1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контрацептивни таблети

Дискусија во 'Секс' започната од strawberry18, 26 ноември 2009.

1. Thebestone

Thebestone Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    63
    Е дефинитивно почнувам и јас со овие од утре.Не за друго, дечко ми нејки ни к да слушни од кондом. И стварно чуството е неубаво,да незнаеш на што си. :/

2. phoenix4235

phoenix4235 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Јас ги купив и сега чекам да ми дојди менструација и да почнам да ги пијам. И не ми е јасно што ќе се случи кога ќе го испијам првото апче со менструацијата? :?:

3. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Јас првиот месец се чуствував чудно, може на психолошка база ама веќе од вториот месец не ги ни осеќав. Си пиев по едно сабајле после миење заби и никогаш не сум заборавила апче.
    Чуството да не се плашиш дали ќе добиеш овој месец или не е одлично.

На Jassmine му/ѝ се допаѓа ова.
  4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Баш ништо нема да се случи. Ќе си заврши кога ќе треба, може да биде со намален интензитет(доколку имаш обилна), а исто така помага и за пмс, дефинитивно симптомите и болките се намалуваат.

5. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Фала за информацијата :)
    Исто така сакам да прашам: На упатството пишуваше се зголемувал ризикот од тромбоза згрутчување на крв во црниот дроб, стомакот, нозете итн, мозочен, срцев удар, рак исл.. Е сега знам дека тие мора на упатството баш се да напишат во случај на некој да му се случи вакво нешто па да ги тужи, па овие да имаат црно на бело (еве овде се ти пишува), но колкави се шансите тоа да се случи? :?:
    И знам дека сум досадна, се извинувам :wasntme:

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Треба да имаш и досега проблеми со крвта , со тромбоза за да настане ваков проблем. А исто само да ти потенцирам дека не треба да се изложуваш на сонце, значи никако директно на сонце подолг период, сунчање не. Може да се појават темни дамки на кожата.

7. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Лелеее значи на одмор под сенка? :o :(

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Дефинитивно.

9. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201
    Не си свесна колку ти сум благодарна, да не ме информираше кардинална грешка ќе направев!
    Ни доктор ни фармацевт ни во упатството не го пишуваше ова
    А и после ова што го видов и прочитав...
    http://contraceptives.wordpress.com/200 ... h-control/
    http://dermtv.com/why-can-birth-control ... -your-skin
    https://www.google.com/search?q=melasma ... 66&bih=667

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Да ти кажам и мене никој не ми го спомна тоа, единствено мајка ми ме предупреди и навистина беше така.
    Годината кога ги пиев баш возев и часови за кола, па раката(левата) која ми ја печеше сонце ми беше значително потемнета , но како круг . Среќа помина за година дена.

11. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Јас се сунчав нормално сите години и тоа не 10 дена во годината туку 3 месеци скоро секој ден па немав флеки а плус и прв пат слушам за ова. :?:
    Значи овде 85 проценти од сексуално активните жени користат апчиња за контрацепција и сите дремат на плажа без никаков проблем (секако со крема со заштитен фактор што мора да се користи независно од контрацепцијата).
    Јас би се сунчала, ама ти одлучи си.

12. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    10.102
    Несакани појави при користење на контрацептивни апчиња се и опаѓање на коса, зголемување на телесна тежина, намалување на желба за секс и др. Исто така цигарите треба да се исклучат доколку се користат било какви орални контрацептиви.

13. phoenix4235

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    201

Се зголемува апетитот- не тежината. Е сега ако не се контролираш колку јадиш тоа е друга работа :)
    Желбата за секс можи и да се зголеми да се намали во 1 од 1000 жени

Мене за ова со флекиве ми е страв... :?:
    Вечерва треба да го испијам првото апче...

14. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Испиј си го слободно, немај гајле, само под сенка. Не само овие апчиња туку сите кои содржат поголемо количество хормон го имаат овој несакан ефект.
    За тежината исто без грижа, мене ми се регулираше, немав никакви проблеми.

15. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    483
    Јас си земав Диане 35 на своја рака највеќе ради лицето зашто прочитав дека помагале за акни и стварно има ефект али не ми е јасно зашто да не се пуши додека се зимаат? Јас нема шанси да се откажам од цигарите :worried: а дека премн ми се јаде приметив али не знаев дека може да биде од апчињата :tmi:

16. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    10.102
    Контраефектите што ги наведов се од лично искуство. Со почетокот на користење на контрацептивите се внесуваат вештачки хормони кои влијаат на целиот организам. Дебелењето не е само резултат на апетитот туку е под дејство на хормони. Секој организам различно реагира на вештачките хормони, мене ми направи само проблеми, како што наведов погоре. Престанав со користење на Јасмин поради тоа што после 8 месеци користење почна да ми опаѓа косата.

17. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    10.102
    Неодоговорно од твоја страна е што без препорака на гинеколог си земала апчиња на своја рака. Да отидеше на гинеколог ќе те запознаеа со ризиците што ги носи примањето на Диане 35, ќе те предупредеа дека доколку пуши додека ги примаш тие таблети постои ризик од поголемо згрутчување на крвта како и др, што ги пишува на упатството. Ти не си доволно стручна за да знаеш дали за твојот случај се соодветни и ќе помогнат Диане 35, за тоа постои лекар.

На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. J.B.007

J.B.007 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Девојки дали може да ми кажете на колку години почнавте да користите контрацептивни таблети ? фала ви однапрет

19. macenceee24

macenceee24 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки ... мене ме интересира дали некој досега користел Микрогинон...пред 6 месеци бев на гинеколог ми направи испитувања и се беше во ред... но предходниве 3 месеци јас немав добиено, па добив, 1 недела имав кафеава крв, па потоа добив обилно крварење (црвена крв) која што ми траеше околу 20 дена, бев на лекар и гинекологот ме виде на ехо, прегледав крв да не случајно е ослабната од крваренјето, но се беше во ред, ми даде инексија и ми ги препиша Микрогинон за да престане крварењето, ги пијам веке 1 недела, и пред 2 дена ми престана крварењето но сега имам пак кафеава крв... дали некој се има соочено со ваков проблем? исто така ме интересира дали некој има пиено Микрогинонот за нередовна менструација (бидејќи најчесто ги пијат за контрацепција) и како делувале на вас?... јас се осекам многу депресивно и немам сила за ништо, ај тоа што немам сила за ништо се недевам дека е од обилните крварења ама ова депресиите страшна работа ...поздравче

20. simicka

simicka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    91
    Сама од себе ти помина флеката или со нешто ја мачкасе зошто и јас користам контрацептиви дијане 35 и приметив кај едната пазува мало затемнуванје на кожата како крукче и сумјам дека е од тоа исто така како што истрпував предхпдните години на сонце сега не можам ми се лоши на сонце и ми се случува ове две лета одкако ги пијам поздрав