Имам 18 години и имам заштитени односи,но од кога знам за себе имам нерегуларна менструација која понекогаш не доаѓа и со месеци.Навистина не знам што да правам за да се стабилизира циклусот и дали апчињата за контрацепција се решение?
А си била на гинеколог за да видиш што е причината за нередовни циклуси? Кога ќе се знае причината, тогаш ќе се знае и решението. Гинекологот најубаво ќе ти каже.
Кога-тогаш ќе мораш да одиш, а верувај не е ништо страшно. Првиот пат ми беше и мене непријатно, а сега ми е како да одам на забар. Дури и полесно бидејќи ништо не боли. Доколку има некој проблем ќе ти најде решение, или ќе те прати на испитувања, а доколку нема ништо барем нема да се грижиш.
Лекар е, како и сите други, зошто срам? Тоа му е работа, нема тука срам. Имаш проблем, мора да го решиш, гинекологот ќе ти помогне. Може и трудна си, а не знаеш. Не ми е јасно, не се срамиш да имаш сексуални односи, ама да одиш на гинеколог е баук. Не сфаќам зошто. Грижата за сопственото здравје е на прво место.
Женски ако може инфо..до сега не сим пиела вакви апчиња и сакав да ве прашам дали одат само со рецерта од гинеколог или можам без рецепта да си ги купам? Иначе немам никакви проблеми би ги пиела само заради што ќе одам на одмор и ќе треба да добијам 2, 3 ден. Фала ви унапред
ништо да не си земала без консултација со гинеколог Какви хормонални пореметувања можеш да направиш не си ни свесна затоа консултирај се
Девојки, имам една ситуација со братучедка ми. На 1ви зеде таблетка пошто имала несакана ситуација со дечко и. После 1 недела и тече многу крв и не престанува. И јас имам земано таблета, но нема ми се случено така и незнам каков совет да и дадам.
Ако не е во период кога треба да има циклус, нека оди на гинеколог ако не престанува крварењето и е обилно.
Здраво девојки, дали контрацептивните таблети пречат на бременост? Во смисла дали ако сум бремена има лоши влијанија врз бебето?
Во упатството пишува дека не смеат да се пијат во случај на бременост. Доколку си ги пиела до сега шансите за бременост се преемногу мали, 1% некаде. А доколку планираш да ги пиеш тие се пијат прв ден од добивање, а ако добиеш не си бремена, нели.