Здраво девојки, неодамна слушнав за контрацептивни лепенки. Ме интересира како се користат, колкава им е сигурноста и дали некоја од вас би пробала
Како и сите други, околу 99% им е сигурноста.. Јас знам за Evra а може има и други. Се лепат секоја недела, имаш 3 во пакувањето. После 3тата недела 7 дена не лепиш, па земаш ново пакување..
Ее не знам во МК дали ги има и колку се. Во Бугарија ги имам земано јас, 21-22 лева се, 650-700 денари
Јас ги користев пред 3-4 години и бев задоволна но, најдобро ти е да одиш кај гинеколог и да прашаш. Ќе ти објаснат убаво како се користат и каде се лепат. Секоја недела се лепат на различно место. Ако си заитересирана за тоа јас би ти го препорачала вагиналниот прстен. Се менува еднаш месечно, и е полесен за користење на пр. и не се приметува и немораш да се грижиш да не ти падне при туширање/капење. Но, најдобро ти е да одиш кај гинеколог.
Треба многу за да се одлепат ако лежиш долго во када , базен или на одмор тогаш ќе ти се одлепат и ако се одлепи не можеш да го земеш истиот туку треба сосема нов и да го извадиш на тој ден што мораш макар и да е само за два дена мора да се смени.
Лепенките содржат поголема доза хормони од пилулите исто така, така да сите негативни ефекти кои можеш да ги имаш од контрацептивните пилули, можеш да ги имаш и од лепенките. Плус, почести и поинтензивни се.
Се согласувам дека прстенот е полесна опција бидејќи и невилив и многу полесен за користење. Имаш две опции, а тоа е а го менуваш секој месец, или има Анновера кој трае цела година.
Јас сум против се што е хормонско. Апчиња,спирали,лепенки и други IUD. Долго пиев апчиња контрацептивни, ги сакав, ми го олеснуваа животот, ги навикнав. Но сега ги мразам бидејќи не ги поднесувам, имам ужасни тахикардии и промени на расположение. Наместо лепенки и други хормонални опции ако се користат само за контрацепција подобро е спирала или друг вид на IUD кој ќе биде полесно поднослив. Секако ако има дијагноза за која е потребно нешто хормонско тогаш се што и одговара на личноста е од полза. Но лепенки и апчиња лесно се забораваат. Подобро е IUD.