1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи

Дискусија во 'Лице' започната од Vip83, 17 август 2015.

1. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    378
    Минатата недела ми ги испорачаа од lentekontakti

2. evinaevina8

evinaevina8 Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2024
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    240
    Прашав во друга оптика ги има, грешка информација ми дале.
    Дали и на вас не ви се погодува секоја марка на леќи и раствор или јас сум некој исклучок ? Аир оптикс хидра глајд многу ми ги сушеа очите, додека со пјур вижн2 не е така.
    Кои се вашите искуства?

3. grungy

grungy Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    743
    За леќи не знам да ти кажам зошто со години ги користам истите на Bausch & Lomb, не сум имала никаква мака. За течност долго користев на Прокулин ама како да не ми чистеше веќе добро, па се префрлив на Рену и немам проблем.

4. Devojkata55

Devojkata55 Нов член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    6
    На колку време ( години) се прави пауза од носењето леќи за оние кои ги носеле секој ден?
    Точно ли е дека рожницата се лиже ако не се направи пауза?

5. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    5.675
    Искрено прв пат слушам за ова, јас ги носам повеќе од 15 години и никој доктор не ми го спомнал ова.

Дали некој нарачал во скоро време од полската страна? Направив нарачка на 31ви август и се уште ја чекам. Сега им пишав, но сакав да споредам колку се чека отприлика.

6. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    418
    Тие со цилиндар, забележувате ли разлика во гледањето со леќи/очила со цилиндар? Јас првпат дознавам дека имам цилиндар, претходно никој оптичар или офталмолог не ми открил, може и ново нешто да е. А сите леќи и двата пара очила што ги имам се без цилиндар, и не знам дали има голема разлика во квалитетот на гледање (а поскапи се леќите за астигматизам гледам)

7. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    5.007
    Колкав е цилиндарот? Мене на очила ми е -0.5, а на леќи не ми го ставаат дека е мал.

8. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    418
    На едното око -1, на другото -1.50. А некако излегува дека со години носам грешен диоптер зашто и тој ми бил згрешен од претходните проверки, секогаш ми давале ист диоптер за двете очи, а приметувам дека не гледам исто - и имало 0.75 разлика меѓу нив. Едната леќа ми е секогаш послаба на едното а појака на другото. Ама барем не е драстична разликата.

9. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    5.007
    Па не е мал за да го изоставиш, земи со цилиндар.

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.843
    Допаѓања:
    14.768
    Не знам што подразбираш под лижење на рожницата, но долготрајно, непрекинато носење - деноноќно(и во спиење), можи да доведе до корнеална неоваскуларизација.

Инаку самата неоваскуларизација настанува најчесто како резултат на иритација на рожницата која е почеста кај оние што носат леќи, спијат со леќи итн.

Тоа е состојба каде во рожницата врсаснуваат крвни садови, кои често и пукаат оти се многу нежни и доведуваат до дополнително заматување на видот. Е сега има различни форми на неоваскуларизација, меѓутоа потешките форми се доста ретки.

11. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    378
    Искуство со полутврди леќи? Препорака од доктор поради кератоконус и направен крослкнкинг пред 6 години,најверојатно ќе треба пак да правам.Левото око ми е позаматен видот диоптер не прима не можам да носам наочари.

12. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    378
    Мене за 1 месец дена ми дојдоа во Февруари, после уште месец во Пошта чекаа. Пеовери ја пратката во Пошта.

Сега гледам стар е постот , што бидна ги доби леќите?

13. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    5.675
    Уште не, не разбирам што е проблемот. Им пишав меил повеќе пати но ништо. Сега нарачав од lentecontacti.

14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.843
    Допаѓања:
    14.768
    А каде е заглавена според следењето?

15. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.165
    Допаѓања:
    5.675
    Еве што пишува. Не разбирам зошто воопшто е заглавена таму и зошто пишува дестинација Босна.
    Screenshot_20251127_192124_Chrome.jpg