Прашав во друга оптика ги има, грешка информација ми дале. Дали и на вас не ви се погодува секоја марка на леќи и раствор или јас сум некој исклучок ? Аир оптикс хидра глајд многу ми ги сушеа очите, додека со пјур вижн2 не е така. Кои се вашите искуства?
За леќи не знам да ти кажам зошто со години ги користам истите на Bausch & Lomb, не сум имала никаква мака. За течност долго користев на Прокулин ама како да не ми чистеше веќе добро, па се префрлив на Рену и немам проблем.
На колку време ( години) се прави пауза од носењето леќи за оние кои ги носеле секој ден? Точно ли е дека рожницата се лиже ако не се направи пауза?
Искрено прв пат слушам за ова, јас ги носам повеќе од 15 години и никој доктор не ми го спомнал ова. Дали некој нарачал во скоро време од полската страна? Направив нарачка на 31ви август и се уште ја чекам. Сега им пишав, но сакав да споредам колку се чека отприлика.
Тие со цилиндар, забележувате ли разлика во гледањето со леќи/очила со цилиндар? Јас првпат дознавам дека имам цилиндар, претходно никој оптичар или офталмолог не ми открил, може и ново нешто да е. А сите леќи и двата пара очила што ги имам се без цилиндар, и не знам дали има голема разлика во квалитетот на гледање (а поскапи се леќите за астигматизам гледам)
На едното око -1, на другото -1.50. А некако излегува дека со години носам грешен диоптер зашто и тој ми бил згрешен од претходните проверки, секогаш ми давале ист диоптер за двете очи, а приметувам дека не гледам исто - и имало 0.75 разлика меѓу нив. Едната леќа ми е секогаш послаба на едното а појака на другото. Ама барем не е драстична разликата.
Не знам што подразбираш под лижење на рожницата, но долготрајно, непрекинато носење - деноноќно(и во спиење), можи да доведе до корнеална неоваскуларизација. Инаку самата неоваскуларизација настанува најчесто како резултат на иритација на рожницата која е почеста кај оние што носат леќи, спијат со леќи итн. Тоа е состојба каде во рожницата врсаснуваат крвни садови, кои често и пукаат оти се многу нежни и доведуваат до дополнително заматување на видот. Е сега има различни форми на неоваскуларизација, меѓутоа потешките форми се доста ретки.
Искуство со полутврди леќи? Препорака од доктор поради кератоконус и направен крослкнкинг пред 6 години,најверојатно ќе треба пак да правам.Левото око ми е позаматен видот диоптер не прима не можам да носам наочари.
Мене за 1 месец дена ми дојдоа во Февруари, после уште месец во Пошта чекаа. Пеовери ја пратката во Пошта. Сега гледам стар е постот , што бидна ги доби леќите?
Уште не, не разбирам што е проблемот. Им пишав меил повеќе пати но ништо. Сега нарачав од lentecontacti.