш да ги измијам со вода или раствор? Да, ми намали од цилиндарот -0.25 од тие причини. Од утре ќе одам за проблемов, другото сметам дека се правам како што треба. Се разочарав многу само, пари фрлив и сега ќе морам вака да истерам.
Со раствор. Ако ги измиеш со вода некако се потврди и ќе осеќаш лизање по окото, крутост. Да не имаш суви очи, па откако ќе ја ставиш леќата, може се суши и со тоа не гледаш, се заматува. Проба ли да користиш вештачки солзи? Тоа само на чисти леќи ќе ставаш. Мене не ми требаат вештачки солзи, но има некој не може без нив.
Те сфаќам…ама ќе средиш,специфично е малку и јас имав таков период со леките,дури и сега од време на време. Последна солуција е изгледа да се менува и брендот,ваљда окото се презаситува. За хигиената и рок на носење, само со течност за леки,никако со вода ни капка и рацете чисти. Пробај и со вештачки солзи,сепак треба влажност
Од која фирма? Колега кажа баш син му сменил од друга фирма земал и не можел да ги носи. Пробај со Air Optix Aqua.
Ristovski pred sedum godini mi kaza deka nema da mozam nikogas da nosam vekje lekji, alergija mi se pojavila, mi se vcrvenuvaa ocite. Ottogas sum so ocila, no mi se vrakja zelbata za lekji. Dali e mozno da nosam pak? Da baram drugo mislenje?
Pa deka go zborat Ristovski kako najdobar, pa zatoa ostanav na toa mislenje. Preporaka za dobar oftalmolog?
Не знам што да ти кажам, освен да пробаш да тркнеш до аптека да земеш мало растворче Прокулин од Алкалоид, евтин е од 210 до 260 денари, зависи каде и да ги измиеш со него, да видиш да не е до растворот или да тркнеш до оптика, да си земеш вештачки солзи, не знам колку се, но земи колку за проба, стави си на чисти и измиени леќи, да видиш дали ќе имаш јасен вид. Ако не бива, прашај очен што е работата.
Течноста е добра, ја користам истата. Леќиве не знам не сум користела вакви. На почеток користев на Bausch and Lomb овие. Сега користам на Airoptix овие. Погоре пишав Aqua ама овие се, не се аqua.
Мене најне ми одговара Рену водава. Два пати ја купив и толку. Ти ги препорачувам оваа вода и оваа фирма на леки. Јас сум задоволна.
Не ти е погоден диоптерот, ако немаш голем цилиндар нека ти дадат без цилиндар ако не ти прави голема разлика.