Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контактни леќи

Дискусија во 'Лице' започната од Vip83, 17 август 2015.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.794
    Како ќе ти каже лекар така. Мене ми се препорачани Диспо Биторик, и лекарот ми има кажано да ги носма и додека спијам, и одлично е со нив. Лекарот најдобро ќе ти каже за марка, тука не можеш да импровизираш. Околу цени пробај прво со оптика, а ако ти е скапо, со тек на време ќе си нарачуваш и сама, имаш тука многу совети од девојките. Растворот за миење на леќи се купува во аптека или во оптика. Со леќите може да ти дадат гратис, не се знае, и затоа не купувај однапред. Најевтин ти е Прокулин. Има мало и големо пакување. Мене малото од 160 денари ми е доволно и си го купувам тоа. Ако ги миеш секој ден ќе ти треба тоа поголемо, кое има дупла цена. Биди внимателна со местење на леќите ( да не ти падне една па да ја изгубиш, јас над маса првично ги местев со огледало пред мене), хигиената исто. Има многу совети назад низ темава, ќе ти користат.

На teddybearho му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    На државно партиципација само 60 денари, скоро бев и толку платив. На приватно не знам.

На teddybearho му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Има ли некој носено/ разбрано што се ова меќи леќи со UVA/UVB заштита? Сега си нарачував и прв пат видов вакво нешто кај некој бренд што не ми е познат, Proclear. Баш ме заинтересира, ама не ми е најјасно како функционира и која е функцијата, дали реално може да пружи некоја заштита.

пс. се ужаснувам секој пат кога нарачувам во странство и гледам колку се скапи меките за астигматизам барем во Македонија. Богаташија оти сме....:@

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.633
    Допаѓања:
    106.657

Се согласувам , прескапи се леќите со астигматизам во Мк. Јас прашував пред некоја година во оптиката Елени и кога ми кажа цена ми се сврте во глава и си ги купувам од Грција , тука се многу поевтини

5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.738
    Допаѓања:
    16.412
    Колку се леќите за астигматизам во странство, ако не е тајна :)?

6. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Еј знаеш што баш ме мисли за Грција, сеа кога спомна. Кога живеев таму земав директно од продавница за очила, беа секако поефтини од МК . Ама сега во Италија а и претходно низ ЕУ кога нарачував онлајн ми доаѓа уште поефтино.

Споредбено, во МК моите леќи три пара (различен диоптер имам на двете очи па мора посебно по три леќи за секое како минимум) во Елени мислам ме фаќа преку 6000 денари. Помалку сигурно не е, може нешто повеќе да е.

Во Грција ме фаќаа 80 евра, ова точно се сеќавам.

А сега во Италија, ми дојдоа 40 евра (сосе достава до дома).

Ме мисли дали ако ги нарачаш онлајн ти доаѓа поефтино, дали може има врска зашто иде преку продавница, што знам. @koritsaki ги нарачуваш онлајн или од продавница? Ова се тие работи што мене у сабота попладне ми се вртат низ глава хахахаха

На Guns N` Roses и koritsaki им се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.633
    Допаѓања:
    106.657
    Јас користам на Air optics - купувам 2 кутии од по три пара 50 евра. Некогаш ги купувам Topvue, исто три пара по две кутии- 35 евра.

@tigerlady да, онлајн ги купувам секогаш општо тука се повеќе се исплаќа кога купуваш онлајн.
    Поточно од оваа продавница ги земам alensa.gr :)

На tigerlady и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.738
    Допаѓања:
    16.412
    Супер, воопшто не се скапи за разлика од кај нас, има голема разлика.

9. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.738
    Допаѓања:
    16.412
    Препорачајте леќи кои се користат при суво око. Ако има некој користено од Bioinfinity Cooper Vision, Air Optic Aqua, Pure Vision Busch and Lomb, кои се подобри?

10. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Air Optix Aqua или Air Optics Hydraglyde, сосема се исти, не се сеќавам кои од овие две не ги носеа веќе во Македонија. Но двете ми се пробани, двете се предобри и после саати носење.
    И на Алкон Puremoist средството за измивање во комбинација уште подобро, зошто остава некој слој кој ми се чини не дозволува брзо сушење.

Последна измена: 14 мај 2021
    На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
    Јас ги користам Pure vision 2 и сум многу задоволна. Се случувало и 24ч да ги носам кога сум патувала (користев и солзи) и немав проблем.

12. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Air Optic се супер, никакви проблеми сум немала со сушење, и при патувања и носење преку ноќ во екстремни случаи. Наредни за пробување ми се Bioinfinity за прв пат па ќе видиме како ќе се покажат.

Бирај го внимателно и средството за измивање/чување и тоа влијае многу. Renew на пример сите го фалат, и докторката ми го препорача кога почнав со меки мене ми беше ужасно не можев да го поднесам. Со BioTrue и некои други никогаш до сега не сум имала проблем.

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Air Optic ги користам јас, супер се, суви се и моиве очи. :)

14. Ghann

Ghann Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки имам едно прашање овде ја открив полската страна за леќи па сакав да прашам како можам да проверам или изберам базна кривина и диаметар на леќите што ке ги нарачам ☺️

15. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.738
    Допаѓања:
    16.412
    Дали некој користел леќи за една употреба и дали би можело да се набават само како еден пар? Моментално имам некој проблем со очите и не носам леќи, но во скоро време ќе треба да присуствувам на свечена пригода па не сакам да носам наочари тој ден.

16. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
  17. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.738
    Допаѓања:
    16.412
    На Dream-Girl, koritsaki и Elence93 им се допаѓа ова.
  18. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    За секој е различно. Мене од сите овие Biotrue ми беше најпогодена, ReNu не можев да ја поднесам, ми сметаше на очи, Alcon replenish имав чувство дека не ми ги хидрира доволно. Сега користам некоја италијанска со аптека што ми ги препорачаа зашто немаа BioTrue и за сега ми се допаќа. Ми ја имаат пофалено и од ДМ течноста за меки леќи ама ја немам лично пробано.

Искрен совет е да земеш прво помало пакување да пробаш, па после да решиш. Може и без да ти прави проблем да приметиш дека некоја течност ти е далеку попријатна од друга.

19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    12.682
    Некој дали ги има испробано Biofinity Coopervision? Засега користам AirOptix Hydraglide па ме интересира дали и овие би ми одговарале, читав дека се доста фалени.

20. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
    Фала ти многу, ја нарачав Biotrue во помало пакување и мило ми е што не сум згрешила.

На tigerlady му/ѝ се допаѓа ова.