1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контрацептивни таблети

Дискусија во 'Секс' започната од strawberry18, 26 ноември 2009.

1. angel4444

angel4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    731
    Кратко и јасно кажано (y)

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dndafi

dndafi Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali ima roakutan 20mg i 40mg vo makedonija?

3. Anngella19972018

Anngella19972018 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Дали може некој малку да ми објасни, прв пат почнувам со хормонална контрацепција па ме интересира после колку дена сум заштитена, што со оние 7 дена пауза дали и тогаш сум заштитена доколку немам менструален циклус а имам незаштитен однос, и дали се намалуваат болките во менастуација и овулација

4. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    Јас пиев крицеа, и за скоро сакам да пијам пак.
    Искрено на почеток бев скептик но многу брзо се навикнав бидејќи видов големи придобивки. Драстично ми се намалија менструалните болки, а лицето и кожата ми се исчистија.
    Во однос на заштитата, ако почнеш да ги пиеш од 1-5 ден во циклусот (просечно времетраење на менструација, нели) ќе бидеш одма заштитена, но ако почнеш подоцна на телото ќе му треба да се навикни 1 недела и во меѓувреме е пожелно да се користи кондом (иако нели, кондомот би требало да се користи постојано поради превенција од инфекции пред сѐ, но тука не се мешам).
    Е сеа, со крицеата пожелно е да нема пауза, односно има 24 црвени и 4 бели таблетки на крајот-белите се пијат за да добиеш менструација, но може и да се прескокнат, но претпоставувам ти би пиела други таблети бидејќи спомна 7 дена пауза. Но во секој случај, поентата е да ги пиеш таблетите секој ден, во исто време и по точен редослед (кај крицеата имаш лепенки со денови од неделата кои се лепат најгоре, во зависност од кој ден од неделата си почнала да ги пиеш таблетите).
    Но, ако немаш проблеми со акни цисти или болки и ги пиеш чисто за заштита од бременост, не ти препорачувам да си клаваш трн во здрава нога. А тек ако пушиш цигари и/или ако си од оние личности кои би го заборавала времето за пиење на таблетите, тогаш воопшто не ни почнувај оти ќе ги напрајш попара хормоните, додека ако пушиш мислам не е ни пожелно да земаш контрацептивни таблети поради високите ризици.
    Таблетите се пијат во рок од 3-6 месеци и потоа се прави пауза, и евентуално повторно тестирање на хормоните (во случај да се решиш да почниш, прво обавезно тестирај ги хормоните).
    Се надевам ова е од помош, не само за тебе туку за било која шо се двоуми.

На elmj и Butterfly522 им се допаѓа ова.
  5. Anngella19972018

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Ти благодарам многу навистина ми расјасни некои работи. Вака после второто породување секој месец менструацијата е се по болна, железото ми паѓа на 5, и втоглавици повраќање, исто и овулација последните месеци ми е многу болна, ехо и ПАП се е во ред гинекологот ми ги пиша пред 3 месеци но јас сакав да ги избегнам, последната менструацијата неможев од кревет да станам 3 дена и затоа одлучив да ги почнам се надевам барем малку ке се среди

На MERIDA25 и sj *O* им се допаѓа ова.
  6. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    А да, кога почнав да ги пијам железото ми беше 6. На следната крвна слика ми беше 10. Така да влијаат позитивно и на тоа

7. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.339

Доколку можеш да го контролираш расположението, да се спротиставиш на хормоните што ќе ти налагаат променливо расположение, ептен ќе ти помогме крицеата.
    Јас издржав 3 месеци,многу бев депре,а од друга страна ми помогна многу за болна и лоша овулација до губење свест.

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Јас би ти рекла да испиташ дали можеш да ги пиеш, а не да ви ги дадат на неиспитано и после да лупате глави.

9. Anngella19972018

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Kako da ispitam Dali mozam da gi pijam?

На TinkaGirl и GirlVolley им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Преку крвна слика.

11. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.339

Може во моментот на зимање крв и давање резултат да е во ред и после одредено време да се направи бељата.
    Нус појави не може да се предвидат

12. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    Ако пушиш, ако имаш проблеми со циркулација, ако си епилептична или ако имаш проблеми со нервите поарно не почнувај хормонални таблети. Воглавно тие се тие несакани ризици кои се вртат на листата на нус појави. Навистина ризиците се високи и не вреди ризикот за сите исто. Ако немаш вакви посериозни проблеми со здравјето не би требало да се случи ништо страшно, но секако 100% сигурност ниту гинекологот не можи да ти гарантира.

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Немав ни јас проблеми со здравјето,комплетно здрава бев. Ама ете се случи.
    Така да, подобро е да направи крвна слика некаде наведе дека и треба за да види дали може да пие концатрепција.
    Не зборам на памет, испитајте.

14. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    3.036
    Да таа треба да ги провери хормоните пред да почни да ги пие апчињата, евентуално комплетна крвна слика. Но зборот ми е, никој не гарантира дека нема да дојди до нус појава потоа. Ете јас сум ја имала таа среќа да не дојдам, но ти изгледа не. Сечиј организам е башка сам по себе

На Pinkdust и GirlVolley им се допаѓа ова.
  15. lina11

lina11 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    12
    Pijam skoro godina kontraceptivi i ovoj mesec za prv pat menstruacijata mi traese eden den dali e toa okey? Inaku prethodno sekogas redovna. Prepisani mi se od lekar ne gi zemam na svoja raka.

На Ceci16 и Savetta им се допаѓа ова.
  16. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Ве молам објаснете ми зошто ги даваат микрогинова пред Хистерскопија или лапароскопија?
    И од кој ден се земаат? Јас се јавив сабајлево дека ми е трети ден од циклус и ми рече сестрата да земам да ги пијам од вдчерва од 20.00ч. или од утре ама некако не разбирам зошто се земаат пилули за контрацепција пред таков зафат

17. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    662
    Еден месец пијам кирцеа, денес ми е послефното розаво апче. Ги почнав на 3 ти ден од циклус. Според тоа како ми доаѓа секој месец требаше вчера да ми дојде, но сега нели има промена поради апчињата. Сега не ми е јасно за белите апчиња, дали треба да ми дојде кога ќе го испијат првото или додека ѓи пијам нив. Ако ми дојде на 3-4 бело апче дали веднаш се продолжува со новото пакување, безразлика кој ден од циклусот?

Последна измена: 8 мај 2023
    На Ceci16 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    900
    Дали е нормално намалено крварење при циклус? Прв месец пијам јаз, вчерс добив но ептен слабо ми тече.

19. GirlVolley

GirlVolley Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    2.339

Не би требало,освен претходно ако не си имала мало крварење.
    Јас имав слабо крварење,покрај другите причини, ги пиев и за да имам поголемо крварење….ама ништо од тоа

На elmj му/ѝ се допаѓа ова.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Ми треба итен совет, имав однос со сопругот ама лошо го наместил кондомот и испадна во мене, кога сврши се тргна,сврши надвор демек, ама гледам кондомот останал во мене, го извадив ама и во него имаше течност. Ме фати паника пред 10м сум породена со трет царски и несмеам да останам бремена. Кое апче да се напијам, ке има ли ефект, уште во дојам бебето, смее ли апче за ден потоа при доење? Минатиот месец прв пат добив циклус, еве сега ми стои дека за три дена треба да добијам. Мн се испаничив.