мене ми закажа за брис почеток ноември тогаш влегувам во 9м,ми рече брис на цервикс, на првите анализи имав кандида, и уште ме мачи бидејќи на моменти ме чеша, ни камилица помага,ни вагиналети, не знам што ке се прави. Се надевам нема да му смета наа бебето.
Здраво на сите. Имам едно прашање,ве молам за совет. Сега сум 19 недела. Пред 6 недели правев брисеви, ми излезе позитивен уреаплазма и кандида. Докторот ме премачкуваше со некоја плава течност,но ни тоа не помогна,затоа што кога ги повторив брисевите,пак беа позитивни. Мислев ке ми даде антибиотик,но ми рече дека е рано,па ми даде само вагиналети два пати неделно. Дали некој од вас имал уреаплазма и може да ми даде совет?
јас кога правев брисеви ви 12 недела ми излезе уреоплазма пијав еритрмицин мислам дека 5 дена по две на ден потоаго прасав докторот дали треба контролен брис ми рече нема потреба сега бев кај друг доктор и му казав дека имав уреоплазма и ја третирав со еритромицин ми вика немало потреба таја не ја третираме повејке со ништо бог да ги разбери едни вака други така
феминки, ме интересира вашето искуство со приска тестот. Уште ми е рано, осма недела сум, ама чув дека во државна често нема реагенси. Каде го правевте вие, колку е неопходен, колку чини? Уште сега му се секирам и сум благодарна за секоја информација
па сега веќе мислам дека е морален да се прави . јас го правев во државна. не е ништо страшно ти земаат крв, ти поставуваат прашања од типот дали имате некој во фамилија со даун синдром,дали пушиш,колку год си и така. инаку мислам дека беше 150 ден ... тоа се прави со првиот скрининг заедно во 12/3 недела . се вкупно ме кошташе 450 ден . така да кажи му на матичниот да ти закаже , на приватно е многу скапо мислам дека е околку 5000 ден , барем така разбрав
Мојон гинеколог ми рече да си закажам на микро за брисеви, а за на гинекологија не се закажувало, веројатно само упат ќе ми даде кога ќе одам по брисеви во 12 недела. А со реагенси како стоеа? Другарка ми кога се пораѓаше пред две години едвај со врски најде реагенси за приска 2.
не знам јас не сум имала проблеми со ништо , инаку сама не може да си закажеш тоа беше порано но од јули матичниот ти закажува преку мој термин така да не знам консултирај се со некој друг
Во петок треба да правам испитувања кои се за 13та недела...Закажав на микробиологија за Torch и микробиолошли брисеви, а докторот ми кажа дека треба крв да ми земат и на микробиологија и на гинекологија....Може некоја да ми појасни какво испитување се прави и колку ве коштале (партиципацијата со плаво картонче)?
^ Епа незнам тогаш. Јас исто платив. Кој ти ги знае веќе. Може измениле нешто, јас пред месец и нешто ги носев брисевите.
За 4 брисеви плус Torch (зимаат крв) платив 900ден на микробиологија, и 350 за Prisca на гинелологија....Чисто како информација, на некоја може ќе и биде од корист.
Јас пред 2 дена правев брисеви и за 4 ми наплатија 250 ден во микробиологија. А замислете матичната ме испокраде, ми зеде 200 ден За малку не ја пријавив да видеше таа кого краде. Брисевите сите ми се негативни а имам многу бело прање. Не знам дали да ставам вагиналети, матичната ми рече не мора ама па јас многу имам. Не ме чеша и пецка ама по 2-3 дневни улошки менувам. Вие што милсите да ставам Канестен вагиналети?? И така само 3 дена се ставаат. Сакам да ги земам Канестен 3.
Матичната најверојатно ти наплатила по 50 денари и брис. Кај мојата матична тие се по 100. Така да јас платив 400 кај неа и 250 на микорбиологија. Резлутати за колку време ти стигнаа? Мене таа не ми кажа и не знам кога треба да одам. Белопрање е нормално да имаш. Ако не те чеша и ако нема лош мирис значи нема ништо, а викаш и бирсевите ти се негативни и дека докторката ти рекла дека не мора, не знам што се сомневаш. Ваљда докторката знае што ти збори и тоа подобро од нас овде на форумов А кога ќе дојдеш на крај на бременоста кога не 2-3 туку дупло ако не и тродупло повеќе влошки ќе менуваш?
Јас во Вторникот ги правев брисевите, а во Четврток ми беа готови. А матичниве не треба ништо да ни земаат. Затоа од нас како пациенти земаат од фондот секој месец пари. Ама тоа е, сакаш-нејќеш мора да се плати. Твојата матична пак многу претерала по 100 ден стварно е многу Бојата на белото прање е светло жолтеникава, има понекогаш мирис, но се ми беше негативно. Ќе почекам не ствам ништо до следната контрола. Фала за одговорот, поздравчее
Може ли некој да ми пише каква е процедурата на државно за брисевите во 36та недела ? Дали треба сама или преку матичен гинеколог да закажам?
Одиш кај матичниот гинеколог, тој ти ги зема брисевите ( 4 брисеви се) и сама ги носиш во Институт за Јавно Здравје во Државна Болница ( веднаш до Министерство за Здравство ). Немаш потреба од закажување за нив, ги носиш, плаќаш и со потврдата за 3-4 дена се готови.