PRISCA 1, 2 и 3 според ценовникот на сајтот чини 3800 ден. http://www.avicenalab.com.mk/selectedarticle.aspx?cid=5615&scID=5042&l=93
A zasto da pravis priska privatno tolku skapo? maticniot ginekolog neka ti dade upat za vo drzavna na ginekologija... nema guzvi i se zavrsuva za 10 minutki
eпа јас не сум од ск и затоа а да идам со упат у ск и ден губење и превоз пак нема да ми е евтино. ми рекоа дека од кај нас дека што зимат крв резултатите ги праќат во авицена
Samo den i prevoz kje izgubis, sepak kje zastedis, no sekako ako mozes da si platis 3900 nema vrska.. jas samo ti predloziv, deka 300 den e so upat
Citam ste pisale priska 3.Kakva e taa priska 3? Koga se pravi? Mene duri mi go propustia terminot za priska 2. Samo gospod na pomos,so ovie neodgovorni lekari.Mada i ne smeam mnogu da sezalam ako se sporedam i so drugi koi edvaj gi poglednale. Do dusa od deficit na lekari koi se em strucni em covecni i odgovorni i naj angaziraniot ponekogas ke potklekne.
Tretior skrining se pravi od 28 -30 nedela.Jas sum narednava nedela na kontrola pa bas ke vidam dali ke mi napravi dr.skrining,ne mi spomna nisto .
Мене само еднаш ме прати гинекологот на таа PRISCA. Ми го направија тестот за генетски болести а не ме праќаше повеќе пати бидејќи имаше 4D ехо така да немаше потреба од тие скрининзи. Можеби затоа и не знаете на приска 2,3.
Ве молам некој со вакво искуство дали има ? Правев TORCH тест , значи не сум бремена , но планирам бременост . Се е во ред освен резутатите од цитомегало вирус и херпес . Еве ги резултатите : Citomegalovirus IgG >>>резултат РЕАКТИВЕН (3.59 S/CO) Herpes 1+2 IgG >>>>>>резултат РЕАКТИВЕН (26.7) Дали тоа претставува проблем ?
Пред два дена ми земаа 4 брисеви, испадна позитивен еден од брисевите -кандида. Матичната ми кажа да ставам вагиналети канестен 3 ноќи по ред, незнам дали да пробам алтернативен начин на лечење со промена на исхрана, сода бикарбона кефири и слично. Дали некој од вас ја излечил кандидата без вагиналети ве молам за совет
Има слични теми па таму пишав ама еве и тука Еве и јас 35та недела бремена, па на последниве брисеви се погоди да ја фатам уреоплазмава. И ми препиша гинекологот clarithromycin, но многу малку објаснување ми даде. Само дека не чини, не е баш добра, и јас и маж ми да ги земаме апчињата... И нормално се утепав од гуглање, ама не е тоа тоа. Се јавив и на второ мислење, но добив одговор од типот на де беее при крај си, ништо страшно (демек влијае на предвремено пораѓање, али и онака сум пред крај па да не се потресувам). Згора на се на последниве брисеви покрај уреоплазма имам и кандида, честа појава била кај трудниците, па ми препишаа 12 дена вагиналетки polygynax. А на нив пишува дека не се препорачуваат за трудници... Има ли некој што ги користел овие лекарства да сподели искуство. Вчера првпат ги употребив вагиналетките и му се тресев саат време за несакани дејства. Читав за кандида на нет доста, и вика во глобала дека не се лечи со домашни лекови само се ублажува дејството, и после пак ти се враќа. За лечење била терапија од 12 дена со вагиналетките, како и да не веруваме на вагиналетките и апчињата од типот за еден ден што помагаат, но за канестен пак прочитав дека има зголемено т.е. продужено дејство, али само 3 пати ги употребуваш ... За кандида не смееш да јадеш благо многу, и се што е од типот на квасец, печурки и сл бидејќи помага во размножувањето на кандидата. Викаат постарите убаво било измивање со вода со сода, бидејќи ја враќало пх вредноста. Али сепак ова се само помошни методи. Толку информации имам
Jas mozam da ti kazam za kandifa od iskustvo, ja imav vo bremenosta, i ja leces so ginodaktarin, spored mojot gin.tie se najdobri, a i spored mene, edna nedela stavav i se cistese.Si procitala se za kandida,kako i jas, no sama od sebe nema da se izleci.Jas dodeka ja imav celo vreme se odmivav so kamilica, a nekolku dena so soda, no ubavo mi bese so kamilica.Kaj mene se javuvase poradi slab imunitet, a me fati promaja ete ja kandidata na gosti ...ne grizi se ne e stetna , ama tretiraj ja so vaginaleti.
Ми јавија денеска за резултатите од брисевите. Ми рекоа дека имам уреаплазма. Утре ќе одам кај матичната за терапија. Некој со вакво искуство? Глава ме боли цел ден.
Sovet od mene ako ne ja izlecis poragaj samo carski jas zaglaviv zaradi taa ureoplazma sto me poragaa prirodno
Можеш ли подетално да ми пишеш во лп. Јас сум 13 недела, има време до пораѓај, ама многу сум загрижена. Оваа ми е втора бременост и првпат ми се случува вакво нешто.
Јас ја имав до 7ми месец. Во 13 недела ми ја открија и ми дадоа еритромицин апчиња, па правев контролен брис и пак си беше присутна па ми дадоа вагиналети еритромицин и пак не излечена на следен брис и на крај ја излечив со сумамед. Исконсултирај се со гинеколог за терапија.
Малку погоре имам напишано за уреоплазма и кандида, ја имав во 35 недела. Гинекологот ми препиша соодветна терапија, ја пиевме и јас и мм и успешно си се излечив, од двете. Малце горчеа апчињата но немаше никаков проблем. Види си со гинекологот, секако би требало да ти даде соодветна терапија и ќе си помине. Јас си се породив најнормално, со лесно и бебуш немаше ништо. Доколку има сепак ќе мора да седиш во болница околу 5-6 дена како што знам. Се надевам се ќе се среди. ПОздрав