Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контролни брисеви во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од ciribiribela, 17 јануари 2011.

1. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Срцка ни јас не знам каде се носат ама кога ќе си влезеш во ГАК прашај на информации и ќе те упатат каде да одиш. А знам и јас дека се закажува само знам и за многу што без закажано носат. Јави се во ГАК и прашај за бројче да ти дадат каде се закажува :)

2. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Се носат на микробиологија и претходно се закажува (не го знам бројчето, побарај го од матичниот сигурно го има) ама дефинитивно никој не се јавува на телефонот за закажување (звонев цела недела нон стоп мислам, на крај ми кажаа дека немаат термини и затоа не се јавуваат). Незнам дали би те вратиле ако отидеш таму без закажано. Се наплаќа 350 денари мислам.

3. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Мене гинекологот ми закажа дента кога ми земаше брисеви и одма ги однесов и тогаш ми земаа крв за рубеола. Брисевите се поскапи. Мене со се рубеолата и сите други 12-13 видови на работи кои ги испитуваат ми земаа 1250ден.
    На гинекологија зимаат по околѕ 350ден. и се закажува за дента кога се прави тестот за генетски болести.

4. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    на гак брисеви не испитуват, само пап тестови брисеви на институт се околу 300-350 . Повеќе од 500 било каде не се. Иди си на микро види како што закажуваат, последно чув дека не закажуват повеќе :?:

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    На микробиологија платив 1250 мкд. Мислам дека зависи колку работи се испитуваат.

6. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Каков е тој тест за генетски болести??
    Мене ми спомнаа на обични брисеви да одам во 32 недела. :^)

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.461
    Допаѓања:
    76.614
    Вака... Треба да ги правам првите брисеви што се прават во 12-14 недела. Работата е што имам проблем со фонд за здравство, бев едно 4 пати да се пријавам и ме враќаа без да ми објаснат убаво што се треба (многу се безобразни)... и сега таман се пријавив таа на шалтер ми вика дојди во март???? ме збуни и не успеав да ја прашам зашто дури март, до март ке се породам, a башка до тогаш и ке си се осигурам преку мм :/ Се изнапишував за проблемот мој :D
    Друго сакав да прашам, колку пари ке бидат тие брисеви приватно? и каде можам приватно да ги направам?

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мислам дека доаѓаат околу 2500 приватно (јас прашав во Систина при прегледот, на крај сепак отидов кај матичната за да оди преку фондот, па не ме фаќај за збор точно за сумата).

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    приватно во авицена ти се 2500 сите 4 бриса ако сакаш и уринокултура 2800 имаат ко пакети некои можиш да си видиш на страната нивна..а во систина сите 4 бриса се 3900 :tmi:

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    Во 12-13та недела освен брисеви се прави и Torch (ти зимаат крв на микробиологија) и самото тоа испитување кошта колку сите брисеви заедно па и малце повеќе. На приватно би било повеќе од 5000, не се сеќавам колку точно ми рече матичниот доктор.
    Мариз, најдобро запни ги тие таму во социјално, неможе толку да те маткаат. Не ги давај парите на приватно, со тие пари подобро ќе купиш нешто за бебушот.

11. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    колку што сум јас запозната со тоа пријавување ти рекле да дојдиш во март бидејќи тогаш наново треба да се пријавуваат невработените.има на страната на фондот за здравство кај мое осигурување и со матичен број и број на здравствена картичка можеш слободно да си го провериш осигурувањето и матичните доктори.се надевам дека ти помогнав

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.461
    Допаѓања:
    76.614
    Само што проверив на ФЗО сраницата, има сега зелено штиклирано, значи сепак јас сум била грешка. Одлично тогаш, немам ни матична изберено што е најтрагично :D До сега два пати приватно си плаќав.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.461
    Допаѓања:
    76.614
    Денот кога се пријавив проверив на ФЗО станицата и имаше црвен X, сепак сум била грешка... сега еве проверив имам зелено штиклирано, сега уште матична да се определам која (до сега секогаш приватно одев).

14. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    По ново не се закажува во микробиологија за брисевите, се носат таму два дена во неделата, мислам вторник и петок.

Јас закажав за следниот петок втори брисеви, така ми кажа докторката што ми ја води бременоста, а сестрата кога се јавував ми кажа дека во 35та недела се земаат тие брисеви... Јас тогаш ќе бидам полни 30, има ли некаква разлика што ќе одам порано?

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Има, во рок од 5 недели може не дај Боже да фатиш стрептокока и на пораѓај да ја пренесеш на бебето. Не брзај.

16. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Има разлика. Мене гинекологот не ми зема во 33 недела (а тогаш ги повторив и првите четири - на мое инсистирање) а ќе ми беше многу полесно се на куп и да не одам повторно.
    Па така вчера (35 и 4 дена) морав пак да одам за вторите брисеви (стрептокока група б). Овие брисеви се прават од 35 до 37 недела. Немаш потреба од брзање, секако во тој период ќе треба да одиш за преглед, може и прво цтг да ти направат. Поздрав :P

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bela-30

Bela-30 Нов член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    ЦЕНИ НА БРИЗЕВИ

Во 12 недела треба да се направат микробиолошки бризеви да не знаете која е цената во приватна болница а која е во државна?

18. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Во државна не знам, ама во Авицена пакет од брисеви и уринокултура е 2800 (плус тоа што ќе си платиш кај твојот гинеколог да ти го земе брисот).

19. ZDR

ZDR Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    53
    ЗДРАВО,
    деновиве ги земав рез од првите брисеви што се прават во 12 недела. Докторот вика имам позитивна уринокултура. Ми даде терапија од 10денаа да земам Cefalexin a 500mg 2 x 2 на 12саати. И дополнително Utisep 2 x 1,. Иначе на рез пишува позитивна иринокултура (18/1) streptococcus spesies. има некој искуство со таблетиве и бактеријава???? :sweat:

20. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    колку пари е во Авицена за зимање крв за приска