Јас моментално ги пијам како терапија , имам проблеми со хормоните , таа кафеава крв можно е да се појавува и првите 3 месеци од почнувањето на терапијата , без секирации нормално е тоа и јас ја имав со време се среди не се појавува .И јас сум многу раздраздлива , плачлива , мрзлива , се е до хомоните не се секирај
zdravo sakam da prasam,kuga gi pievte kontraceptivnite tableti dali potoa menstracijata vi e normalna ili pak krvrenjeto vi se namaluva i vi trae pomalku samo kolku da ve odbelezi taka temni damki?
Има промена во циклусите ама ако редовно се користат тогаш трае помалку, нема болки при доаѓање итн. ама сепак тоа зависи затоа што секој организам е различен. Тој што нема средено хормони се одлични(проверено )
јас имам уште 4 таблети и со нетрпение чекам да ги испијам, многу депресивно ми делуваат мене ако не полудам сега значи јака женска сум хахаха .... а дали ке ми се нормализира од таблетите ке ти кажам... докторката ми објасни дека одкако ке ги испијам по неколку дена треба да добијам и од тогаш ке ми било редовно а колку е тоа точно ке видиме поздрав4е
јас тие таблетки ги пијам веќе 6 години по ред со мали паузи. и премногу сум задоволна. Реално треба време малку организмот да се навикне на нив но потоа се е ок. што се однесува за контрацептивните својства сигурни се 100% а за менструалниот тек дефинитивно го намалуваат течението и по количина и по денови, а болките се скоро минимални. Ги препорачувам од се срце. Сега сум бремена и не ги пијам веке, но и во тој поглед што велат дека не се останувало бремена после толку лесно и тоа не е точно, го завршив пакувањето и месецот останав бремена веднаш.
a sakav da prasam isto jas gi piev qlaira kontraceptivnite tableti i na krajot koga gi ispiv poslednite 2 crveni tableti toa e nekade 26den imav taka kafeavi damki 2 3 dena sega nezam dali toa e menstracijata posto ne mi dojde posle a inaku normalno mi trae po 6 7dena...
Девојки би ве замолила за помош. Значи веќе 2 години ги земам контрацептивните таблети Јаз и ми се немаше десено да заборавам да земам. Вчера незнам како се деси, но заборавив да ја земам втората таблетка од белите (неактивни). Не сум во состојба да контактирам со гинеколог бидејки сум надвор од државата. Денес ги земав и двете од еднаш и таа од вчера и таа за денес за да не ми се испомеша ритамот. На пакувањето пишува дека заборавената таблета од последните 4 треба да се отстрани (веројатно се мисли да се фрли) но јас ја земав пошто мислам дека не е активна и нема да има никакви последици. Дали сум постапила правилно? Доколку некоја има искуство со овие таблети ве молам да ме посоветите. Ви благодарам однапред.
Не требало двете да ги земеш наеднаш, тоа не ти била баш најпаметна идеја. Назад на упатството пишува, значи на сите од овој вид таблети, дека ако испуштиш една, треба да ја земеш наредната како ништо да не било, да си продолжиш по редот. Исклучиво е нагласено да не земаш две наеднаш. Не верувам дека нешто ќе ти стане, ама друг пат две таблети наеднаш - никако.
Doozy, мислиш ли дека имам шанси да забременам се избрзав не требаше двете наеднаш да ги земам но нема вараќање назад. Тоа е
Е тоа не знам, мада што мислам дека нема ништо да ти стане. Не е лошо деновиве да се консултираш и со гинекологот, да видиш тој што ќе ти каже. Јас на неколку наврати заборавам да земам таблетка, ама си продолжувам после по редот и се е таман. Некогаш ќе заборавам да се напијам пред да излегувам, и ако се вратам сабајле кај 4, 5, нема поента да ја пијам, па не ја пијам. Наредниот ден, повторно, стандард, 21, 22 часот, си ја пијам.
Да ама јас мислам дека тие неактивните не содржат ништо, туку слушат само да не го заборавиш редот, така да нема врска што си ги испила и двете.
Ништо нема да ти биде, и нема зголемена опасност за бременост, белите таблетки се за броење денови за да почнеш ново пакетче на време, бомбончиња. За друг пат заборавената бела може слободно да ја фрлиш и да си продолжиш со пакетчето до крај па да почнеш ново.
Ви благодарам на сите за одговорите Само што прочитав на пакувањето дека нема опасност ако испиеш 2 наеднаш и веднаш ми олесна. Белите се неактивни и служат само за одржување на ритамот и добивање менструација. Уште еднаш ви благодарам многу. Поздрав и пријатен ден на сите
devojki dali vi se slucilo za vreme na kontraceptivnite tableti mesntracijata da vi docni ili voopste da ne vi dojde? ili pak eve da receme mnogu malce krvarenje ste imale(kako vo vid na damki)??
devojki nova sum na sajtov pa ke ve molam za brz odgovor denes ja ispiv cetvrtata tabletka od YAZ od prvio red svetlo rozevata no imav dijarea no ne teska posle 1cas. ovde vo upatstvoto pisuva ako imas teska dijarea ili povrakanje posle 3-4 casa da ispies vednas druga tabletka bidejki se smetalo kako da si zabravil 1 tabletka,no sega se cudam dali da ispiam posto nesum imala teska dijarea i posle 1cas imav.pa ke moze li tie so imat iskustvo so JAZ da mi pomognat..
Секоја бременост треба да биде посакувана Ова е главна цел на кампањата со која се одбележува Светскиот ден на контрацепцијата – 26 Септември Заеднички став на претставници од Институт за јавно здравје на РМ, Клиниката за гинекологија и акушерство– Скопје, Здружението на гинеколози и акушери на РМ, „Превентус“, ХЕРА, останати здруженија, како и експерти гинеколози-акушери, е дека кај младите во Македонија постои ниска стапка на информираност и свесност за употребата на оралната контрацепција. „Кондомот се' уште е најпопуларниот и најупотребуван метод меѓу младите. За жал, оралната хормонска контрацепција останува на дното по нејзината употреба. Младите во Македонија своите ставови во врска со употребата на орална хормонска контрацепција ги базираат на митовите и табуата, сметаат дека контрацепцијата е штетна. А, всушност, вистината е токму спротивна, контрацепцијата има многу позитивни придобивки“, истакна Марија Матовска од ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување Извор Утрински весник
i jas koristam diane35 a pred toa logest, no imav mnogu kontraindikacii pa lekarot mi gi prepisa diane35 i smetam deka sega za sega se idealni, nema zgolemena tezina, imam kratka menstruacija i sto e najvazno- nemam PMS i nitu edna akna
девојки ги пиев Јаз 2 месеци ама веќе не ги пијам затоа што некако не ми влијаеа добро на мојот организам добивањето беше катастрофа некоја кафеава течност која ми траеше по 10 дена и мирисаше лошо..... глава ме болеше пречесто ...и никаква желба за секс ....освен нешто позитивно што лицето ми се среди и исчисти од акни е сеа ме интересира нормално ке си добијам наредниот пат или не се прекинуваат така наедмаш???
devojki nemojte da koristite apcinja za kontracepcija losi se po zdravjeto i ke vi smeetat vo idnina i pogotovo za deca loso vlijaat na matkata i na mensrualniot ciklus poslusajte sovet od patalec