Е дефинитивно почнувам и јас со овие од утре.Не за друго, дечко ми нејки ни к да слушни од кондом. И стварно чуството е неубаво,да незнаеш на што си. :/
Јас ги купив и сега чекам да ми дојди менструација и да почнам да ги пијам. И не ми е јасно што ќе се случи кога ќе го испијам првото апче со менструацијата?
Јас првиот месец се чуствував чудно, може на психолошка база ама веќе од вториот месец не ги ни осеќав. Си пиев по едно сабајле после миење заби и никогаш не сум заборавила апче. Чуството да не се плашиш дали ќе добиеш овој месец или не е одлично.
Баш ништо нема да се случи. Ќе си заврши кога ќе треба, може да биде со намален интензитет(доколку имаш обилна), а исто така помага и за пмс, дефинитивно симптомите и болките се намалуваат.
Фала за информацијата Исто така сакам да прашам: На упатството пишуваше се зголемувал ризикот од тромбоза згрутчување на крв во црниот дроб, стомакот, нозете итн, мозочен, срцев удар, рак исл.. Е сега знам дека тие мора на упатството баш се да напишат во случај на некој да му се случи вакво нешто па да ги тужи, па овие да имаат црно на бело (еве овде се ти пишува), но колкави се шансите тоа да се случи? И знам дека сум досадна, се извинувам
Треба да имаш и досега проблеми со крвта , со тромбоза за да настане ваков проблем. А исто само да ти потенцирам дека не треба да се изложуваш на сонце, значи никако директно на сонце подолг период, сунчање не. Може да се појават темни дамки на кожата.
Не си свесна колку ти сум благодарна, да не ме информираше кардинална грешка ќе направев! Ни доктор ни фармацевт ни во упатството не го пишуваше ова А и после ова што го видов и прочитав... http://contraceptives.wordpress.com/200 ... h-control/ http://dermtv.com/why-can-birth-control ... -your-skin https://www.google.com/search?q=melasma ... 66&bih=667
Да ти кажам и мене никој не ми го спомна тоа, единствено мајка ми ме предупреди и навистина беше така. Годината кога ги пиев баш возев и часови за кола, па раката(левата) која ми ја печеше сонце ми беше значително потемнета , но како круг . Среќа помина за година дена.
Јас се сунчав нормално сите години и тоа не 10 дена во годината туку 3 месеци скоро секој ден па немав флеки а плус и прв пат слушам за ова. Значи овде 85 проценти од сексуално активните жени користат апчиња за контрацепција и сите дремат на плажа без никаков проблем (секако со крема со заштитен фактор што мора да се користи независно од контрацепцијата). Јас би се сунчала, ама ти одлучи си.
Несакани појави при користење на контрацептивни апчиња се и опаѓање на коса, зголемување на телесна тежина, намалување на желба за секс и др. Исто така цигарите треба да се исклучат доколку се користат било какви орални контрацептиви.
Се зголемува апетитот- не тежината. Е сега ако не се контролираш колку јадиш тоа е друга работа Желбата за секс можи и да се зголеми да се намали во 1 од 1000 жени Мене за ова со флекиве ми е страв... Вечерва треба да го испијам првото апче...
Испиј си го слободно, немај гајле, само под сенка. Не само овие апчиња туку сите кои содржат поголемо количество хормон го имаат овој несакан ефект. За тежината исто без грижа, мене ми се регулираше, немав никакви проблеми.
Јас си земав Диане 35 на своја рака највеќе ради лицето зашто прочитав дека помагале за акни и стварно има ефект али не ми е јасно зашто да не се пуши додека се зимаат? Јас нема шанси да се откажам од цигарите а дека премн ми се јаде приметив али не знаев дека може да биде од апчињата
Контраефектите што ги наведов се од лично искуство. Со почетокот на користење на контрацептивите се внесуваат вештачки хормони кои влијаат на целиот организам. Дебелењето не е само резултат на апетитот туку е под дејство на хормони. Секој организам различно реагира на вештачките хормони, мене ми направи само проблеми, како што наведов погоре. Престанав со користење на Јасмин поради тоа што после 8 месеци користење почна да ми опаѓа косата.
Неодоговорно од твоја страна е што без препорака на гинеколог си земала апчиња на своја рака. Да отидеше на гинеколог ќе те запознаеа со ризиците што ги носи примањето на Диане 35, ќе те предупредеа дека доколку пуши додека ги примаш тие таблети постои ризик од поголемо згрутчување на крвта како и др, што ги пишува на упатството. Ти не си доволно стручна за да знаеш дали за твојот случај се соодветни и ќе помогнат Диане 35, за тоа постои лекар.
Девојки дали може да ми кажете на колку години почнавте да користите контрацептивни таблети ? фала ви однапрет
Здраво девојки ... мене ме интересира дали некој досега користел Микрогинон...пред 6 месеци бев на гинеколог ми направи испитувања и се беше во ред... но предходниве 3 месеци јас немав добиено, па добив, 1 недела имав кафеава крв, па потоа добив обилно крварење (црвена крв) која што ми траеше околу 20 дена, бев на лекар и гинекологот ме виде на ехо, прегледав крв да не случајно е ослабната од крваренјето, но се беше во ред, ми даде инексија и ми ги препиша Микрогинон за да престане крварењето, ги пијам веке 1 недела, и пред 2 дена ми престана крварењето но сега имам пак кафеава крв... дали некој се има соочено со ваков проблем? исто така ме интересира дали некој има пиено Микрогинонот за нередовна менструација (бидејќи најчесто ги пијат за контрацепција) и како делувале на вас?... јас се осекам многу депресивно и немам сила за ништо, ај тоа што немам сила за ништо се недевам дека е од обилните крварења ама ова депресиите страшна работа ...поздравче
Сама од себе ти помина флеката или со нешто ја мачкасе зошто и јас користам контрацептиви дијане 35 и приметив кај едната пазува мало затемнуванје на кожата како крукче и сумјам дека е од тоа исто така како што истрпував предхпдните години на сонце сега не можам ми се лоши на сонце и ми се случува ове две лета одкако ги пијам поздрав