Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контролни брисеви во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од ciribiribela, 17 јануари 2011.

1. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    мене ми закажа за брис почеток ноември тогаш влегувам во 9м,ми рече брис на цервикс, на првите анализи имав кандида, и уште ме мачи бидејќи на моменти ме чеша, ни камилица помага,ни вагиналети, не знам што ке се прави. Се надевам нема да му смета наа бебето.

2. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите. Имам едно прашање,ве молам за совет.
    Сега сум 19 недела. Пред 6 недели правев брисеви, ми излезе позитивен уреаплазма и кандида. Докторот ме премачкуваше со некоја плава течност,но ни тоа не помогна,затоа што кога ги повторив брисевите,пак беа позитивни. Мислев ке ми даде антибиотик,но ми рече дека е рано,па ми даде само вагиналети два пати неделно. Дали некој од вас имал уреаплазма и може да ми даде совет?

3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    јас кога правев брисеви ви 12 недела ми излезе уреоплазма пијав еритрмицин мислам дека 5 дена по две на ден потоаго прасав докторот дали треба контролен брис ми рече нема потреба :(
    сега бев кај друг доктор и му казав дека имав уреоплазма и ја третирав со еритромицин ми вика немало потреба таја не ја третираме повејке со ништо бог да ги разбери едни вака други така :shake:

4. bumblebee511

bumblebee511 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    феминки, ме интересира вашето искуство со приска тестот. Уште ми е рано, осма недела сум, ама чув дека во државна често нема реагенси. Каде го правевте вие, колку е неопходен, колку чини? Уште сега му се секирам и сум благодарна за секоја информација :*

5. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209
    па сега веќе мислам дека е морален да се прави . јас го правев во државна. не е ништо страшно ти земаат крв, ти поставуваат прашања од типот дали имате некој во фамилија со даун синдром,дали пушиш,колку год си и така. инаку мислам дека беше 150 ден ... тоа се прави со првиот скрининг заедно во 12/3 недела . се вкупно ме кошташе 450 ден . така да кажи му на матичниот да ти закаже , на приватно е многу скапо мислам дека е околку 5000 ден , барем така разбрав :D

На bumblebee511 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bumblebee511

bumblebee511 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Мојон гинеколог ми рече да си закажам на микро за брисеви, а за на гинекологија не се закажувало, веројатно само упат ќе ми даде кога ќе одам по брисеви во 12 недела. А со реагенси како стоеа? Другарка ми кога се пораѓаше пред две години едвај со врски најде реагенси за приска 2.

7. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209
    не знам јас не сум имала проблеми со ништо , инаку сама не може да си закажеш тоа беше порано но од јули матичниот ти закажува преку мој термин така да не знам консултирај се со некој друг :)

На bumblebee511 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Колку чинат брисевите во 36та недела што се зимаат.

9. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Исто колку и претходните. Истите брисеви се.

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Во петок треба да правам испитувања кои се за 13та недела...Закажав на микробиологија за Torch и микробиолошли брисеви, а докторот ми кажа дека треба крв да ми земат и на микробиологија и на гинекологија....Може некоја да ми појасни какво испитување се прави и колку ве коштале (партиципацијата со плаво картонче)?

11. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Всушност по евтини. Барам јас помалце платив сега.
    Првиот пат платив 350 а сега 250

12. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Тоа е затоа што ти зеле помалку брисеви. Инаку јас си платив исто 350 ден.

13. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Не, исто беше. 4 брисеви и во 12 недела и сега

14. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    ^ Епа незнам тогаш. Јас исто платив. :?: Кој ти ги знае веќе. Може измениле нешто, јас пред месец и нешто ги носев брисевите.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    За 4 брисеви плус Torch (зимаат крв) платив 900ден на микробиологија, и 350 за Prisca на гинелологија....Чисто како информација, на некоја може ќе и биде од корист.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас пред 2 дена правев брисеви и за 4 ми наплатија 250 ден во микробиологија. А замислете матичната ме испокраде, ми зеде 200 ден :( За малку не ја пријавив да видеше таа кого краде.
    Брисевите сите ми се негативни а имам многу бело прање. Не знам дали да ставам вагиналети, матичната ми рече не мора ама па јас многу имам. Не ме чеша и пецка ама по 2-3 дневни улошки менувам. Вие што милсите да ставам Канестен вагиналети?? И така само 3 дена се ставаат. Сакам да ги земам Канестен 3.

17. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Матичната најверојатно ти наплатила по 50 денари и брис. Кај мојата матична тие се по 100.
    Така да јас платив 400 кај неа и 250 на микорбиологија.
    Резлутати за колку време ти стигнаа? Мене таа не ми кажа и не знам кога треба да одам. :^)
    Белопрање е нормално да имаш. Ако не те чеша и ако нема лош мирис значи нема ништо, а викаш и бирсевите ти се негативни и дека докторката ти рекла дека не мора, не знам што се сомневаш. Ваљда докторката знае што ти збори и тоа подобро од нас овде на форумов :P
    А кога ќе дојдеш на крај на бременоста кога не 2-3 туку дупло ако не и тродупло повеќе влошки ќе менуваш?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас во Вторникот ги правев брисевите, а во Четврток ми беа готови. А матичниве не треба ништо да ни земаат. Затоа од нас како пациенти земаат од фондот секој месец пари. Ама тоа е, сакаш-нејќеш мора да се плати. Твојата матична пак многу претерала по 100 ден стварно е многу :(
    Бојата на белото прање е светло жолтеникава, има понекогаш мирис, но се ми беше негативно. Ќе почекам не ствам ништо до следната контрола.
    Фала за одговорот, поздравчее

19. Joana333

Joana333 Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Може ли некој да ми пише каква е процедурата на државно за брисевите во 36та недела ? Дали треба сама или преку матичен гинеколог да закажам?

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Одиш кај матичниот гинеколог, тој ти ги зема брисевите ( 4 брисеви се) и сама ги носиш во Институт за Јавно Здравје во Државна Болница ( веднаш до Министерство за Здравство ). Немаш потреба од закажување за нив, ги носиш, плаќаш и со потврдата за 3-4 дена се готови.