Контактни леќи

Дискусија во 'Лице' започната од Vip83, 17 август 2015.

1. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.328
    Допаѓања:
    3.832

Има баш многу ординации каде има преглед за леќи. Еве ти една што би ја препорачал https://www.vizia.com.mk/
    За почеток? Мислиш кои леќи би ги користела?
    Јас би ти препорачал https://ananas.mk/proizvod/bausch-lomb-kontaktni-leki-soflens-59-6/2665119.
    Се entry level, месечни, евтини.
    Ако ги нарачаш од албанската продавница за која тука често се зборува ќе те фатат поевтино.
    Прашај ако нешто друго те интересира. :)

Edit. Најпрво треба да се научиш да ги ставаш во очи. Второ да ги менуваш паралелно со очилата, за да се навикнеш. Но, ова оди брзо.

На AlmaOculta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    823
    Фала ти премногу на информациите. Ќе закажам преглед па ќе видам како ќе ме насочат

На Vikktorr му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.594
    Допаѓања:
    46.561
    Истиот офталмолог што ти прави преглед ќе ти препише и диоптер за леќи.

4. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.328
    Допаѓања:
    3.832
    Молам.

5. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    560
    За почеток мора на офтамолог или оптометрист (веројатно така се викаше) да видат кој дијаметар треба да е леќата, во зависност од диоптријата меки или тврди, диоптријата да се одреди најчесто е помала за 0,5 од диопртијата за наочари. Мојте деца одеа во Букурешт амбулантата има Кабинет за леќи, порано беше Др. Данка добар доктор ама карактер ужас. Сега е во пензија па незнам дали продолжи да постои кабинет за леќи. На лице место ќе пробаш леќа, ќе одиш 2-3 пати да вежбаш ставање и вадење леќи. На ист принцип работат и Визус оптика, дури мислам прегледот не се наплаќа ако земеш леќи од кај нив. Потоа може сама да си нарачуваш леќи, ќе гледаш истиот дијаметар да бидат, евентуално цилиндри ако имаш .

На AlmaOculta и Vikktorr им се допаѓа ова.
  6. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.726
    Допаѓања:
    3.021
    Какви дневни леќи користите? Од каде земате? Air optix hydraglyde меки користам, ама сега сакам да пробам ао дневни.

7. denizzz

denizzz Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    123
    Nekoj da koristi biofinity leki od kade poracuvate i dali vi refundiraat sredstva?

8. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    560
    Мислам за меки леќи не се рефундираат средства од фондот, само стакла за очила и тоа порано беше во одредени аптеки кој имаат склучено договор со фондот. Биофинити сега скоро земав од Визус и од Сити оптик во ТЦ Беверли, околу 1900 денари е кутија со 3 леки. Најчесто порачувам од lentekontakti ама моментално ги нема таму.И на полската страна ги нема, а не сум сигурна и дека имаат сега достава до Македонија . Имам тројца потрошачи за леќи и голема ставка ми се во буџетот , исто и водичката за леќи.

9. denizzz

denizzz Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    123
    Jas biofinity zemam od edna optika od kavadarci nz od kade poracuvaat 1000 den edna leka,skapicki se a od dr mesto ne sum naracala site mi vikaat mn se ceka,a od ovaa optika mi stigat za edna den

10. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    560
    @Denizz
    Сите земаат од исто место мислам, во моментот немаат , па попладне ке донесат ако има на лагер. Обичните леќи ги имаат сите, поскапи и поретки се со цилиндри.

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.563
    Допаѓања:
    112.041
    Дали во Скопје низ оптикиве продаваат по пар леќи, стрикно за Air optix со астигматизам прашувам.

12. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    18.576
    Оптика Ели во Бисер да видиш да прашаш. Знам дека постојат сеуште, а на времето кога почнав да носам од таму земав така на "делење" зошто смотана и ги кинев додека се научив да ги ставам/вадам:lol:.

upload_2026-7-18_11-22-2.png
    Оптика ЛМ на фејсбук само што ми излезе постов.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    560
    Во повеќето оптики има единечни леќи , имам земено од Диоптра во Хотел Мериот што е, во Визус и последно во Сити оптика во ТЦ Беверли Хилс, најдобро провери на телефон,

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.